IFAJ
Naslovna Agropress Korisne informacije - Agropress Login - Agropress Mapa sajta - Agropress Kontakt - Agropress
AGROPRESS je član Međunarodne federacije novinara koji prate poljoprivredu IFAJ
Udruzivanje i finansiranje poljoprivrednika Backe - kljucni faktori uspeha poljoprivrede i napretka regiona i cele zemljeprint rss Bookmark and Share
Datum: 13.05.2010.
Udruzivanje i finansiranje poljoprivrednika Backe - kljucni faktori uspeha poljoprivrede i napretka regiona i cele zemljeUdruzivanje i finansiranje poljoprivrednika Backe - kljucni faktori uspeha poljoprivrede i napretka regiona i cele zemlje
13. maj 2010. godine – Na inicijativu vise od 60 krupnih poljoprivrednih proizvođaca na podrucju sa preko 650.000 ha obradivog zemljista iz Sivca, Apatina, Sombora, Kule, Crvenke, Kljajiceva, Svilojeva, Sonte i Odzaka realizovana je Javna panel diskusija: Investicioni potencijali agrobiznisa i ruralne ekonomije - Udruzivanje i finansiranje poljoprivrednika. Cilj skupa je bio da se putem javne diskusije otvore, pokrenu i nađu resenja za pitanja koja su od strateskog znacaja za ruralni i poljoprivredni napredak regiona i Srbije.

Panel diskusiju je otvorio mr Milan Stegic, pomocnik ministra poljoprivrede, sumarstva i vodoprivrede za sektor agrarne operative i finansijskog upravljanja, a ucestvovali su i uvazeni strucnjaci prof. dr Miladin Sevarlic sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i dr Snjezana Tolic sa Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka. Ispred glavnog domacina skupa ProCredit banke, vodece banke u podrsci razvoju domace poljoprivrede, govorio je Ranko Makivic, regionalni direktor ProCredit banke. O potencijalima za finansiranje i udruzivanje poljoprivrednika u ovom okrugu govorili su i Goran Pejovic, MZ Sivac, kao odabrani predstavnik krupnih poljoprivrednih proizvodjaca, Vojislav Malesev iz Udruzenja paora 100P Plus, Djordje Miskovic iz Poslovnog udruzenja uvoznika poljoprivredne mehanizacije, kao i predstavnici ambasada, komora, ekspertsko-razvojnih organizacija, privrednika i najznacajnijih nacionalnih i lokalnih medija.“Dva kljucna faktora uspeha u poljoprivredi su: udruzivanje poljoprivrednika i finansiranje proizvodnje. Uloga drzave jeste da kroz mere podsticaja pomogne udruzivanje poljoprivrednika, ali i da finansijski potpomogne proizvodnju. Podsticaji drzave su od kljucnog znacaja i verujemo da ovogodisnjim merama uspevamo da pokrijemo sve znacajne aspekte poljoprivredne proizvodnje cime se direktno podize konkurentnost naseg poljoprivrednog proizvodjaca”- izjavio je mr Milan Stegic, pomocnik ministra poljoprivrede, sumarstva i vodoprivrede za sektor agrarne operative i finansijskog upravljanja.

Profesor dr Miladin Sevarlic sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, je istakao da su ovakvi skupovi neophodni jer je blagovremeno informisanje poljoprivrednika i njihovo stalno obrazovanje od presudne vaznosti za organizovanje konkurentnije proizvodnje na gazdinstvima.„Kao domacin Panela, ProCredit banka nastavlja sa svojom podrskom razvoju poljoprivredne proizvodnje kroz mogucnost da se svi zainteresovani proizvođaci upoznaju sa najaktuelnijim desavanjima i potencijalima u tom sektoru“, kaze Ranko Makivic, regionalni direktor ProCredit banke.

„Pokretanje tema udruzivanja i finansiranja poljoprivrednika i odrzavanje Panela je uradjeno u pravom trenutku. Poslovno udruzenje uvoznika poljoprivredne mehanizacije ce uvek podrzavati i ucestvovati u dogadjajima gde je na prvom mestu sirenje znanja za sve kojima je u interesu da unaprede poslovanje i doprinesu razvoju regiona i zemlje“, rekao je Djordje Miskovic, predsednik Poslovnog udruzenja uvoznika poljoprivredne mehanizacije.

Prema recima Gorana Pejovica, sekretara MZ Sivac, veliki broj poljoprivrednika koji su prisustvovali dogadjaju je potvrdio da je potreba za ovakvim skupom bila opravdana, smatrajuci da je ovo jedan od koraka u stvaranju ambijenta u kojem ce poljoprivrednicima biti pruzena sva neophodna podrska i smernice za najefikasnije nacine udruzivanja i finansiranja poljoprivredne proizvodnje.

Organizacioni odbor Panela cine: Snezana Gajdobranski, Regionalna privredna komora Sombor, Violeta Jovanovic, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj - NALED, Sasa Gujanica, ProCredit bank a.d, Jovanka Arsic Karisic, CENTRAL EUROPEAN DEVELOPMENT FORUM – CEDEF, Goran Pejovic, MZ Sivac, Goran Djakovic, Agrobusiness Consulting, AGROPRESS i Ana B. Bovan, Bovan Consulting.


Čitanja: 1269
Dodaj komentar

Agropress
agropress_logo
PREPORUČUJEMO:
Agropress
NAJNOVIJE:
« Prethodna
Sledea »
Agropress
PREPORUUJEMO:Partner

 
Agropress
Kupi fotografiju
Agropress
FOTOGRAFIJA DANA

Preduzetnice u agrobiznisu

Preduzetnice u agrobiznisu
opširnije »

Agropress
Izdvajamo video zapis
Video Agrobiznis i obnovljivi izvori energije

Agropress
NAJČITANIJE
 • Održana konferencija „Srpska poljoprivreda nakon poplava“

 • Kalemljenje voćaka na zrelo i prekalemljivanje voćaka

 • U susret Slavama - Dekoracija slavske trpeze

 • Kako do savrsenog travnjaka?

 • Paprika - Capsicum annuum

 • Agropress
  POČASNI ČLANOVI
  Agropress
  MEJLING LISTA
  Agropress
  VREMENSKA PROGNOZA
  Agropress
  AGROPRESS FACEBOOK
  Agropress na Facebook-u
  Agropress

  www.konji.rs