IFAJ
Naslovna Agropress Korisne informacije - Agropress Login - Agropress Mapa sajta - Agropress Kontakt - Agropress
AGROPRESS je član Međunarodne federacije novinara koji prate poljoprivredu IFAJ
Projekat širenja sistema za navodnjavanje se realizuje i u Mačviprint rss Bookmark and Share
Datum: 18.06.2012.
Projekat širenja sistema za navodnjavanje se realizuje i u MačviProjekat širenja sistema za navodnjavanje se realizuje i u Mačvi
U mačvanskom kraju počelo je čišćenje kanala koji će, osim za odvođenje viška vode i zaštitu od poplava, od sada služiti i za navodnjavanje poljoprivrednih površina. U prilagođavanje kanalske mreže Ministarstvo poljoprivrede uložiće 200 miliona dinara.

Pored redovnog održavanja kanalske mreže koja štiti naselja od poplava, ove godine je počelo i čišćenje kanala za navodnjavanje. Poljoprivrednici kažu da su prethodnih godina imali najviše problema s ljudskim naravima jer ima i onih kojima kanali služe za odlaganje smeća.


"Svakakvog otpada možemo naći po našim kanalima, tako da nam leti, kada su kišne godine, to stvara problem, jer kanali ne mogu da odvuku višak vode, a u sušnim godinama koja nam je svaka druga, treća, problem je navodnjavanje, jer nam odnosi prinose", kaže Milan Ivanović, poljoprivrednik iz Tabanovića.

Na području četiri opštine Mačvanskog okruga dužina kanalske mreže je oko 1.500 kilometara. Prethodnih decenija održavana je po redovnom programu i prioritetima. Od planiranih pedeset kilometara za ovu godinu, do sada je očišćena četvrtina.

Da bi se obezbedila dovoljna količina vode za navodnjavanje okolnih njiva, počeli su i radovi na Donjomačvanskom kanalu, Kalovici i Prekoj Bari čija je dužina oko dvadeset kilometara.


Direktor Vodoprivrednog preduzeća "Sava" Dragan Topalović kaže da je čišćenje veliki korak za Mačvu i ovaj deo Srbije:

"Kanalska mreža koja je služila za odvodnjavanje viška vode sa ovog područja, radovima koje sada izvodimo, prilagođavamo za navodnjavanje poljoprivrednih površina. Ove godine je predviđeno da na ovom području, gde gazduje VP "Sava", Ministarstvo poljoprivrede uloži oko 200 miliona dinara za potrebe navodnjavanja."

Da bi prinosi manje zavisili od vremenskih uslova, planirano je da se voda iz reke Save, pomoću crpnih stanica, prebacuje u kanale. Time poljoprivredni proizvođači dobijaju mogućnost da navodnjavaju svoje parcele, kaže direktor Direkcije za poljoprivredu u Šapcu Predrag Srdanović:

"Danak suše, koji je ovde plaćan svakih pet godina, time će konačno biti završen i svake godine mogli bismo da ostvarujemo mnogo veće prinose, možda i preko 15 tona po hektaru, jer je ovo izuzetno plodno zemljište."

Vrednost trenutnih radova je 43 miliona dinara. Sledeće godine, realizacija ovog projekta trebalo bi da bude nastavljena i na drugim delovima kanalske mreže, kako bi se ispunio plan da u narednih pet godina sistemi za navodnjavanje pokriju 11.000 hektara oranica u Mačvi.
Čitanja: 1241
Dodaj komentar

Agropress
agropress_logo
PREPORUČUJEMO:
Agropress
NAJNOVIJE:
« Prethodna
Sledea »
Agropress
PREPORUUJEMO:Partner

 
Agropress
Kupi fotografiju
Agropress
FOTOGRAFIJA DANA

Preduzetnice u agrobiznisu

Preduzetnice u agrobiznisu
opširnije »

Agropress
Izdvajamo video zapis
Video Agrobiznis i obnovljivi izvori energije

Agropress
NAJČITANIJE
 • Održana konferencija „Srpska poljoprivreda nakon poplava“

 • Kalemljenje voćaka na zrelo i prekalemljivanje voćaka

 • U susret Slavama - Dekoracija slavske trpeze

 • Kako do savrsenog travnjaka?

 • Paprika - Capsicum annuum

 • Agropress
  POČASNI ČLANOVI
  Agropress
  MEJLING LISTA
  Agropress
  VREMENSKA PROGNOZA
  Agropress
  AGROPRESS FACEBOOK
  Agropress na Facebook-u
  Agropress

  www.konji.rs