IFAJ
Naslovna Agropress Korisne informacije - Agropress Login - Agropress Mapa sajta - Agropress Kontakt - Agropress
AGROPRESS je član Međunarodne federacije novinara koji prate poljoprivredu IFAJ
Organska proizvodnja za održivi razvojprint rss Bookmark and Share
Datum: 02.10.2010.
Organska proizvodnja za održivi razvojOrganska proizvodnja za održivi razvoj
Organska proizvodnja je značajna za multifunkcionalni ruralni razvoj, jer obezbeđuje kvalitetnu i zdravstveno bezbednu hranu i namirnice, uz očuvanje biodiverziteta i brigu o zaštiti životne sredine za dug vremenski period, izjavila je danas profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Branka Lazić.

"Organska multifunkcionalna poljoprivreda kao deo integralnog ruralnog razvoja daje šansu razvoju porodičnog gazdinstva i malih proizvođača u Srbiji, unapređenju eko i agrobioturizma i očuvanju tradicije", kazala je Lazićeva na savetovanju "Ruralni razvoj i organska poljoprivreda" organizovanog u okviru sajma "Bio Balkan ekspo".

Prosečna površina zemljišnog poseda u Srbiji iznosi oko 3,5 hektara, napomenula je ona, ukazujući da poljoprivredna proizvodnja, bilo da je reč o konvencionalnoj ili organskoj, na zemljištu te veličine, mora biti intenzivna i multifunkcionalna kako bi se mogao ostvariti profit.

Lazićeva je naglasila da je taj profit, kada se radi o organskoj poljoprivredi, ne samo ekonomski, već i socijalni i ekološki.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Snežana Oljača govoreći o doprinosu agroekologije održivom ruralnom razvoju u Srbiji, istakla je da agroekologija obezbeđuje znanje i metodologiju potrebne za razvoj poljoprivrede koja treba da bude visoko produktivna i ekonomski isplativa, ali i prihvatljiva za životnu sredinu.

"Ključni razlog zašto je organska poljoprivreda interesantna leži u podudaranju ciljeva agrarne politike sa njenim ciljevima", navela je Oljača i istakla da ta vrsta proizvodnje u Evropskoj uniji uživa široku podršku, koja će u budućnosti biti još veća.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Marina Cvetković naglasila je da poljoprivreda upravo počiva na genetičkim resursima biljnih i životinjskih vrsta, dodajući da njihovo očuvanje znači obezbeđivanje prehrambene sigurnosti za čovečanstvo.

Ona je ukazala na ekonomski značaj biodiverziteta, jer je, kako je navela, 40 odsto svetske trgovine bazirano na biološkim proizvodima.

Izvor: Tanjug

Čitanja: 845
Dodaj komentar

Agropress
agropress_logo
PREPORUČUJEMO:
Agropress
NAJNOVIJE:
« Prethodna
Sledea »
Agropress
PREPORUUJEMO:Partner

 
Agropress
Kupi fotografiju
Agropress
FOTOGRAFIJA DANA

Preduzetnice u agrobiznisu

Preduzetnice u agrobiznisu
opširnije »

Agropress
Izdvajamo video zapis
Video Agrobiznis i obnovljivi izvori energije

Agropress
NAJČITANIJE
 • Održana konferencija „Srpska poljoprivreda nakon poplava“

 • Kalemljenje voćaka na zrelo i prekalemljivanje voćaka

 • U susret Slavama - Dekoracija slavske trpeze

 • Kako do savrsenog travnjaka?

 • Paprika - Capsicum annuum

 • Agropress
  POČASNI ČLANOVI
  Agropress
  MEJLING LISTA
  Agropress
  VREMENSKA PROGNOZA
  Agropress
  AGROPRESS FACEBOOK
  Agropress na Facebook-u
  Agropress

  www.konji.rs