IFAJ
Naslovna Agropress Korisne informacije - Agropress Login - Agropress Mapa sajta - Agropress Kontakt - Agropress
AGROPRESS je član Međunarodne federacije novinara koji prate poljoprivredu IFAJ
Holandija - Od semena bika do vrhunske krave muzareprint rss Bookmark and Share
Datum: 28.06.2010.
Holandija - Od semena bika do vrhunske krave muzareHolandija - Od semena bika do vrhunske krave muzare
Na  jednom od najvećih sajmova goveda u svetu u holandskom gradu Utriht učestvovalo više od 600 izlagača iz celog sveta. Oni su na ovom sajmu predstvali svoje najbolje krave, junice, ali i seme bikova koje iz razloga zdravstvene bezbednosti izlažu samo na slikama.

Posebna atrakcija za novinare ali i vrlo bitan posao je za one koji se bave govedarstvom je aukcija najboljih grla. Cene su se kretale od 15000 evra pa na više. Jedna krava starsoti dve godijne prodata je za 42000 evra. Kupio je je jedan uzgajival iz Belgije.

Holanđani važe za jedne on najvećih i najvboljih proizvođača u ovom sektoru. Zahvaljujući Udruženju farmera imao sam priliku da vidim komletan proces dobijanja savršenih grla goveda i to od momenta uzimanja semena – sperme potvrđenog bika do krava muzara i novih bikova – nudućih šampiona. Da bi jedan bik dostigao nivo potvrđenog grla potrebno je da prođe pet godina uz velike investicije koje premašuju 70000 evra za jednog bika. Prena rečima holandskih stručnjaka jedan od najboljih bikova trenutno je Fidelity koga nismo mogli videti na sajmu, ali smo zato imali priliku da vidimo spremne doze semena iz kojeg će se proizvesti krave koje daju prosečno 40 litara mleka u laktaciji. Neke od njegovih ćerki videli smo i na ovom prestižnom stočarskom sajmu.


Bik Fidelity - dragulj udruženja farmera

Proces od osemenjavanja do uvođenja ćerki u proizvodnju je kraći ali isto tako zahtevan. Primenom savremne tehnologije holandski stručnjaci uspavaju da obezbede odličan genetski materijal koji prodaju sirom sveta. 


Fidelitijeve ćerke

Kada smo ušli u centar za pripremu doza semena bikova i centar za transport upozorili su nas da ulazimo u banku u kojoj seme vredi više od zlata. Koliko je vredan sadržaj kanistera sa semenom bikova u tečnom azotu (zamrznuti) govori i podatak da se u svakom momentu u banci nalai više od dva milona doza, ako se ima u vidu da jedna doza bika FIDELITY košta 27 evra možete zamisliti koja je vrednost samo jedog kanistera.


Sperma visokokvalitetnih bikova se čuva u smrznutom stanju zahvaljujući tečnom azotu

Kako bi bili sigurni u ishod oplodnje primenom najsavremenije tehnologije seme bika pre upotrebe se kontroliše i filtrira. Tako u laboratorili koju zovu sexy tehnology lab se izvodi proces utvrđivanja kvaliteta semena bika ali i razdvajanja spermatozoida koji će dati bikove odnosno krave. Na monitoru se  proces razdvajanja te se jasno vidi da ženki ima više i lakše ih je odvojiti od spermatozoida koji će dati buduće bikove te je samim tim i proces razdvajanja spermatozoida u u smeru da se dobije muško tele sporiji.

Sperma bikova u kainsterima sa tečnim azotom

Razdvajanje muških i ženskih spermatozoida

Godišnje holanđani proizvedu za sopstvene potrebe i za izvoz 7,7 milona doza semena. Pored toga značajan posao predstavlja i izvoz junica i krava. Prethodne godine 60.000 holandskih krava i junica su izvezene u više od 75 država među kojima je i Srbija. Dakle holanđani  više od 60% stočarske proizvodnje izvezu. I ako je na drugom mestu po značaju, nakon hortikluture ovaj sektor poljoprivrede holandije ima identičan značaj.


Sperma bikova spremna za izvoz

Zdrastveni centar za životinje -  savremena kontrola zdravlja životinja u Holandiji

Ono što je važno za ovaj vid proizvodnje je potpuna zdrvastvena bezbednostih svih grla. U centru za kontrolu mleka ima 400 zaposlenih. Godišnje oni prime 9000 uzoraka i urade oko četiri milona analiza od čega su 1200 toksikoloških. Njihov glavni zadatak je da očuvaju zdravlje životinja u Holandiji. Trenutno u ovoj zemlji živi 93 milona pilića, 900.000 svinja i više od četiri miliona goveda. O ovim životinjama se stara 18000 farmera. Kontrola životinja nije lak zadatak imajući u vidu broj zaposlenih u centru za kontrolu i broj farmera. Ono što je važno znati je da holandski farmerii imaju odličnu infrastrukturu i veliku pažnju posvećuju higijeni farme. Centar za kontrolu zdravlja životinja ima svoje filijajle širom Holandije, a farmerima je na raspolaganju i telefonska linija na koju mogu prijaviti probleme i dobiti savete. Najčešći korisnici usluga ove institucije su farmeri ali i država, udruženja proizvođača i kompanije.

Krv za analizu

Kontrola zdravstvenog stanja životinja u holandiji ide u tri pravca. Prvi je direktan na poziv farmera ili veterinara i ukoliko je neophodno ekipa odmah izlazi na teren, uzima uzorak i analizira u patološkoj laboratoriji. Drugi važan pravac je prevencija. Svake druge godine na jednom broju farmi se rade analzi kako bi pratilo zdravstveno stanje životinja. Treći vid rada je analiza podataka od strane epidemiologa koji podnose izveštaje kvartalno i izdaju zbirni godišnji izveštaj o zdravstvenom stanju životinja.

Prethodnih godina bilo je problema sa bolestilma kao što su bolest ludih krava (BSA) i plavi jezika, međutim ove bolesti nisu zabeležene u 2009. godini. Ukoliko se ovaj trend nastavi Holandija će imati status zemlje bez prisustva ove dve bolesti tokom 2012. godine što će olakšati izvoz .

Inače u Holandiji radi 400.000 profesionalnih farmera. Većina njih redovno kontroliše mleko krava, a država to čini za svoje  potrebe posebno.

Tokom studijske posete novinara, iz Evrpe i Azije, uzgajivačima goveda  u Holandiji pre odlaska na farmu bili smo u laboratorija za kontrolu mleka. Ovde se mleko kontroliše na zahtev farmera ali i mlekara i države. Kada se radi o kontroli koju je naložila mlekara, kontroliše se kvalitet mleka ali i bezbednost kada su u pitanju najznačajnije bolesti krava. Nasuprot ovoj kontroli, farmeri nakon kontrle koja se po njihovom zahtevu realizuje barem jednom mesčno dobijaju informaciju o tome kakav je kvalitet mleka svake krave pojedinačno i kod koje postoje problemi koje treba rešavati. Tako farmer u svakom trenutku zna koja krava ima više, a koja manje mleka i kakav je kvalitet tog mleka. Prati se broj somatskih ćelija, sadržaj masti,proteina, prisustvo antibiotika, urina, hlora i drugih štetnih materija. Pitate se otkuda i zašto se kontroliše prisustvo hlora. Odgovor je jednostavan. Neki farmeri prilikom pranja cisterni i druge opreme za transport i čuvanje mleka koriste hlorisanu vodu. Ukoliko se hlor nađe u mleku u nedozvoljenim granicama, mlekara naplaćuje farmeru penale, jer buter koji se kasnije proizvodi ima lošiji ukus. Takođe sa lakoćom u laboratoriji otkrivaju koliko je stabilna higijena na farmi i to tako što filttriraju 25 ml mleka kroz specijalni filter i na osnovu boje utvrđuju da li je higijena zadovoljavajuća ili ne.Zahvaljujući ovim kontrolama farmeri značajno mogu da utuču na kvalitet i količinu mleka koju namuzu od svake krave i samim tim ostvare značajno bolji finansijski učinak koji ne samo da pokriva tročove analize već i pozitivno utiče na zaradu. Mleko u holandiji se plaća na osnovu sadržaja proteina i masti te u tom smeru oni i razmišljajui kada je u pitanju proizvodnja mleka.


Mleko na analizi kvaliteta

U Holandiji postoje dve laboratorije ovog tipa. U jednoj koju smo posetili dnevno se pregleda do 15000 uzoraka. Svaki od uzoraka sadrži čip koji označava od koje krave potiče mleko. Laboranti ne znaju o kojem farmeru ili kravi je reč sve dok farmeri sami ne dešifruju kod na farmi kada se završe ispitivanja mleka.

Nakon laboratorije posetili smo i farmu gospodina Berntsena. On sa svoja tri sina i suprugom ima farmu na kojoj proizvodi mleko. Trenutno u staji ima 200 grla, a planira do kraja godine da nabavi još 100 jer privodi kraju radove na drugom farmskom objektu. On prozvedi dva milona litara mleka godišnje. Obrađuje 100 ha zemlje. Prosečna cena mleka je 32 do 34 evro centa. Prosečno, krava ima 10700 litara mleka u laktaciji. Drži ih u otvorenom sistemu ograđenom žicom kroz koju prolazi struja niskog napona. Da smo dobronamerni gosti potvrdio je i primer jedne krave koja je tokom našeg boravka na farmi otelila dva zdrava teleta. Čestitamo na svemu!!!

Fotografije sa farme možete pogledati ovde.

Čitanja: 3893
Dodaj komentar

Agropress
agropress_logo
PREPORUČUJEMO:
Agropress
NAJNOVIJE:
« Prethodna
Sledea »
Agropress
PREPORUUJEMO:Partner

 
Agropress
Kupi fotografiju
Agropress
FOTOGRAFIJA DANA

Preduzetnice u agrobiznisu

Preduzetnice u agrobiznisu
opširnije »

Agropress
Izdvajamo video zapis
Video Agrobiznis i obnovljivi izvori energije

Agropress
NAJČITANIJE
 • Održana konferencija „Srpska poljoprivreda nakon poplava“

 • Kalemljenje voćaka na zrelo i prekalemljivanje voćaka

 • U susret Slavama - Dekoracija slavske trpeze

 • Kako do savrsenog travnjaka?

 • Paprika - Capsicum annuum

 • Agropress
  POČASNI ČLANOVI
  Agropress
  MEJLING LISTA
  Agropress
  VREMENSKA PROGNOZA
  Agropress
  AGROPRESS FACEBOOK
  Agropress na Facebook-u
  Agropress

  www.konji.rs