IFAJ
Naslovna Agropress Korisne informacije - Agropress Login - Agropress Mapa sajta - Agropress Kontakt - Agropress
AGROPRESS je član Međunarodne federacije novinara koji prate poljoprivredu IFAJ
PREPRODAVCI TELADI KROJE CENU TOVAprint rss Bookmark and Share
Datum: 16.04.2009.
PREPRODAVCI TELADI KROJE CENU TOVAPREPRODAVCI TELADI KROJE CENU TOVA
Tovom junadi u Srbiji se bavi sve manje domaćinstava i preduzeća, iako je cena hraniva najniža za poslednjih deset godina. Farme koje imaju više od deset grla, u takozvanom slobodnom tovu, imaju ukupno oko 17.000 junadi.
- Srbija, iako ima ogromne potencijale, sa sadašnjom organizacijom tova i visokom cenom teladi neće ni ove godine ostvariti odobreni izvoz od 8.500 tona junećeg mesa na evropsko tržište – izjavila je dr Maja Timotijević, državni sekretar za poljoprivredu, na sastanku proizvođača teladi iz Srbije i tovljača junadi iz Vojvodine i Mačve, javlja novosadska agencija AgroPress.
Ocenjeno je da troškove tova povećavaju preprodavci teladi, jer po komadu ostvaruju zaradu i do 100 evra, a još veći je problem i što bez kontrole telad prelazi granicu prema Bosni i Hercegovini, odakle roba stiže i na tržište Hrvatske.
Na ovom sastanku, iako su bili pozvani, nisu prisustvovali predstavnici inspekcijskih službi, a za njih je izneto dosta podataka za intervencije. Odgajivači teladi kažu da se u prometu skidaju i menjaju markice, da postoje sabirni centri za prelazak granice i da se krše pravila rada pijaca.
Tovljači junadi prihvatili su ponudu proizvođača teladi iz opština Svilajnca, Despotovca, Lapova, Žabara, Rače, Ražnja, Žagubice i Petrovca na Mlavi da ubuduće kupuju ovaj podmladak mimo vašara i bez posrednika. Tako će ovu ponudu iskoristiti Unija poljoprivrednika Srbije, udruženja stočara iz Kikinde i Bačke Topole i već u maju zaključiti prve poslove.
Ako bi se sprečio nelegalan izvoz teladi, 650.000 postojećih krava je dovoljno za potrebe tovljača u Srbiji, jer ovo stado čini 25,3 odsto simentalska rasa i 56,6 odsto domaće šareno govedo. U sistemu slobodnog uzgoja se nalazi i 3.500 krava kojima je jedini proizvod tele. Uslužni tov junadi u Srbiji je potpuno iščezao, kao i izvoz žive junadi, a još 1986. godine od izvoza junadi i junećeg mesa ostvaren je devizni priliv od 105 miliona dolara.
Ministarstvo poljoprivrede ove godine neće davati stimulacije za tov junadi.
Čitanja: 1714
Dodaj komentar

Agropress
agropress_logo
PREPORUČUJEMO:
Agropress
NAJNOVIJE:
« Prethodna
Sledea »
Agropress
PREPORUUJEMO:Partner

 
Agropress
Kupi fotografiju
Agropress
FOTOGRAFIJA DANA

Preduzetnice u agrobiznisu

Preduzetnice u agrobiznisu
opširnije »

Agropress
Izdvajamo video zapis
Video Agrobiznis i obnovljivi izvori energije

Agropress
NAJČITANIJE
 • Održana konferencija „Srpska poljoprivreda nakon poplava“

 • Kalemljenje voćaka na zrelo i prekalemljivanje voćaka

 • U susret Slavama - Dekoracija slavske trpeze

 • Kako do savrsenog travnjaka?

 • Paprika - Capsicum annuum

 • Agropress
  POČASNI ČLANOVI
  Agropress
  MEJLING LISTA
  Agropress
  VREMENSKA PROGNOZA
  Agropress
  AGROPRESS FACEBOOK
  Agropress na Facebook-u
  Agropress

  www.konji.rs