IFAJ
Naslovna Agropress Korisne informacije - Agropress Login - Agropress Mapa sajta - Agropress Kontakt - Agropress
AGROPRESS je član Međunarodne federacije novinara koji prate poljoprivredu IFAJ
JESENJE "PLAVO PRSKANJE" VOĆAKAprint rss Bookmark and Share
Datum: 28.10.2010.
JESENJE JESENJE "PLAVO PRSKANJE" VOĆAKA

Iskusniji voćari znaju da u jesen,nakon završene berbe, počinje

priprema za narednu vegetaciju. Radovi u voćnjaku počinju sa

održavanjem higijene u voćnjaku.

To obuhvata:

- sakupljanje opalog lišća,

- mumificiranih plodova iz krošnje i sa zemlje ispod voćke,

- uklanjanje starih, polomljenih grana.

Sve ove biljne delove treba izneti iz voćnjaka I spaliti. Njihovim uništavanjem

smanjuje se populacija patogena. Poželjno je da se metalnom četkom ili posebnim strugačima, sa debla i ramenih grana ostruže kora. Zajedno sa starom korom skidaju se mahovina, lišajevi kao i gnezda gusenica koje su na stablu našle zimsko sklonište.

Jesenje prskanje voćaka i vinograda je obavezna mera zaštite.

"Plavim prskanjem" se suzbijaju uzročnici mnogih bolesti. Suzbija

se rogač šljive, monilioze koštičavih voćki (kajsije, breskve, šljive,

trešnje i višnje), bakteriozne plamenjače jabuke i kruške, šupljikavost lišća i krastavost plodova kajsije i drugih koštičavih voćki, kovrdžavost lišća breskve, eskorioze vinove loze ...
Prouzrokovači (patogeni) navedenih bolesti prezimljavaju u krošnji voćaka, skriveni u pukotinama kore, pupoljcima, trulim organima i drugim skrivenim mestima.

Da se infekcija ne bi ostvarila tokom kasne jeseni i blagih zimskih meseci patogeni se uništavaju na mestu njihovog prezimljavanja. Zbog toga je neophodno "plavo prskanje" obaviti blagovremeno kako bi se infekcioni potencijal u proleće smanjio na najmanju meru. Najbolje vreme za tretiranje je novembar mesec. Ukoliko se na stablu nalazi dosta lišća, obavzno treba takve voćke protresti kako bi se ona oslobodila bar 2/3 lišća, pa tek onda obaviti prskanje.

Tretiranje treba obaviti po lepom vremenu, bez vetra (da ne dodje do zanošenja preparata), kada je t iznad 10°C. Stabla moraju biti dobro nakvašena, dok sa njih ne počne da kapa, zbog čega se često kaže "voćke je potrbno okupati". Ukoliko neki deo stane neistretiran, na njemu se može u proleće pojaviti bolest. S obzirom da sredstva za jesenje prskanje imaju plavičastu boju, pa kada se voćnjak njima isprska, dobija plavičastu nijansu, po kojoj je ova opercija zaštite dobila ime "plavo prskanje" voćari mogu lako uočiti propust koji su napravili prilikom prskanja i ponovili prskanje preskočenog mesta. Sredstva za plavo prskanje pripadaju tzv. grupi bakarnih edinjenja. To su: Bordovska čorba (1,5-2%), Blauvit ( 1 %) , Bakarni oksihlorid 50 (0,75%) , Kupragrin (0,35%), Cuproxsat (0,35%) i td.

Priprema bordovske corbe :

Za 100 litara jednoprocentne bordovske corbe potrebno je:

1 kg (za dvoprocentu 2 kg) bakar-sulfata (plavi kamen)

0,4 kg (za dvoprocentnu 0,8 kg) negašenog (živog) kreca ili 1,2 kg gašenog kreca

Negašeni krec se prethodno zagasi u trostruko vecoj kolicini vode. Od 100 l vode iz bureta odvadi se 10 l da se razmuti krec, a u drugih 10 l vode da se rastopi plavi kamen. Kada se krec razmuti, procedi se kroz rede platno i uz mešanje se sipa u bure sa vodom da se napravi krecno mleko. Kada se plavi kamen rastvori u drugih 10 l vode, sipa se u bure sa krecnim mlekom. Uvek se rastopljeni plavi kamen sipa u bure sa krecnim mlekom, a ne obrnuto (što je u praksi cešci slucaj). Ništa posebno se nece desiti ni ako se u bure sa rastopljenim plavim kamenom sipa krecno mleko, jedino se takva corba brže taloži i nešto je slabijeg kvaliteta.

Rastopljeni plavi kamen sipa se u krecno mleko uz mešanje. Kada se to završi, corba je spremna za upotrebu. Bordovska corba se koristi sveže pripremljena, odmah posle pripreme. Stajanjem ona gubi fungicidno dejstvo. Medutim, corba se može stabilizovati dodavanjem 250 g šecera na 100 litara corbe. Tako stabilizovana, pri normalnim uslovima, zadržava svoju aktivnost nekoliko dana.

Drugi nacin pripreme "corbe"

Stari nacin pripreme borovske corbe se sastoji u tome što se prethodno priprema "osnovna suspenzija" krecnog mleka i "osnovni rastvor" bakar sulfata (plavog kamena) koji se mešaju sa vodom neposredno pre prskanja. Ovo je dobar nacin pripreme kada se prave male kolicine bordovske corbe, za male posede.

"Osnovni rastvor" se priprema tako što se plasticnoj posudi rastvori 1 kg (2 kg za dvoprocentnu "corbu") plavog kamena u 10 l vode (kolicina plavog kamena i vode može biti proporcionalno povecana, zavisno od potrebe). "Osnovni rastvor" plavog kamena se može cuvati neograniceno u zatvorenom staklenom balonu.

U drugoj plasticnoj posudi, suspenduje se ("rastvori") u 10 litra vode 1 kg (2 kg za dvoprocentnu "corbu") gašenog (hidratisanog) kreca (nabavlja se na stovarištu gradevinskog materijala). I ova mešavina može biti pripremljena i neograniceno cuvana u zatvorenom plasticnom balonu. Unapred pripremljeni "osnovni rastvori" plavog kamena i krecnog mleka u velikoj meri olakšavaju i ubrzavaju pripremu bordovske corbe. Kada se ukaže potreba za tretiranjem, 10 litara "osnovne suspenzije" krecnog mleka sipa se u posudu sa 80l vode i intenzivno meša. Potom se mešavini (80+10) dodaje 10l «osnovnog rastvora» plavog kamena (80+10+10 =100) i dobro meša. Time je dobije 100l bordovske corbe pripremljene za upotrebu. Tokom tretiranja, prskalicu treba povremeno promuckati da se corba ne bi taložila.

Snežana Đaković


Čitanja: 4204
Dodaj komentar

Agropress
agropress_logo
PREPORUČUJEMO:
Agropress
NAJNOVIJE:
« Prethodna
Sledea »
Agropress
PREPORUUJEMO:Partner

 
Agropress
Kupi fotografiju
Agropress
FOTOGRAFIJA DANA

Preduzetnice u agrobiznisu

Preduzetnice u agrobiznisu
opširnije »

Agropress
Izdvajamo video zapis
Video Agrobiznis i obnovljivi izvori energije

Agropress
NAJČITANIJE
 • Održana konferencija „Srpska poljoprivreda nakon poplava“

 • Kalemljenje voćaka na zrelo i prekalemljivanje voćaka

 • U susret Slavama - Dekoracija slavske trpeze

 • Kako do savrsenog travnjaka?

 • Paprika - Capsicum annuum

 • Agropress
  POČASNI ČLANOVI
  Agropress
  MEJLING LISTA
  Agropress
  VREMENSKA PROGNOZA
  Agropress
  AGROPRESS FACEBOOK
  Agropress na Facebook-u
  Agropress

  www.konji.rs