IFAJ
Naslovna Agropress Korisne informacije - Agropress Login - Agropress Mapa sajta - Agropress Kontakt - Agropress
AGROPRESS je član Međunarodne federacije novinara koji prate poljoprivredu IFAJ
Kako da otklonite promene u mirisu i ukusu rakijeprint rss Bookmark and Share
Datum: 03.02.2011.
Kako da otklonite promene u mirisu i ukusu rakijeKako da otklonite promene u mirisu i ukusu rakije

Najčešće mane šljivove rakije su mutnoća, mrka boja, kisela rakija, miris i ukus na košticu, miris na plesan, na zagorelo, miris i ukus na patoku i prvenac Kao što se vidi spisak mana rakije je veliki. Ipak,ako se na vreme primeti i utvrdi mana svoje rakije i pristupi njenom otklanjanju mogu se postići vrlo dobri rezultati.

MUTNA RAKIJA


Glavni uzrok je pojava sastojaka gvožđa (rakija je žuta), bakra (rakija je smeđe-crvena) ili jedinjenja kalcijuma i magnezijuma (rakija je mutno bele boje). Lek za uklanjanje ove mane je razblaživanje rakije, običnom vodom na 20-25 vol% i ponovnu destilaciju.


MRKA BOJA RAKIJE


Mrka boja rakije nastaje od nove bačve , iz čijih je duga izišla veća količina tanina. Za njeno uklanjanje treba dodati pola litre obranog mleka na 100 litara rakije u tankom mlazu uz jako mešanje. Posle dva dana rakija se pretoči i filtrira . Tako tretirana rakija dobije zlatno-žutu boju.


             

KISELA RAKIJA


Kisela rakija je bez sumnje najčešća i najveća mana rakije, koja nastaje kao posledica lose obrađenog kljuka i pečenja šljivovice. Prvenstveno kiselost se javlja kao posledica sirćetnog vrenja kojim je kljuk bio manje ili više zahvaćen, a do toga obično dolazi ako se nakon završenog vrenja ne odstrani klobuk u kome se nalazi najviše sirćetnih bakterija. Klobuk koji se nagomilao I nalazi se na površini suda pre početka detilacije treba izbaciti jer u suprotnom mešanjem sa kljukom zarazio bi celu količinu kljuka a saamim tim bi i sva sirćetna kiselina prilikom destilacije prešla u rakiju i samim došlo bi do kiselosti rakije.

Do kiselosti rakije može doći i kada se odugovlači sa destilacijom prevrelog kljuka koji dugo nije bio zaštićen od prisustva vazduha. Kiselost rakije se oseća na ukusu a bilo bi poželjno laboratorilskim putem utvrditi stepen kiselosti kako bi se tačno odredila količina sredstva koja se dodaje za otklanjanje kiselosti.

Odstranjivanje kiselosti najčešće se postiže upotrbom CaCO3 – kalcijum karbonatom.

Treba znati da jedan gram CaCO3 vezuje 1,2 grama sirćetne kiseline na osnovu čega se i utvrđuje količina ovog sredstva koja treba da se doda rakiji radi uspešnog otklanjana kiselina,mada se količina može utvrditi i probama na malom.

U praksi se najčešće na 100 lit.kisele rakije dodaje 200gr/hl.ovog finog krečnog praha.

Po pravilu ne preporučuje se veća količina od ove jer bi došlo do promene ukusa i aromatičnosti rakije.

Ovakvi načinom tretiranja uklanja se kiseli ukus rakije a ne menja se njegova aroma što je jako bitno.

Ukoliko je rakija jako kisela tj.ako 200gr/hl.nije dovoljno za uklanjanje kiselosti ne treba ni u kom slučaju povećavati dozu ovog sredstva.U takvim slučajevima preporučuje se ponavljanje destilacije.

.

MIRIS I UKUS NA KOŠTICE


Miris i ukus na košticu je neugodna mana rakije, jer potpuno pokriva pravi ukus i miris šljivovice, Ova mana nastaje kod rakija od koštičavog voća usled loma koštica jer se u njihovom jezgru i semenkama voća nalazi jedinjenje amigdalin (Vitamin B17) koji hidrolizom daje toksičnu cijano-vodoničnu kiselinu i benz-aldehid, nosioci ovog mirisa (miris gorkog badema).

Popravljanje mirisa i ukusa se vrši uz pomoć srebro-nitrata (deset grama srebrnog nitrata ) na 100 litara rakije, koji se može nabaviti u većim poljoprivrednim apotekama. Nakon nekoliko dana rakija se odvaja od taloga filtriranjem i potom predestiliše.

MIRIS RAKIJE NA PLESAN


Miris rakije na plesan javlja se, ako se ukomljava jako natrulo voće ili se šljiva ukomljava u plesnivim kacama. Ovaj vrlo neugodan miris uklanja se dodavanjem od 2-5 grama aktivnog uglja (pa do 10 - 15 grama) na 100 litara (zavisno o jačini mirisa plesnivosti). Može nabaviti u poljoprivrednim apotekama ili vinarijama, razmuti se u malo rakije i doda uz dobro mešanje, celoj količini i za dva dana rakija, se nekoliko puta promeša. Kad se ugalj istaloži, rakija se pretoči .


MIRIS I UKUS NA ZAGORELO


Nastaje ukoliko je dno kazana tanko, a zagrevanje se vrši naglo pa usled toga nastaje povećana količina furfurala koji daje ovakav miris.

Miris i ukus zagoreno rakije, ako nije izražen u jakoj meri, leči se na već opisan način aktivnim ugljem. Najbolje je zagorenu rakiju lečiti odmah u toku pečenja tako da se izmešaju s deseterostruko količinom prevrele komine i nakon stajanja od 2-3 dana ponovo destiluje.

MIRIS I UKUS NA PRVENAC ILI PATOKU


Ova mana javlja se u toku destilacije rakije i to u slučaju kada se ne odredi tačno vreme odvajanja patoke pa deo iste pređe u rakiju.Ova mana u rakiji prepoznaje se na ukusu.

Najpre se rakija razblaži na oko 35-40 vol% alkohola i ponovo destiliše.

Na kraju treba napomenuti da se sve mane kod rakija otklanjaju samo ako se nepravilnosti i mane uoče na vreme i ako se postupak otklanjanja mana radi adekvatno.


GORAK UKUS DESTILATA


Nastaje od heksanola koga najviše ima u peteljci. U zavisnosti od njegove količine, dodaje se 20-100g/hl aktivnog uglja ali se i pored toga ne može potpuno ukloniti.


MIRIS I UKUS NA SUMPORNA JEDINJENJA


Ukoliko se u kljuku nadje odredjena količina elementarnog sumpora, kvasci ga mogu pretvoriti u vodonik-sulfid (miris na pokvarena jaja) koji dalje u reakciji sa etanolom daje još neprijatnije mirise. Za uklanjanje se koriste preparati načinjeni od dijatomejske zemlje i srebro-hlorida.


Snežana Đaković


Čitanja: 19356
Dodaj komentar

Agropress
agropress_logo
PREPORUČUJEMO:
Agropress
NAJNOVIJE:
« Prethodna
Sledea »
Agropress
PREPORUUJEMO:Partner

 
Agropress
Kupi fotografiju
Agropress
FOTOGRAFIJA DANA

Preduzetnice u agrobiznisu

Preduzetnice u agrobiznisu
opširnije »

Agropress
Izdvajamo video zapis
Video Agrobiznis i obnovljivi izvori energije

Agropress
NAJČITANIJE
 • Održana konferencija „Srpska poljoprivreda nakon poplava“

 • Kalemljenje voćaka na zrelo i prekalemljivanje voćaka

 • U susret Slavama - Dekoracija slavske trpeze

 • Kako do savrsenog travnjaka?

 • Paprika - Capsicum annuum

 • Agropress
  POČASNI ČLANOVI
  Agropress
  MEJLING LISTA
  Agropress
  VREMENSKA PROGNOZA
  Agropress
  AGROPRESS FACEBOOK
  Agropress na Facebook-u
  Agropress

  www.konji.rs