IFAJ
Naslovna Agropress Korisne informacije - Agropress Login - Agropress Mapa sajta - Agropress Kontakt - Agropress
AGROPRESS je član Međunarodne federacije novinara koji prate poljoprivredu IFAJ
Stari srpski običaji, Božić i slave!print rss Bookmark and Share
Datum: 27.04.2009.
Stari srpski običaji, Božić i slave!Stari srpski običaji, Božić i slave!

Ovaj period godine, je „rezervisan“, za verske praznike, i slave. Svi nekako volimo kada dodje hladno vreme, i kad padne prvi sneg, da se više okrenemo sebi, i nama bliskim osobama. Mnogo smo opušteniji, manje je stresa, i uglavnom se „nabaci“  po koje kilo. No dobro, to nam je oprošteno, ko bi mogao da odoli sarmicama, slanini i šarenolikoj zimnici, koje su vredno priprmale naše domaćice. U Srba je poznato, da slave na neki način predstavljaju prestiž, kod naših domaćina. Ko će bolje da postavi trpezu, da se ne postidi kad mu gosti dodju na slavu. Ne daj Bože, da jelo nije ukusno. Oni nešto vredniji vrše pripreme i po nekoliko dana, da sve bude u najboljem redu. No, bojim se da smo malo zaboravili, koji je ustvari značaj slave. Slavljenje krsne slave je ostala jedina, neprekinuta tradicija kod Srba od vremena pokrštavanja do danas. Mnogo je što-šta promenjeno u narodnom životu i običajima, ali se slava sačuvala kao najveća svetinja našeg naroda. Srbin je slavio slavu u najslavnijim danima svoje istorije, ali isto tako u toku petovekovnog robovanja pod Turcima. Posle drugog svetskog rata u vreme nevidjene bezbožničke i antiverske propagande, Srbi se nisu odricali svoje slve i, slobodno se može reći, da je krsna slava sačuvala pravoslavnu veru i tradiciju u našem narodu. Uglavnom se zna, da je za slavu najvažnije spremiti slavski kolač, kuvano žito, crno vino i sveću. Pored ovih vežnih obeležja, naši domaćini, često umeju i da preteraju. Pa tako na trpezi možete ugledati i pečeno prase, jagnje, po koje pile, onda, veliki asortima salata, raznih mesnatih proizvoda. Opet u zavisnosti da li se slava pada u vreme posta ili mrsta, takodje nećete ostati „gladni“.
 
  Pripremanje slavskog kolača:
  Evo i nekoliko saveta, kako pripremiti slavski kolač;
  Na jedan dan uoči slave domaćica mesi slavski kolač. Kolač se mesi od čistog pšeničnog brašna.Testo se zakuva sa vodom, i dodaje se malo bogojavljanske vodice, koju je sveštenik svetio pred slavu. Na njegovom centralnom delu i na četiri strane u znaku krsta odozgo utiskuje se pečat sa slovima IS XS NI KA, što skraćeno i prevedeno znači ; Isus Hrist pobedjuje. Sam kolač simboliše Hrista koji je hleb života, a vino, kojim se preliva, simboliše krv koja je tekla iz Hristovih rana.  No, pored slava, početak godine obeležava i najsvetliji praznik kod hrišćana – Božić.
  Božić se praznuje kao uspomena na dan rodjenja Gospoda Isusa Hrista. , Sina Božijeg, Spasitelja sveta. Ta činjenica da je to radjanje novog života, praznik dece i detinjstva, praznik roditeljstva – očinstva i materinstva, ukrasio je kod Srba ovaj praznik najlepšim verskim običajima i obredima. Svi ti običaji i obredi imaju jedan osnovni cilj ; Umoliti Boga da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina. Svi se na neki način u tom periodu osećamo bolje, pozitivnije, raspoloženije. To praznično raspoloženje počinje već od Nikoljdana, i traje sve do Savindana. U porodicama vlada svečano raspoloženje, svi sa velikim oduševljenjem očekujemo ovaj dan. Pored Božića, u ovom periodu godine ističu se i sledeći praznici ; Detinci, Materice, Oci, Tucindan, Badnjidan, Nova Godina, Bogojavljanje, Jovanjdan i Savindan.
  Kod nas postoje razna verovanja, i razni običaji. Svi oni simbolišu na svoj način. Dan uoči Božića, 6.januar, zove se Badnji dan. Tog dana, domaćin sa svojim naslednikom odlazi u šumu, seče badnjak i unosi ga u kuću. Sa ovim danom, već počinje Božićno slavlje. Čim svane, loži se vatra i pristavlja se uz nju pečenica. Žene u kući mese božićne kolače, torte, pripremaju trpezu za Božić. Badnjak simbolički predtavlja ono drvo, koje su pastiri doneli i koje je pravedni Josif založio u hladnoj pećini, kada se Hristos rodio. Badnjak nagoveštava i drvo Krsta Hristovog. Uveče, kada padne mrak, domaćin sa sinovima unosi u kuću pečenicu badnjak i slamu. Pri ulasku, pozdravlj domaćicu i žensku čeljad rečima „ Dobro veče! Čestit Božić, Badnje veče“. Tu je naravno i neizbežan gost, položajnik,  koji rano pre podne, dolazi u kuću i vrši svoj ritual.
  Na trpezi, posebno mesto zauzima česnica. Domaćica, rano ujutro, mesi testo od kojeg peče pogaču – česnicu. U nju se stalja metaslni novčić , odozgo se bode grančica badnjaka, i ta česnica uima ulogu slavskog kolača sa Božića. Predlažemo vam recept za spravljenje punjenih šampinjona, kojim možete upotpuniti vašu trpezu. Od sastojaka vam je potrbno ; ½ kg krupnih šapminjona, 2 praziluka, kutija sardina, listići nane, ulje i so. Priprema: Otkinuti štapiće od šampinjona i sitno iseckati. U pouljenom tiganju prpržiti sitno seckan praziluk i štapiće od šampinjona, sa dodatkom bibera. Sardine izgnjaviti i napraviti kašastu masu sa uprženim prazilukom. Dodati izmrvljenu nanu i onda puniti šampinjonnj. Sve staviti u rernu, u pouljenu posudu, na tihu vatru oko 20 min. Prijatno.
 

Čitanja: 2322
Dodaj komentar

Agropress
agropress_logo
PREPORUČUJEMO:
Agropress
NAJNOVIJE:
« Prethodna
Sledea »
Agropress
PREPORUUJEMO:Partner

 
Agropress
Kupi fotografiju
Agropress
FOTOGRAFIJA DANA

Preduzetnice u agrobiznisu

Preduzetnice u agrobiznisu
opširnije »

Agropress
Izdvajamo video zapis
Video Agrobiznis i obnovljivi izvori energije

Agropress
NAJČITANIJE
 • Održana konferencija „Srpska poljoprivreda nakon poplava“

 • Kalemljenje voćaka na zrelo i prekalemljivanje voćaka

 • U susret Slavama - Dekoracija slavske trpeze

 • Kako do savrsenog travnjaka?

 • Paprika - Capsicum annuum

 • Agropress
  POČASNI ČLANOVI
  Agropress
  MEJLING LISTA
  Agropress
  VREMENSKA PROGNOZA
  Agropress
  AGROPRESS FACEBOOK
  Agropress na Facebook-u
  Agropress

  www.konji.rs