IFAJ
Naslovna Agropress Korisne informacije - Agropress Login - Agropress Mapa sajta - Agropress Kontakt - Agropress
AGROPRESS je član Međunarodne federacije novinara koji prate poljoprivredu IFAJ
Otežani uslovi, rast proizvodnjeprint rss Bookmark and Share
Datum: 01.03.2012.
Otežani uslovi, rast proizvodnjeOtežani uslovi, rast proizvodnje


Agrar predstavlja vodeću privrednu oblast, koja je u protekloj godini u otežanim uslovima ostvarila rast fizičkog obima proizvodnje od 0,8 odsto

Poljoprivreda Srbije predstavlja vodeću privrednu oblast, koja je u protekloj godini poslovala u promenljivim klimatskikm uslovima, kao i u veoma otežanim  ekonomskim, finansijskim, tehničko tehnološkim, što je uticalo na mali rast fizičkog obima proizvodnje od 0,8 odsto u 2011. godini. Kako bi i u ovoj godini imali zadovoljavajuću proizvodnju, a to znači dovoljno hrane za domaće tržište i izvoz (koji je lane iznosio 2,7 milijardi dolara) sa Odbora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i vodoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) upućeno je niz sugestija kreatorima ekonomske politike u ovoj godini. To znači, kako je zaključeno na sednici koju je vodio predsednik Odbora Rajko Latinović, potrebno je koncipiranje ekonomske politike u agraru koja treba da se bazira na punom oporavku poljoprivrede, utvrđene Nacionalnim programom za poljoprivredu do 2013. godine, njenoj finansijskoj konsolidaciji i afirmaciji intenzivne proizvodne strukture što treba da se realizuje podrškom iz Agrarnog budžeta koji iznosi 30,3 milijardi dinara i predstavlja samo 2,4 odsto ukupnog budžeta Republike Srbije u ovoj godini. Članovima Odbora i učesnicima sednice predstavljen je novi sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu PKS Željko Brozović.
Odbor je zaključio da je neophodno da se u 2012. godini agroekonomska politika usredsredi na izradu strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja, kojim treba da se definiše status agrara, tako da bude: ekonomski profitabilan, tržišno orijentisan i interesantan  za farmere i poljorpivredna preduzeća da se ovom delatnošću bave iz čisto ekonomskih, profitnih razloga ostavljajući drugim nadležnim organima da se bave socijalnom politikom na selu. Ako se tako bude radilo cilj je da rast poljoprivredne proizvodnje u 2012. godini bude dva odsto. To je moguće ostvariti uz primenu adekvatnih mera ekonomske politike, uvećanim sredstvima Agrarnog budžeta, Fonda za razvoj ili razvojne banke, lokalnih samuprava, poslovnog bankarstva i drugih domaćih i stranih finansijskih institucija.
Na sednici je istaknuto da je jesenja setva u Srbiji obavljena na 610.439 hektara, dok prolećna treba da se izvrši na 2,8 miliona hektara. Najveće površine, čak 1,4 miliona hektara treba da zauzme kukuruz, jara žita treba posejati na 160.000 hektara, šećernu repu na 70.000, suncokret na 180.000 hektara, soju na 170.000 hektara, duvan treba da zauzme 6.000 hektara, povrće 300.000 hektara, krmno  bilje 380.000 hektara i ostale kulture će se posejati na 70.000 hektara. Prema podacima RZS pšenica je u Srbiji u jesenjoj setvi 2011. godine zasejana na samo 467.712 hektara, što je manje za 0,8 odsto nego u istom periodu 2010. godine. To je najmanje zasejana površina u poslednjih 60 godina! Iz date strukture jesenje setve, površine pod žitima su smanjene za 3,8 odsto, pod industrijskim biljem za 22,6 odsto, pod povrćem za 14,1 odsto, a pod krmnim biljem za 14,8 odsto. U odnosu na desetogodišnji prosek površine pod pšenicom su smanjene za 14,9 odsto!
Učestvujući u raspravi direktor Plodova Srbije Evica Mihaljević je naglasila da je u prošloj godini u svet izvezeno 132.000 tona jabuke, zatim 220.000 tona svežeg voća i povrća, uz isticanje da bi taj izvoz bio i veći da je bilo stimulacija. Direktor fabrike duvana u Čoki Predrag Stojanović je podvukao da se nalaze velike izvozne mogućnosti u proizvodnji  duvana, naravno ako bi ona dobila podršku države kao što ova proizvodnja ima u drugim okolnim zemljama. Sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Vojvodine Đorđe Bugarin je rekao da poljoprivredu čekaju teški uslovi privređivanja posle 2014. godine. Savetnik predsednika PKS za poljoprivredu Vojislav Stanković je dodao da u budućnosti treba podsticati, pre svega, stočarstvo odnosno visokofinalne delatnosti u agraru koje imaju šanse u izvozu. Uz to sredstva Agrarnog budžeta treba iskoristiti za podizanje konkurentnosti srpske poljoprivrede.


 

Čitanja: 778
Dodaj komentar

Agropress
agropress_logo
PREPORUČUJEMO:
Agropress
NAJNOVIJE:
« Prethodna
Sledea »
Agropress
PREPORUUJEMO:Partner

 
Agropress
Kupi fotografiju
Agropress
FOTOGRAFIJA DANA

Preduzetnice u agrobiznisu

Preduzetnice u agrobiznisu
opširnije »

Agropress
Izdvajamo video zapis
Video Agrobiznis i obnovljivi izvori energije

Agropress
NAJČITANIJE
 • Održana konferencija „Srpska poljoprivreda nakon poplava“

 • Kalemljenje voćaka na zrelo i prekalemljivanje voćaka

 • U susret Slavama - Dekoracija slavske trpeze

 • Kako do savrsenog travnjaka?

 • Paprika - Capsicum annuum

 • Agropress
  POČASNI ČLANOVI
  Agropress
  MEJLING LISTA
  Agropress
  VREMENSKA PROGNOZA
  Agropress
  AGROPRESS FACEBOOK
  Agropress na Facebook-u
  Agropress

  www.konji.rs