IFAJ
Naslovna Agropress Korisne informacije - Agropress Login - Agropress Mapa sajta - Agropress Kontakt - Agropress
AGROPRESS je član Međunarodne federacije novinara koji prate poljoprivredu IFAJ
Jesenja zaštita voćakaprint rss Bookmark and Share
Datum: 07.09.2010.
Jesenja zaštita voćakaJesenja zaštita voćaka
Većina bolesti na voćkama se suzbija od ranog proleća, a zatim i tokom perioda vegetacije, ali za neke bolesti je neophodno i tretiranje u jesenjem periodu opadanja lišća. Kod koštičavih voćaka to su bakterijski rak koštičavog voća, šupljikavost lista koštičavog voća i kovrčavost lišća breskve, a kod jezgričavog voća rak kore kod jabuke i kruške, bakterijska palež jezgričavog voća i bakterijski rak kruške.

Rak koštičavog voća je bakterijska bolest koja se pojavljuje na većini koštičavih voćaka. Krivac je bakterija Pseudomonas mors-prunorum. Znakovi bolesti javljaju se na granama i kori u vidu rak-rana i hipertrofija okolne površine uz obilno lučenje smole.

Do zaraze dolazi u jesen, u vreme opadanja lišća kroz lisne ožiljke i u proleće u vreme cvetanja. S obzirom na vreme zaraze, najvažnije je izvršiti tretiranje u početku opadanja lišća fungicidima na osnovi bakra. Smatra se da je bakterijski rak najopasnija bolest koštičavog voća jer nema delotvornih mera zaštite kad bolest zahvati rasad, a ponekad može doći i do potpunog sušenja voćnjaka.Šupljikavost lista koštičavog voća je bolest lako prepoznatljivih zankova na lišću u vidu sitnih okruglastih pega koje nekrotiziraju i s vremenom ispadaju s lista te on postaje šupljikav. Uzročnik bolesti je gljivica Stigmina carpophilla. Hemijsko suzbijanje se sprovodi već u jesen u periodu opadanja lišća bakrenim fungicidima, a zatim sledi primena bakrenih fungicida pred kraj zime u fenofazi bubrenja pupova. Nakon toga, zavisno od vremenskih uslova, vrše se dodatna tretiranja pre cvetanja i nakon cvetanja fungicidima na osnovi kaptana, dodina i ditianona.


Kovrčavost lišća breskve je bolest koju voćari lako prepoznaju po zadebljalom nakovrčanom lišću crvenkaste boje. Znakovi bolesti se javljaju već u rano proleće. Međutim, kad znakovi bolesti postanu vidljivi – kasno je za zaštitu. Uzročnik bolesti, gljivica Taphrina deformans, prezimljuje u obliku micelija u zaraženim pupovima. Za uspešnu zaštitu breskve potrebno je tretiranja sprovesti pre pojave prvih znakova bolesti. U priobalju se prvo tretiranje bakrom obavlja već u jesen, a tretiranja bakrenim fungicidima pred sam početak vegetacije i fungicidima na osnovi dodina i ditianona u početku vegetacije nezaobilazna su i u priobalju i na kontinentu.


Rak kore jabuke i kruške uzrokuje gljivica Nectria galligena. Do zaraze dolazi kroz razna mehanička oštećenja na voćki (rez, tuča i sl.). Rak rane su vidljive na kori grana i debla. Rane se s vremenom povećavaju, a kad obuhvate celu granu dolazi do njenog sušenja. Sve grane sa znakovima bolesti potrebno je ukloniti rezom, a rane nastale rezidbom treba premazati Mikazol pastom ili Biopolom V. Tokom toplih i kišnih jeseni, poželjna su i dva prskanja fungicidima na osnovi bakra u vreme opadanja lišća.


Bakterijska palež jezgričavog voća najopasnija je bolest jabuke i kruške. Bolest uzrokuje bakterija Erwinia amylovora. Zaražena stabla izgledaju kao opaljena vatrom pa je bolest po tome i dobila ime. Vrlo karakterističan znak bolesti su jednogodišnji izboji koji potamne, lišće na njima vene, a vrh se obesi i podseća na dršku kišobrana.

Obavezna mera zaštite je mehaničko odstranjivanje zaraženih izboja rezom 30 cm ispod prelaza iz bolesnog u zdravo tkivo jabuke, odnosno 50 cm kod kruške. Alat pri rezidbi treba obavezno dezinfikovati. Hemijske mere zaštite sprovode se preventivno u početku vegetacije fungicidima na osnovi bakra (kao i za suzbijanje krastavosti jabuke), a onda i u periodu cvetanja primenom fosetila. Primena bakrenih fungicida preporučuje se i u jesen, odmah nakon opadanja lišća.


Bakterijski rak kruške uzrokuje bakterija Pseudomonas syringe pv. syringe. Znakovi bolesti, rak kore i nekroza pupova i sušenje cvetova, lako se mogu zameniti s bakterijskom paleži. Suzbijanje se sprovodi tokom opadanja lišća i pred početak vegetacije fungicidima na osnovi bakra.

Jesena primena bakrenih fungicida preporučuje se i za neke druge vrste voća kod kojih se javljaju bakterioze kao npr. bakterijska pegavost na orahu ili bakterijska palež i bakterijski rak na leski.


Izvor:www.hzpss.hr


Čitanja: 2877
Dodaj komentar

Agropress
agropress_logo
PREPORUČUJEMO:
Agropress
NAJNOVIJE:
« Prethodna
Sledea »
Agropress
PREPORUUJEMO:Partner

 
Agropress
Kupi fotografiju
Agropress
FOTOGRAFIJA DANA

Preduzetnice u agrobiznisu

Preduzetnice u agrobiznisu
opširnije »

Agropress
Izdvajamo video zapis
Video Agrobiznis i obnovljivi izvori energije

Agropress
NAJČITANIJE
 • Održana konferencija „Srpska poljoprivreda nakon poplava“

 • Kalemljenje voćaka na zrelo i prekalemljivanje voćaka

 • U susret Slavama - Dekoracija slavske trpeze

 • Kako do savrsenog travnjaka?

 • Paprika - Capsicum annuum

 • Agropress
  POČASNI ČLANOVI
  Agropress
  MEJLING LISTA
  Agropress
  VREMENSKA PROGNOZA
  Agropress
  AGROPRESS FACEBOOK
  Agropress na Facebook-u
  Agropress

  www.konji.rs