Ilustracija: iz arhive Agrobiznis magazina Ilustracija: iz arhive Agrobiznis magazina Milica Lukić

Konkurs za pomoć zadrugama i dalje otvoren Истакнут

Аутор  avg 22, 2017

Član niškog Gradskog veća, Svetozar Aleksov, pozvao je poljoprivredne proizvodjače i stočare, sa područja Nišavskog okruga, da se prijave na konkurs Vlade Srbije, za dodelu podsticajnih sredstava za osnivanje, i revitalizaciju zadruga.

Aleksov je kazao da na području Nišavskog okruga, ima više od 31.300 domaćinstava, koja uglavnom žive od poljoprivrede i stočarstva.

„Ukoliko ne stignu da se prijave za dodelu podsticajnih sredstava ove godine, poljoprivrednici i stočari to mogu da učine i 2018. godine i 2019. godine„, kazao je Aleksov na konferenciji za novinare u niškom Medija i reform centru.

Poslanik Milorad Hadži Stošić je podsetio, da za pomoć države za osnivanje, i revitalizaciju zadruga, mogu da konkurišu svi gradjani Srbije, a prioritet imaju žitelji pet okruga – Nišavskog, Pirotskog, Topličkog, Jablaničkog i Pčinjskog.

„Prva dva udruženja, koja su dobila pomoć za osnivanje zadruge, su sa područja Nišavskog okruga. Reč je o udruženju proizvodjača lekovitog bilja iz Gadžinog Hana, i pčelarima iz merošinskog sela Devča" istakao je Stošić.

On je podsetio, da pomoć za osnivanje zadruge iznosi 50.000 evra, a za revitalizaciju postojećih zadruga 100.000 evra.

Predsednik Upravnog odbora pčelarske zadruge „Bi Kuper Devča“ Saša Milosavljević, kazao je da je ta zadruga dobila od države opremu, koja će omogućiti selidbu košnica, što će omogućiti veće prinose meda u pčelinjim društvima, koje poseduju zadrugari.

Predsednik zadruge „Zaplanjski zasad“, Zoran Ilić, rekao je da će poljoprivredna mehanizacij,a koju je ta zadruga dobila od države, omogućiti da se proizvodnjom lekovitog bilja bave i ekonomski ugrožene porodice.

„Opremom koju je zadruga dobila domaćinstva će moći da obrade njive, a njihovo će biti samo da ulože svoj rad u sadnju i berbu lekovitog bilja„, naglasio je Ilić.

On je kazao da se osnivanjem zadruge u Gadžinom Hanu, stvara mogućnost da se ponovo obradjuju njive, koje su davno zarasle u korov, i da se u svoja rodna sela vrate meštani, koji sada žive u gradu, a nemaju posla.

Izvor: www.naslovi.net

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Мај 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31