IFAJ
Naslovna Agropress Korisne informacije - Agropress Login - Agropress Mapa sajta - Agropress Kontakt - Agropress
AGROPRESS je član Međunarodne federacije novinara koji prate poljoprivredu IFAJ
Obuka o bezbednoj primeni pesticida i zaštiti životne sredineprint rss Bookmark and Share
Datum: 14.06.2011.
Obuka o bezbednoj primeni pesticida i zaštiti životne sredineObuka o bezbednoj primeni pesticida i zaštiti životne sredine
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede i pokreće drugi ciklus obuka o bezbednoj primeni pesticida i zaštiti životne sredine namenjen poljoprivrednim proizvođačima. Obuke će se realizovati u toku meseca juna i jula 2011. godine u 42 opštine širom Srbije.

Cilj obuka je podizanje nivoa znanja i svesti poljoprivrednih proizvođača o bezbednoj primeni i rukovanju sredstvima za zaštitu bilja i upravljanju rizikom pri njihovoj primeni. Obuke će sprovoditi stručnjaci za zaštitu bilja iz 33 poljoprivredne stručne službe Republike Srbije, kao i inžinjeri poljoprivredne mehanizacije i mašinski inžinjeri sertifikovani za sprovođenje ove vrste obuka.

Tokom prvog ciklusa obuke koja je održana tokom 2009. godine u saradnju sa Upravom za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, 475 poljoprivrednih proizvođača je steklo sertifikate za bezbednu primenu pesticida i zastitu zivotne sredine, dok je 38 edukatora steklo licencu za rad.

Obuke obuhvataju teme koje se odnose na: opšta znanja o sredstvima za zaštitu bilja i njihovoj primeni, vrstama i pravilanom izboru ličnih zaštitnih sredstava koja se koriste pri rukovanju; uticaju sredstava za zaštitu bilja na zdravlje ljudi, simptomima i prvoj pomoći u slučaju trovanja sa sredstvima za zaštitu bilja, njihovom pravilnom skladištenju, proveri ispravnosti i kalibraciji opreme i uređaja za primenu sredstava za zaštitu bilja, odlaganju i rukovanju sa neiskorišćenim sredstvima za zaštitu bilja; odlaganju i rukovanju sa amabalžom od sredstava za zaštitu bilja, štetnim organizmima i opšta pitanja iz zaštite životne sredine.

Krajnji cilj ovih aktivnosti jeste proizvodnja bezbedne hrane za ljude i životinje kao i zaštita zdravlja ljudi i životne sredine. Nepravilno rukovanje i primena sredstava za zaštitu bilja narušava zdravlje ljudi, kako onih koji su direktno izloženi (oni koji vrše primenu) tako indirektno i cele populacije preko hrane i hrane za životinje (ostaci sredstava za zaštitu bilja) i zemljišta i vode za piće (zagađenjem podzemnih voda, kao izvora pijaće vode).

Proizvodnja bezbedne i kvalitetne hrane i hrane za životinje je od vitalne važnosti za srpsku privredu. U većini zemalja u svetu uvedeni su visoki standardi zaštite potrošača koji se odnose na bezbednost i kvalitet hrane i hrane za životinje i predstavljaju ograničenja za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije. Ova ograničenja se mogu ukloniti samo uspešnom primenom standarda kvaliteta i bezbednosti hrane.

USAID je investirao 26 miliona dolara kroz Agrobiznis projekat koji pomaže unapređenje poljoprivredne produktivnosti, proširenje poljoprivredne proizvodnje, otvaranje novih izvoznih tržišta i jačanje kapaciteta organizacija proizvođača i pružalaca usluga koji podržavaju sektor poljoprivrednog preduzetništva u Srbiji.


Čitanja: 804
Dodaj komentar

Agropress
agropress_logo
PREPORUČUJEMO:
Agropress
NAJNOVIJE:
« Prethodna
Sledea »
Agropress
PREPORUUJEMO:Partner

 
Agropress
Kupi fotografiju
Agropress
FOTOGRAFIJA DANA

Preduzetnice u agrobiznisu

Preduzetnice u agrobiznisu
opširnije »

Agropress
Izdvajamo video zapis
Video Agrobiznis i obnovljivi izvori energije

Agropress
NAJČITANIJE
 • Održana konferencija „Srpska poljoprivreda nakon poplava“

 • Kalemljenje voćaka na zrelo i prekalemljivanje voćaka

 • U susret Slavama - Dekoracija slavske trpeze

 • Kako do savrsenog travnjaka?

 • Paprika - Capsicum annuum

 • Agropress
  POČASNI ČLANOVI
  Agropress
  MEJLING LISTA
  Agropress
  VREMENSKA PROGNOZA
  Agropress
  AGROPRESS FACEBOOK
  Agropress na Facebook-u
  Agropress

  www.konji.rs