IFAJ
Naslovna Agropress Korisne informacije - Agropress Login - Agropress Mapa sajta - Agropress Kontakt - Agropress
AGROPRESS je član Međunarodne federacije novinara koji prate poljoprivredu IFAJ.
Pravljenje vina



print rss Bookmark and Share
Datum: 16.09.2010.
Pravljenje vinaPravljenje vina
Vino je neizostavni deo našeg svakodnevnog života i kulture. Užitak možete osetiti u ritualu ispijanja vina, u divljenju umešnosti vinara koji je vino načinio, u specifičnom ukusu vina koji stimuliše naša čula.

Vrste vinove loze

Postoji mnogo vrsta grožđa, ali većina vina se pravi od grožđa iz familije Vitis vinifera, koja potiče iz Evrope..

Kako se pravi vino?

Vinova loza iz familije Vitis vinifera raste lako u svakoj umerenoj ili tolijoj klimi. Sadržaj svakog grozda je u suštini mešavina prirodnih šećera i vode i takva mešavina omogućava razvoj prirodnih bakterija u samom zrnu. U procesu fermentacije, ove bakterije konzumiraju prirodni šećer i pretvaraju ga u etil alkohol i ugljen dioksid. Ovaj relativno jednostavan proces je primećen i korišćen od strane ljudi kroz stotine godina. U proteklih stotinak godina razvoj tehnologije i razvoj ideja proizvođača vina su imali ključnu ulogu u vinarstvu. Proces dobijanja vina se više pretvara u nauku i umetnost.

Evo osnovnih principa pravljenja vina. Zrna se sa loze skidaju ili ručno (što je bolje) ili mašinski. Izloženost vazduhu mora biti smanjena na minimum u ovoj fazi procesa. U nekim slučajevima, grođže se prska posebnim sulfitnim prahom da bi se smanjila izloženost vazduhu. Fermentacija se obično obavlja u otvorenim buradima. Nakon što se fermentacija završi, vino se premešta u posudu za taloženje, gde se primenjuju postupci za pročišćavanje vina. Obično se obavlja više nivoa filtriranja vina da bi ono dobilo potrebnu čistoću.

Tehnoloski postupak pravljanja crnih vina:

- Muljanje grozdja (i odvajanje peteljki)

- Punjenje sudova za vrenje i sumporisanje kljuka

- Alkoholna fermentacija uz potapanje komine

- Cedjenje prevrelog kljuka i talozenje novog vina

- Prvo pretakanje

- Drugo pretakanje

- Bistrenje vina

- Filtriranje i flasiranje vina

Sve vrste grožđa sadrže isto meso ploda, zelene boje, ali crveno grožđe ima crvenu opnu i u procesu spravljanja daje vinu značajne količine arome, boje i tanina. Nakon mlevenja ploda, crveno grožđe, uključujući i opnu ploda, ostaje u buretu neko vreme. U suštini, zamislite jedno veliko bure puno mešavine samlevenih zrna grožđa i soka od grožđa na čijoj površini plivaju opne zrna. Opne imaju tendenciju da isplivaju na površinu. Ova mešavina se često meša i opne se vraćaju u dubinu same smeše koja fermentira. Nakon što je proces fermentacije završen, smesa stoji u buretu još dve nedelje, nakon čega se vino istače iz bureta. Jeda deo vina se istače slobodno, dok se drugi deo istače pod pritiskom. Vino se filtrira i odlaže u hrastovu burad da bi sazrelo. Kada vinar proceni da je vino sazrelo, pretače ga u boce.

Popularne crvene vrste

•     Cabernet Sauvignon

•     Grenache

•     Merlot

•     Pinot Noir

•     Sangiovese

•     Syrah (Shiraz)

•     Tempranillo

•     Zinfandel

Tehnoloski postupak pravljanja belih vina:

- Muljanje grozdja

- Sumporisanje i cedjenje kljuka

- Talozenje sire

- Odvajanje sire od taloga i stavljanje u sud za fermentaciju

- Bistrenje sire bentonitom

- Dodavanje ciste kulture kvasca i alkoholna fermentacija

- Spontano talozenje novog vina i odvajanje od taloga

- Prvo pretakanje vina

- Drugo pretakanje vina

- Bistrenje vina

- Filtriranje vina i flasiranje

Odmah po berbi, grođže se stavlja u mašinu za mlevenje. U procesu mlevenja, opne se odvajaju od ostatka, što je bitna razlika u odnosu na proces pravljenja crvenog vina. U ovoj fazi, često se vrše korekcije nivoa kiselosti i šećera u grožđu. Sok se zatim pročišćava i spreman je za fermentaciju.

Soku se zatim dodaju prirodne bakterije koje potpomažu fermentaciju. Uskoro, sok od belog grožđa postaje belo vino. U ovom momentu, ukoliko je potrebno vrši se filtriranje i još jedna korekcija ukusa dodavanjem slađeg soka. Zatim se vino odlaže u hrastovu ili metalnu burad da sazri i nakon par meseci se flašira.

Popularne bele vrste

•     Chardonnay

•     Gewürztraminer

•     Grüner Veltliner

•     Pinot Blanc

•     Riesling

•     Sauvignon Blanc

Razlika u pravljenju crnog i belog vina

Postoje bitne razlike u procesu proizvodnje crvenog i belog vina. U suštini, crveno vino je fermentirani sok od samlevenog grožđa. Belo vino je rezultat fermentacije proceđenog soka od grožđa, be opne i mesa ploda. Roze se pravi od crnog grožđa na isti način kao i belo vino. Crvene opne grožđa daju rozeu aromu i crvenu nijansu boje.

Spravljenje ruzicastih vina

Ruzicasta vina predstavljaju kategoriju izmedju belih i crnih vina. Po boji su bliza crnim vinima dok su po ukusu slicnija belim vinima, srednje jacine, laka i pitka.

Za proizvodnju ruzicastih vina se u prvom redu koriste sorte cije je grozdje siromasno u bojenim materijama zatim crno grozdje koje je zahvaceno sivom plesni i ne moze se koristiti za proizvodnju crnih vina i na kraju mesavina grozdja od crnih i belih sorti najcesce u odnosu 5:1.

Spravljanje ruzicastih vina predstavlja modifikovane postupke za proizvodnju crnih ili proizvodnju belih vina.

Snežana Đaković

Čitanja: 1755
Dodaj komentar

Agropress
agropress_logo
PREPORUČUJEMO:
Agropress
NAJNOVIJE:
« Prethodna
Sledeća »
Agropress
PREPORUČUJEMO:



Partner

 
Agropress
Kupi fotografiju
Agropress
FOTOGRAFIJA DANA

Keukenhof, Holandija

Keukenhof, Holandija
opširnije »

Agropress
Izdvajamo video zapis
Video Agrobiznis i obnovljivi izvori energije

Agropress
PREDSTAVLJAMO:
Agropress
Rent For Event
NAJČITANIJE
  • U susret Slavama - Dekoracija slavske trpeze

  • Kalemljenje voćaka na zrelo i prekalemljivanje voćaka

  • Kako do savrsenog travnjaka?

  • Paprika - Capsicum annuum

  • ŽIVA STOKA, ŽITARICE I STOCNA HRANA -IZVESTAJ STIPS-A

  • Agropress
    POČASNI ČLANOVI
    Agropress
    MEJLING LISTA
    Agropress
    VREMENSKA PROGNOZA
    Agropress
    AGROPRESS FACEBOOK
    Agropress na Facebook-u
    Agropress

    www.konji.rs