IFAJ
Naslovna Agropress Korisne informacije - Agropress Login - Agropress Mapa sajta - Agropress Kontakt - Agropress
AGROPRESS je član Međunarodne federacije novinara koji prate poljoprivredu IFAJ.
Moze se ziveti i od jutra zemlje



print rss Bookmark and Share
Datum: 31.08.2011.
Moze se ziveti i od jutra zemljeMoze se ziveti i od jutra zemlje
ZRENjANIN – Radomir Pikula, mašinski inženjer iz Zrenjanina, već niz godina bavi se proizvodnjom organskog voća i zdrave hrane. Na nedavno završenom sajmu inovacija, kooperacija i preduzetništva u Zrenjaninu, održao je predavanje na temu „Zdrava hrana – organska proizvodnja voća“, koje je izazvalo veliko interesovanje. On se nada da će to biti prilika da se što više ljudi pokrene ovu proizvodnju.

Prvi korak, bar što se tiče Zrenjanina, trebalo bi da bude pijaca ili prodavnica organske hrane, za koju bi i sam grad morao da se založi. On je naveo primer Novog Sada, gde je iza ovog projekta stalo Izvršno veće Vojvodine i sam grad.

- Moje imanje ima 57 ari. Posao radim sa porodicom, a fizičke poslove uglavnom sam. Od proizvoda u voćnjaku imam šljive, špalire malina i kupina, vinovu lozu, kruške, jabuke, trešnje, višnje, kajsije, badem, lešnik, dunju, ribizlu, orah… Sve sam to podigao za ovih devet godina – kaže Pikula.

Voćnjak je, kako kaže, zasadio 2002. godine i radio je prema proceduri proizvodnje zdrave hrane. Na nagovor prijatelja je preko „Žitohema“ dobio sertifikacionu kuću „Organika“ iz Subotice, sa kojom je napravio ugovor da ga prate u periodu konverzije, koji traje tri godine.

- Sve sam radio po njihovim uputstvima i po ličnom iskustvu. Čitao sam dosta kako treba prskati, kojim sredstvima, kako treba raditi agrotehničke mere, jer sam radio i drugo – ratarske kulture, pšenicu i kukuruz. Godine 2010. sam dobio sretifikat zdrave hrane organske proizvodnje voća – kaže Pikula.

Na pitanje koliko je potrebno truda, on odgovara da je bitno biti pismen. Potreban je i fizički rad, a treba voditi i dnevnike. Sertifikacione kuće traže da se vodi evidencija o merama, prskanju, kako na sopstvenom imanju, tako i na parcelama koje se nalaze oko njega. On na svojoj parceli ima 26 sorti voća i svaku posebno mora da nacrta, i da svaki dan objasni šta se tu radilo.

- To je veliki posao, koji mora da se radi sa ljubavlju. Što se tiče profita, on je izvestan – navodi Pikula.

- Ljudi su sve više zainteresovani za zdravu hranu. Problem je jedino u nedovoljnoj informisanosti. Mnogi već sada u svojim domaćinstvima mogu da dobiju prelazni period konverzije, ali nemaju mogućnosti da dodju do sertifikacionih kuća. Potrebna su i odredjena ulaganja, ali to je zanemarljivo u odnosu na to koliko se dobija. Bitna je edukacija – kaže Radomir Pikula.

Izvor: Pravda

Čitanja: 534
Dodaj komentar

Agropress
agropress_logo
PREPORUČUJEMO:
Agropress
NAJNOVIJE:
« Prethodna
Sledea »
Agropress
PREPORUUJEMO:



Partner

 
Agropress
Kupi fotografiju
Agropress
FOTOGRAFIJA DANA

SKOK U SLOBODU

SKOK U SLOBODU
opširnije »

Agropress
Izdvajamo video zapis
Video Agrobiznis i obnovljivi izvori energije

Agropress
PREDSTAVLJAMO:
Agropress
Rent For Event
NAJČITANIJE
  • U susret Slavama - Dekoracija slavske trpeze

  • Kalemljenje voćaka na zrelo i prekalemljivanje voćaka

  • Kako do savrsenog travnjaka?

  • Paprika - Capsicum annuum

  • Kako da otklonite promene u mirisu i ukusu rakije

  • Agropress
    POČASNI ČLANOVI
    Agropress
    MEJLING LISTA
    Agropress
    VREMENSKA PROGNOZA
    Agropress
    AGROPRESS FACEBOOK
    Agropress na Facebook-u
    Agropress

    www.konji.rs