IFAJ
Naslovna Agropress Korisne informacije - Agropress Login - Agropress Mapa sajta - Agropress Kontakt - Agropress
AGROPRESS je član Međunarodne federacije novinara koji prate poljoprivredu IFAJ
Crni lukprint rss Bookmark and Share
Datum: 08.02.2011.
Crni lukCrni luk

“Crni luk (Allium cepa) poznat je i pod nazivima: crveni luk, crvenac, glavata ljutika, kapula ili mrki luk. Smatra se da je crni luk poreklom iz Azije, ali se gaji i koristi za ljudsku ishranu u celom svetu. Crni luk se ranije gajio u vrtovima, a sada se gaji i na velikim površinama, jer je njegova primena raznovrsna i masovna u celom svetu.“


U našim krajevima je dostupan za ishranu tokom cele godine i koristi se svež, osušen ili na različite načine pripremljen. Bogat je vitaminima i mineralnim materijama. Koristi se kao lek protiv crevnih oboljenja, kao oblog za reumatske i zapaljive procese, reguliše rad srca i nivo šećera u krvi. Ljut ukus i specifičan miris daju mu eterična ulja.


Zbog slabog korenovog sistema obrada zemljišta mora biti blagovremena i kvalitetna, a vreme i način obrade zavise od načina gajenja crnog luka. Posebnu pažnju obratiti na stepen zakorovljenosti i vrste korova, jer neki korovi kao npr. palamida (Cirsium arvense) mogu onemogućiti uspešno gajenje crnog luka.


Zbog rane prolećne setve sa pripremom zemljišta kreće se u jesen. Ore se na dubinu 30-35 cm uz rasturanje oko 600-800kg/ha mineralnog hraniva (npr. 8:16:24 ili 10:20:30). Predsetvena priprema mora biti veoma kvalitetna kako bi nicanje bilo što lakše i ravnomernije. Uporedo sa predsetvenom pripremom treba dodati kompleksno mineralno đubrivo formulacije 1:1:1 u količini 200-400kg/ha. Kritični periodi za hranom su u fazi 3-4 lista i početkom formiranja glavice kada se biljke prihranjuju sa po 100-120kg/ha KAN-a.


Većina kultura posle kojih se može izvršiti blagovremena jesenja obrada zemljišta predstavlja dobre preduseve crnom luku. Treba izbeći setvu luka posle leguminoza (ostavljaju azot), jer se lukovice slabije čuvaju. U plodoredu obično dolazi iza kultura koje su dobro đubrene stajskim đubrivom.


U Srbiji se crni luk gaji najviše proizvodnjom iz arpadžika. Hranljive materije u lukovičicama omogućavaju ekstenzivniju proizvodnju, bez navodnjavanja. Pri ovakvoj proizvodnji prinosi su dosta manji, bolesti i štetočine su prisutnije, početno ulaganje u sadni materijal je dosta veće u odnosu na proizvodnju direktnom setvom semena. Dobijene lukovice imaju veći procenat suve materije u odnosu na lukovice proizvedene iz direktne setve semena.


Proizvodnja iz arpadžika je siguran i jednostavan, mada ne i najekonomičniji način proizvodnje crnog luka. Naročito je pogodan za okućnice, vrtove i sitniju robnu proizvodnju.


Ova proizvodnja presdstavlja trogodišnji ciklus razvoja, gde se prve godine seme gusto seje i na taj način se “silom” dobijaju sitne glavice prečnika do 2,2cm, koje iduće godine daju krupnu, konzumnu lukovicu. Setva se obavlja u višeredne trake (120cm) sa 6-12 redova. U redu se seme seje gusto, pri čemu se utroši od 80 do 120kg/ha semena. Dobijaju se prinosi i do 20t/ha. Arpadžik se kalibrira i pakuje.


Sadnju obaviti što je moguće ranije, krajem februara, a najkasnije do kraja marta. Pre sadnje obavezno izvršiti dezinfekciju arpadžika. Rastojanje između redova je najčešće 30cm, a u redu 7-10cm. Obično se sadi oko 500-800kg arpadžika, ali to zavisi od krupnoće lukovičica i kvaliteta rada sadilice. Ovako posađen luk ranije niče i pre završava vegetaciju (sredina jula)


Proizvodnja crnog luka direktnom setvom semena veoma je rašireno u mnogim zemljama. To je najekonomičniji način proizvodnje, jer se postižu visoki prinosi uz najmanje troškove, a može se u potpunosti mehanizovati. Osnovni preduslov ovakve proizvodnje je nezakorovljeno, strukturno, humusno zemljište i postojanje mogućnosti navodnjavanja.


Setva se obavlja rano od sredine februara do kraja marta. Seme se seje u dvorede ili višeredne trake (zavisno od tipa sejalice) na dubini do 2 cm. Rastojanje između redova u traci je od 11 do 25cm. Za jedan hektar je potrebno 5-8kg semena.


Crni luk iz rasada uglavnom se koristi za proizvodnju mladog luka ili za proizvodnju konzumnih glavica za svežu potrošnju. Početkom avgusta pripremaju se leje na otvorenom polju. Leja se dezinfikuje, pođubri, dobro usitni i izravnja. Za ovu proizvodnju kod nas najpoznatije sorte su majski i junski srebrnjak. Setva se obavlja tokom avgusta meseca sa 8-10g semena/m2 . Sadnja luka se obavlja u prvoj dekadi oktobra u fazi 3-4 lista. Takva biljka će do zime dobro da se ukoreni i spremno da uđe u period niskih temperatura. Luk proizveden na ovaj način može se plasirati kao mladi luk u vezicama. Kada dozri (maj i jun) prodaje se konzumna glavica.


koriscena literatura: brosura FAO timaAleksandra Savic

Čitanja: 4798
Dodaj komentar

Agropress
agropress_logo
PREPORUČUJEMO:
Agropress
NAJNOVIJE:
« Prethodna
Sledea »
Agropress
PREPORUUJEMO:Partner

 
Agropress
Kupi fotografiju
Agropress
FOTOGRAFIJA DANA

Preduzetnice u agrobiznisu

Preduzetnice u agrobiznisu
opširnije »

Agropress
Izdvajamo video zapis
Video Agrobiznis i obnovljivi izvori energije

Agropress
NAJČITANIJE
 • Održana konferencija „Srpska poljoprivreda nakon poplava“

 • Kalemljenje voćaka na zrelo i prekalemljivanje voćaka

 • U susret Slavama - Dekoracija slavske trpeze

 • Kako do savrsenog travnjaka?

 • Paprika - Capsicum annuum

 • Agropress
  POČASNI ČLANOVI
  Agropress
  MEJLING LISTA
  Agropress
  VREMENSKA PROGNOZA
  Agropress
  AGROPRESS FACEBOOK
  Agropress na Facebook-u
  Agropress

  www.konji.rs