IFAJ
Naslovna Agropress Korisne informacije - Agropress Login - Agropress Mapa sajta - Agropress Kontakt - Agropress
AGROPRESS je član Međunarodne federacije novinara koji prate poljoprivredu IFAJ
LOBODA - malo poznato hranljivo i lekovito lisnato povrćeprint rss Bookmark and Share
Datum: 07.02.2011.
LOBODA - malo poznato hranljivo i lekovito lisnato povrćeLOBODA - malo poznato hranljivo i lekovito lisnato povrće

Loboda je malo poznato, hranljivo i lekovito lisnato povrće koje se koristi kao i spanać, zelje i blitva. U naše krajeve doneta iz Turske.

Jednogodišnja je biljka. Slicna je divljoj lobodi, korovskoj biljci koja raste po njivama i baštama, ali ima mnogo krupnije i ukusnije lišće.

Postoje dve sorte, ili varijeteta – „žuta“ i „crvena“ loboda. Više se gaji i češće sreće u prirodi „žuta“ – loboda sa žuto zelenim listovima. „Crvena“ loboda ima lišce bogato antocijanima. Normalno se ukršta sa žuto zelenom, te postoje i prelazne forme, hibridne biljke sa različito nijansiranim listovima.Gajenje je vrlo jednostavno. Seje se rano u proleće, u redove na 30-40 cm. Niče tek kada se zemljište dobro zagreje, početkom aprila.

Može se gajiti i iz rasada. Rasađuju se mlade biljke, sa 2-3 lista, a sade se na istu dubinu na kojoj su bile po nicanju.

Posle nicanja, loboda se proređuje, tako da bude po jedna biljka na rastojanju od oko 25-30 cm. Brzo raste na plodnom i vlažnom zemljištu i razvija krupne listove.

Berba može da se obavlja i čupanjem celih biljaka dok su mlade, visine 25-30 cm, slično kao kod spanaća. Lišće je mesnato i sočno, posuto srebrnastim pepeljkom. Za berbu stiže u maju.

Koristi se kao i spanać, zelje, blitva i kopriva. Po ukusu najviše podseća na spanać, samo je malo cvršće. Od lobode se spravljaju čorbe od mesa i povrća, pite zeljanice, pire.

Lišće lobode se bere sve dok ne razvije cvetonosno stablo, a onda postaje štetno po zdravlje, jer se naglo povećava sadžaj oksalne kiseline.

Iduće godine niče i može da posluži za gajenje novog useva. Mlade biljke se ostavljaju na istom mestu, ili se rasađuju. Za potrebe jednog domaćinstva, dovoljno je ostaviti 2-3 biljke za seme, koje treba sakupiti i čuvati za sledeću sezonu.

Sadrži dosta ugljenih hidrata, šećera, skroba, celuloze, belančevina, minerala i vitamina. Od minerala ima najviše kalijuma, onda kalcijuma, magnezijuma, fosfora, gvožda i mangana, a od vitamima A, C, B1 i B2.Snežana Đaković
Čitanja: 3133
Dodaj komentar

Agropress
agropress_logo
PREPORUČUJEMO:
Agropress
NAJNOVIJE:
« Prethodna
Sledea »
Agropress
PREPORUUJEMO:Partner

 
Agropress
Kupi fotografiju
Agropress
FOTOGRAFIJA DANA

Preduzetnice u agrobiznisu

Preduzetnice u agrobiznisu
opširnije »

Agropress
Izdvajamo video zapis
Video Agrobiznis i obnovljivi izvori energije

Agropress
NAJČITANIJE
 • Održana konferencija „Srpska poljoprivreda nakon poplava“

 • Kalemljenje voćaka na zrelo i prekalemljivanje voćaka

 • U susret Slavama - Dekoracija slavske trpeze

 • Kako do savrsenog travnjaka?

 • Paprika - Capsicum annuum

 • Agropress
  POČASNI ČLANOVI
  Agropress
  MEJLING LISTA
  Agropress
  VREMENSKA PROGNOZA
  Agropress
  AGROPRESS FACEBOOK
  Agropress na Facebook-u
  Agropress

  www.konji.rs