IFAJ
Naslovna Agropress Korisne informacije - Agropress Login - Agropress Mapa sajta - Agropress Kontakt - Agropress
AGROPRESS je član Međunarodne federacije novinara koji prate poljoprivredu IFAJ
UMESTO RAZGLEDNICE IZ PETROGRADA ( prvi deo )print rss Bookmark and Share
Datum: 16.02.2010.
UMESTO RAZGLEDNICE IZ PETROGRADA ( prvi deo )UMESTO RAZGLEDNICE IZ PETROGRADA ( prvi deo )
Stici i na ovaj kraj sveta zaista je veliki poduhvat, jer direktnih letova iz Beograda nema pa sa najjevtinijom kartom koju je ponudio AIR FRANCE sa presedanjem u Parizu i cekanjem na vezu sa St. Petersburg od cetiri sata, putovanje traje skoro kao da ste se uputili u New York.

Prvo sto pomislite, odmah po sletanju na aerodrom Sarl De Goll u Parizu jeste da je pilot mozda greskom sleteo u Najrobi ili u najblazu ruku u Kazablanku, jer je skoro svo osoblje na aerodromu ili crno ili tamnoputo. No, zadovoljstvo otkrivanja neistrazene destinacije opcini svakog ljubitelja putovanja, posebno kada se obre na tako velikom aeodromu kao sto je ovaj, gde se od jednog do drugog terminala putuje malo autobusom pa malo vozom a posle mozete nastaviti i peske. Jos jedna stvar koja me je fascinirala, jeste kasnjenje. Let od Pariza do St.Pteresburga traje oko od 3,5 sata, ali i pored cekanja na dozvolu za poletanje sa prenatrpanog pomenutog aerodroma od skoro sat vremena u Petrograd smo stigli sa svega 10 minuta kasnjenja sto je za svaku pohvalu. Ali odmah po izlasku iz aviona postane vam jasno da ste stigli u Rusiju jer se jos uvek primete ostaci komunizma.

Tzv. Pulkovo 2 koje je predvidjeno za medjunarodni saobracaj je cisto i uredno, ali nekako i dalje odise starim i izumrlim socijalizmom. Za “Pulkovo 1”, kazu da je posebna prica. Veci je i frekventniji aerodrom, jer je namenjen domacem saobracaju. Nov je i podseca na velike aerodrome sveta. Ali, dodajte jos 2 sata na vreme koje ste poneli iz Beograda i prepustite se carima carskog grada zvanog Sankt Petersburg.

Obavezno imajte u vidu, da bez obzira u koje doba godine dolazite ( mada toplo preporucujem juni kada su cuvene bele noci ili pak za one koji bi ipak da spavaju a da je napolju noc, onda avgust ) da je velika verovatnoca da cete ako ne ceo a ono bar dobar deo dana imati kisu. I nemojte da vas sunce zavara, jer posle divnog i suncanog jutra, kisa ce vas svakako iznenaditi. Zbog toga prva stvar koja se stavlja u kofer je kisobran! Ali verujte mi, cak i kisa ne moze da pokvari odusevljenje koje ce vam St. Petersburg priziti.

A sam grad koji je toliko puta menjao naziv a Rusi ga od milja zovu Peter, znaci haos. Neverovatno je koliko ima starih zdgrada pa samim tim i stilova u arhitetkturi tako da je uzivanje setati ulicama. Ploviti Nevom brodicem koja pravi kanale i preseca citav grad je posebno zadovoljstvo.

Inace u Petrogradu je sve veliko i predimenzionirano. Ali bas sve. Kada sam prelazio ulicu prvi put, pomislih da ce mi trebati celo popodne za to! Ali srecom nije. A sve je ekstrenmo. Metro koji je na najvecoj dubini od svih na svetu, valjda zato jer ide i ispod reke. Kada se spustate pokretnim stepenicama u metro prvih nekoliko metara ne vidite kraj. Naravno svi su disciplinovani, i svi se drze desne strane pokretnih stepenica, jer je leva ostavljena onima koji zure pa da imaju slobodan prolaz dok trce niz stepenice. Isto pravilo vazi i za penjanje. Cemu zurba, pitao sam se, kada u metrou nikada nije guzva i saobraca na svakih 30 sekundi.

Ma koliko delovalo neverovatno metro je grad pod zemljom, gde ima stanica gda vi i ne vidite voz i sine i tutnjavu koja najavljuje dolazak. Jednostavno kao da stojite pred vratima lifta, koja se otvore kada voz stigne. Potom satriji muski glas preko razglasa, spokojnim tonom, obavesti da se obrati paznja, vrata se zatvaraju. Objavi koja je sledeca stanica i putovanje moze da pocne. Uz tutnjavu i ubrzanje vi za destak minuta predjete razdaljinu za koju bi vam kopnenim prevozom trebalo bar pet puta vise vremena.

A ono sto mi je posebno bilo interesantno jeste domet na mobilnom telefonu. U tolikom podzemlju bio je isti kao kada se kod nas popnete na poslednji sprat Beogradjanke. Od ostalih velikih stvari istakao bih jos njihovu glavnu ulicu koja se zove Nevski prospekt. Neopisivo. Najduza ulica u Petrogradu i najposecenija, jer sve vri od turista. Guzva, buka, mnostvo savremenih lokala, restorana i hotela. Automobili i domaci i strani i mnostvo mostica, divnih strainskih zgrada, ulicnih sviraca, slikara, autobusa za panoramsko razgledanje grada i svega onoga sto ovaj grad cini posebnim.

O znamenitostima Petrograda moze se pisati danima i to je praznik i za oci i za usi. Carsko selo, Ermitraz, Petergorf, Puskinova kuca su samo neki. Ali bih ovom prilikom spomenuo samo Kazanski Sobor, crkvu sagradjenu od posebne vrste mermera u crnoj boji. Boraviti tamo na liturgiji, dozivljaj je koji se tesko moze opisati. ( kraj prvog dela )


Čitanja: 977
Dodaj komentar

Agropress
agropress_logo
PREPORUČUJEMO:
Agropress
NAJNOVIJE:
« Prethodna
Sledea »
Agropress
PREPORUUJEMO:Partner

 
Agropress
Kupi fotografiju
Agropress
FOTOGRAFIJA DANA

Preduzetnice u agrobiznisu

Preduzetnice u agrobiznisu
opširnije »

Agropress
Izdvajamo video zapis
Video Agrobiznis i obnovljivi izvori energije

Agropress
NAJČITANIJE
 • Održana konferencija „Srpska poljoprivreda nakon poplava“

 • Kalemljenje voćaka na zrelo i prekalemljivanje voćaka

 • U susret Slavama - Dekoracija slavske trpeze

 • Kako do savrsenog travnjaka?

 • Paprika - Capsicum annuum

 • Agropress
  POČASNI ČLANOVI
  Agropress
  MEJLING LISTA
  Agropress
  VREMENSKA PROGNOZA
  Agropress
  AGROPRESS FACEBOOK
  Agropress na Facebook-u
  Agropress

  www.konji.rs