IFAJ
Naslovna Agropress Korisne informacije - Agropress Login - Agropress Mapa sajta - Agropress Kontakt - Agropress
AGROPRESS je član Međunarodne federacije novinara koji prate poljoprivredu IFAJ
U susret Slavama - Dekoracija slavske trpezeprint rss Bookmark and Share
Datum: 26.11.2010.
U susret Slavama - Dekoracija slavske trpezeU susret Slavama - Dekoracija slavske trpeze

Iako slava u svojoj osnovi predstavlja čuvanje porodične tradicije običajima koji se ne menjaju.

Slavska trpeza može biti veoma elegantna, dekorisana sa stilom ukoliko poklonite pažnju detaljima poput presvlake stolice, rasporedu sedenja gostiju, ili aranžmanima na stolu.

Uz malo dodatnog truda i pomoći ukućana, stvorićete zaista svečanu atmosferu, gde glavnu ulogu neće imati hrana, već razlog okupljanja, druženje, proslava.

Treba poštovati elemente koji su obavezni na slavskom stolu, truditi se da atmosfera bude topla i srdačna, a moderni detalji će samo naglasiti svečani duh slave.

Mi ćemo vam predložiti neke od ideja koje možete sami uraditi kod kuće,vama je potrebna samo dobra volja.

Tradicija u modernoj postavci

Deo obaveznog dekora, slavska sveća i kolač, mogu se postaviti na malo drugačiji način, što će dodatno naglasiti njihovu važnost.

Tradicionalni svećnjak možete zameniti nekom keramičkom činijom koju ćete ukrasiti, na primer, mašnom od svile. Oko nje možete postaviti ukrasne kamenčiće ili cveće. Centralnu poziciju sveće istaći ćete i ako je okružite malim činijama, sličnim toj u kojoj stoji.

Slavski kolač postavite na jednostavni tanjir ukrašen raznobojnom tkaninom ili na neki veći koji na sebi ima malo više dekorativnosti .

Svečane stolice


Kako se u ovakvim prilikama očekuje veći broj gostiju, i domaćini nemaju dovoljan broj stolica za sve, one se pozajmljuju od komšija, pa su tako sve različitog oblika i boje. Da bi postigli efekat da stolice budu slične jedna drugoj dovoljno je vezati mašnu oko naslona svake stolice i tako ih vizuelno povezati. Odličan efekat će se postići ako se stolice potpuno izmešaju, odnosno da se ne grupišu jedna do druge one koje su iste. Na ovaj način će manje biti upadljiva raznolikost i sve će izgledati spontano.


Raspored sedenje gostiju


Ako je raspored sedenja bitan za Vaše slavlje, postoji mnogo načina na koji elegantno i sa stilom možete označiti gde će koji gost sedeti. Jedna mogućnost je da napravite od ukrasnih kartončića etikete sa imenima. Da to ne bi bilo suviše monotono, kartončiće ukrasite suvim listom, zakačite iz za čašu za vino, obmotajte ga oko salvete, ili ga koncem privežite za peteljku jabuke ili kruške koju ćete postaviti na svaki tanjir.


Ukrasni aranžman


Na svakom stolu u svečanim prilikama kao što je slava, poželjno je da se pojavi aranžman koji će upotpuniti utisak koji zajedno čine svi do sada pomenuti detalji.

U jesen, kao sada na primer, možete u pletenu ili staklenu činiju složiti jesenje plodove poput krušaka, grožđa, ukrasnih tikvica, pa oko njih ugurati suvo lišće, orahe i kestene, po koju ružu ili neki drugi jednostavan cvet. Druga mogućnost je da cveće ne mora da bude u vazi, kao ni na centralnoj poziciji na stolu. Možete ga pomeriti u stranu, postaviti dijagonalno ili ga jednostavno položiti u neki ugao stola.


Tanjiri


U zavisnosti od toga koju ćete hranu služiti toga dana, odabraćete i vrstu tanjira koji će se naći na stolu. Nije bitno samo da postavite duboki tanjir na plitki, već je potrebno i uskladiti dezen tanjira sa ostatkom stola, mada to ne mora predstavljati specijalan zadatak. Tanjiri na jednom mestu za sedenje, ne moraju svi biti isti po boji i dezenu, ali je bitno da su oblici usklađeni. Dovoljno je odabrati dve, do tri boje koje će se provlačiti vašom slavskom trpezom. 


           Čaše


Odabir čaša zavisiće od vrste pića koje ćete služiti. Tu će se svakako naći čaše za vodu i vino. Nemojte se opterećivati time da one budu istog dizajna, ili stila. Čak će spoj čaša različite obrade i oblika biti zanimljiva dekoracija na jednostavno postavljenom slavskom stolu. Poigrajte se kombinovanjem visokih i niskih čaša, uskih i širokih, obojenih i neobojenih. Uparite ih prema njihovim različitostima, ali samo u okviru jednog mesta za sedenje.

Kada je završeno postavljanje osnovnih elemenata, tanjira, escajga, čaša, sledi ukrašavanje upotrebnim detaljima. To podrazumeva salvete, činije i poslužavnike za iznošenje hrane. Svaki od ovih detalja je jedno umetničko delo, i tako ga treba i tretirati. Oni mogu bitno uticati na utisak koji će Vaša slavska trpeza ostaviti na goste.


             


Salvete


Salvete su ne izostavni praktični ukras svake trpeze. Mogu biti papirne i platnene

. Iskoristite salvete za dodatno ukrašavanje Vašeg stola tako što ćete odabrati odgovarajuću boju i dezen koji će se uklopiti uz sve ostale već postavljene elemente. Ukoliko niste vešti u pravljenju figura od salveta, iskoristite mogućnost da je uvežete u grančicu sa lišćem ili već neki drugi "prsten". Ali ako se niste pripremili za to i nemate dovoljno vremena, biće dovoljno jednostavno i uredno postaviti složenu salvetu pored tanjira.

                


Činije i poslužavnici


Činije i poslužavnici se iznose na sto kada svi sednu, ali upravo iz tog razloga se na njih obraća najveća pažnja. Oni koji su novi u postavljanju stolova za ovakve prilike, mogu zaboraviti na ove predmete, i iz tog razloga ih podsećamo na njih. Potrebno je imati na umu da bi činije i poslužavnici, na kojima će se iznositi hrana, trebale biti istog dizajna i boje jer će jedino tako uspostaviti harmoniju u svom šarenilu peciva, salata, kolača i ostalih delikatesa.

   Snežana Đaković

Čitanja: 28096
Dodaj komentar

Agropress
agropress_logo
PREPORUČUJEMO:
Agropress
NAJNOVIJE:
« Prethodna
Sledea »
Agropress
PREPORUUJEMO:Partner

 
Agropress
Kupi fotografiju
Agropress
FOTOGRAFIJA DANA

Preduzetnice u agrobiznisu

Preduzetnice u agrobiznisu
opširnije »

Agropress
Izdvajamo video zapis
Video Agrobiznis i obnovljivi izvori energije

Agropress
NAJČITANIJE
 • Održana konferencija „Srpska poljoprivreda nakon poplava“

 • Kalemljenje voćaka na zrelo i prekalemljivanje voćaka

 • U susret Slavama - Dekoracija slavske trpeze

 • Kako do savrsenog travnjaka?

 • Paprika - Capsicum annuum

 • Agropress
  POČASNI ČLANOVI
  Agropress
  MEJLING LISTA
  Agropress
  VREMENSKA PROGNOZA
  Agropress
  AGROPRESS FACEBOOK
  Agropress na Facebook-u
  Agropress

  www.konji.rs