IFAJ
Naslovna Agropress Korisne informacije - Agropress Login - Agropress Mapa sajta - Agropress Kontakt - Agropress
AGROPRESS je član Međunarodne federacije novinara koji prate poljoprivredu IFAJ
MANASTIR PETKOVICA KRIJE MNOGA ČUDESAprint rss Bookmark and Share
Datum: 15.12.2009.
MANASTIR PETKOVICA KRIJE MNOGA ČUDESAMANASTIR PETKOVICA KRIJE MNOGA ČUDESA
Da li su čuda moguća? Čudotvorna loza, čudotvorna voda, isceliteljske moći.

Ako krenete iz Šapca ka Loznici, putem koji je nedavno popravljen, pružiće vam se prilika da uživate u lepoti prolazeći kroz živopisna sela Mačvanskog kraja.

Otprilike na polovini puta izmedju Šapca ka Loznici a na oko stotinak kilometara od Beograda nalazi se manastir Petkovica. Do njega vodi veoma lep put koji opet prolazi pored seoskih bašti i njiva na kojima se zeleni kukuruz ili zriju maline i kupine. Veoma je lep osećaj kada, vozeći se blagom uzbrdicom ugledate manastir. Smešten je na padinama planine Jelice i oivičen šumom u prirodi od koje zastaje dah. Kada udjete u portu, prvo što običan čovek može da uoči, jeste apsolutni mir. Zujanje pčela, poneke muve i cvrkut ptica su jedino što ovde možete čuti jer sve odiše posebnim mirom i skladom.

Petkovica je sagradjena u 13. veku i posvećena je sv. Petki, zaštitnici majki i dece a posebno žena koje nemaju dece. Postoje mnoge priče koje kažu da su žene ostajale u drugom stanju nakon čitanja molitvi i prolaska ispod čudotvorne loze koja je iza crkve.

Igumanija Vera, koja je još daleke 1953 godine kao mlada monahinja došla u manstir ispričala je da je bila svedok izlečenja mladića koji je bio oboleo od duševne bolesti. Vezanih ruku i nogu, jer ga je bilo nemoguće smiriti ostavljen je ispod takozvane čudotvorne loze. Nakon nekoliko sati uz čitanje molitve mladić je rekao da ga slobodno odvežu jer sada može sam da hoda. Bio je izlečen.

Sa izvora koji je u podnožju šume lekovita sveta voda pomaže pri mnogim bolestima. Treba je često piti i u njoj se umivati.

Kao mnogi naši manastiri i Petkovica je vekovima bila rušena i pljačkana ali snagom volje i Božjim blagoslovom opet je obnavljana.

Danas ovde živi brojno sestrinstvo. Ljubazne monahinje rado će vas ugostiti, ponuditi kafom, gibanicom spravljenom od domaćih jaja i sira ili posebno ukusnim kolačem od višanja. Ovde postoji i konak u kome možete prenoćiti a monahinje se neće protiviti ukoliko uzmete i aktivno učešće u svim dnevnim poslovima oko stoke, pčela ili uredjenja dvorišta. Jer i ovde vlada red i zna se „ ko kosi a ko vodu nosi“ organizacija je na visokom nivou i ništa se ne prepušta slučaju. Od stoke ovde se zahvaljujući čistim pašnjacima uzgajaju ovce pri čemu se jaganjci prodaju a od tako dobijenog novca pokrivaju se troškovi struje i komunalija.

Vredne monahinje se brinu i o pčelama u nekoliko desetina košnica, pri čemu je med postao zaštitni znak ovog manastira, jer po predanju ima izuzetna lekovita svojstva.

Medjutim i pored činjenice da je ovo sveto mesto, pre izvesnog vremena ukradene su mošti sv. Petke. Počinioci ovog gnusnog dela još nisu uhvaćeni a monahinjama se uvek otme uzdah kada o tome govore pri čemu kažu da greh koji se pravi na ovaj način, opterećuje devet generacija potomaka.

U crkvi manastira nalazi se i tapiserija sa početka 20 veka koja je poklon kraljice Natalije koju je lično vezla kao i ikona Bogorodice iverske poklon iz Hilandra. Na ovoj ikoni Bogorodica je prikazana krvavog obraza. Legendu o ovoj ikoni i tome kako je glas Bogorodice sprečio napad Avara najbolje je da čujete sami.

Priču o ovom manastiru jednostavno je nemoguće kazati u par rečenica, pa predlažemo da ga posetite i sami se uverite u postojanje jedne ovakve lepote. Posete nije potrebno najvaljivati i svi su dobrodošli. Srećan put.


Čitanja: 7938
Dodaj komentar

Agropress
agropress_logo
PREPORUČUJEMO:
Agropress
NAJNOVIJE:
« Prethodna
Sledea »
Agropress
PREPORUUJEMO:Partner

 
Agropress
Kupi fotografiju
Agropress
FOTOGRAFIJA DANA

Preduzetnice u agrobiznisu

Preduzetnice u agrobiznisu
opširnije »

Agropress
Izdvajamo video zapis
Video Agrobiznis i obnovljivi izvori energije

Agropress
NAJČITANIJE
 • Održana konferencija „Srpska poljoprivreda nakon poplava“

 • Kalemljenje voćaka na zrelo i prekalemljivanje voćaka

 • U susret Slavama - Dekoracija slavske trpeze

 • Kako do savrsenog travnjaka?

 • Paprika - Capsicum annuum

 • Agropress
  POČASNI ČLANOVI
  Agropress
  MEJLING LISTA
  Agropress
  VREMENSKA PROGNOZA
  Agropress
  AGROPRESS FACEBOOK
  Agropress na Facebook-u
  Agropress

  www.konji.rs