IFAJ
Naslovna Agropress Korisne informacije - Agropress Login - Agropress Mapa sajta - Agropress Kontakt - Agropress
AGROPRESS je član Međunarodne federacije novinara koji prate poljoprivredu IFAJ
Oznaka za proizvode sa geografskim poreklomprint rss Bookmark and Share
Datum: 21.02.2011.
Oznaka za proizvode sa geografskim poreklomOznaka za proizvode sa geografskim poreklom
U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u toku je završna faza izrade nacionalnih oznaka za proizvode sa geografskim poreklom, koje će morati da nose svi zaštićeni proizvodi, najavio je u Užicu Branislav Raketić, rukovodilac Grupe za upravljanje kvalitetom.

Raketić je u razgovoru sa proizvodjačima i preradjivačima iz užičkog regiona rekao da je cilj da se ovom merom uspostavi dobar sistem kontrole i sledljivosti, a s druge strane da proizvodi sa oznakom geografskog porekla budu prepoznatljivi na tržištu.

"Imamo 28 proizvoda u Srbiji koji su zaštićeni, ali smo nažalost do sada imali praksu da oni budu zaštićeni samo u Zavodu za intelektualnu svojinu i nismo došli u situaciju da ta zaštita bude ulaznica na tržište", rekao je Raketić.

On je posebno naglasio značaj zaštite proizvodjača od plagijata, ali i kupca tih proizvoda, jer je postalo uobičajena praksa u Srbiji da je "svaki kupus futoški, a svaki sir sjenički".

Oznaku geografsksog porekla, kako je rečeno na jučerašnjem skupu koji su organizovali Poljoprivredna stručna služba (Pš), Uprava za veterinu i Zavod za intelektualnu svojinu, u užičkom kraju za sada imaju govedja i svinjska pršuta i zlatiborska slanina.

Načelnica Veterinarske inspekcije Zlatiborskog okruga Vera Djuković je istakala da ta služba svakodnevno vrši nadzor u više od 200 objekata za proizvodnju hrane životinjskog porekla, ali je posebno naglasila značaj zaštite pravih proizvodjača u čemu moraju imati pomoć i od potrošača koji bi trebalo da vode računa o deklaracijma na svakom kupljenom proizvodu.

"Užički kraj ima proizvode koji su decenijama stvarani kao brendovi geografskog porekla, koje je prepoznalo tržište u našoj zemlji i u svetu, i napori koji se čine u zaštiti tih proizvoda od plagijata trebalo bi da budu od koristi i za proizvodjače i potrošace", rekao je Jovan Mirosavljević, direktor Pš Užice.

Izvor (Tanjug– ekos)

Čitanja: 721
Dodaj komentar

Agropress
agropress_logo
PREPORUČUJEMO:
Agropress
NAJNOVIJE:
« Prethodna
Sledea »
Agropress
PREPORUUJEMO:Partner

 
Agropress
Kupi fotografiju
Agropress
FOTOGRAFIJA DANA

Preduzetnice u agrobiznisu

Preduzetnice u agrobiznisu
opširnije »

Agropress
Izdvajamo video zapis
Video Agrobiznis i obnovljivi izvori energije

Agropress
NAJČITANIJE
 • Održana konferencija „Srpska poljoprivreda nakon poplava“

 • Kalemljenje voćaka na zrelo i prekalemljivanje voćaka

 • U susret Slavama - Dekoracija slavske trpeze

 • Kako do savrsenog travnjaka?

 • Paprika - Capsicum annuum

 • Agropress
  POČASNI ČLANOVI
  Agropress
  MEJLING LISTA
  Agropress
  VREMENSKA PROGNOZA
  Agropress
  AGROPRESS FACEBOOK
  Agropress na Facebook-u
  Agropress

  www.konji.rs