Ilustracija: predstavnik KUD "Đoka Pavlović" Ilustracija: predstavnik KUD "Đoka Pavlović" Milica Lukić

Okupili se zadrugari na Trgu Republike Истакнут

Аутор  jun 30, 2017

Danas je svečano otvoren Prvi sajam zadrugarstva u Srbiji pod nazivom „Zadruge – budućnost privrednog i ekonomskog razvoja“, na Trgu Republike u Beogradu, u 11 časova. Sajam je otvorio Milan Krkobabić, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj. Prisutnima se obratio i Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije i Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine.

U Republici Srbiji, prema podacima Agencije za privredne registre, trenutno je aktivnih oko 1.600 zemljoradničkih zadruga. U zemljama EU ima više od 90 miliona članova zadruga, a u svetu više od 800 miliona. U Evropi zadruge su postale najbolji sistem za dovođenje malih proizvođača u ravnopravnu pregovaračku poziciju sa velikima. Međunarodna godina zadrugarstva bila je 2012, međutim, u Srbiji to nije propraćeno na adekvatnom nivou.

Zadrugarstvo kao oblik organizovanja poljoprivrednika ima veoma dugu i bogatu tradiciju. U uslovima usitnjenog poseda u poljoprivredi (kao što je to slučaj kod nas) samo putem organizovanja u zadruge može se preći na savremeniji i efikasniji tržišni način poljoprivredne proizvodnje.  Članovi zadruga mogu da osnaže svoju tržišnu poziciju kroz inovacije proizvoda, da smanje rizik poslovanja i troškove transakcija, kao i da olakšaju pristup resursima i inputima.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov izjavio je da je naša zemlja ove godine obeležila 117 godina postojanja zadrugarstva. Prva zadruga je davne 1846. osnovana u Bačkom Petrovcu, kao treća poljoprivredna zadruga u svetu. Kako nam je istakao Radislav, država je na najvišem nivou podstakla razvoj zadrugarstva, revitalizaciju starih postojećih zadruga, dala veliku podršku zadružnim udruženjima i izdvojila značajna novčana sredstva za pomoć.

Po rečima Nikole Mihailović, predsednika Zadružnog saveza Srbije, prvi sajam zadrugarstva je uvod u sveobuhvatne mere koje će unaprediti naše zadrugarstvo. Današnje okupljanje je od velikog značaja za male proizvođače i njihovo udruživanje u zadruge, istakao je Mihailović. Dugogodišnje nerešavanje imovinskih pitanja, nakon toga proizilazi i nedostatak obrtnih sredstva, jer nema sa čime da se garantuje, veliki je problem kod zadrugarstva. Zadrugari još nisu na tom nivou da mogu da garantuju za neki zajednički posao, objašnjava Mihailović.

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je da je Vlada Srbije za novoformirane zadruge namenila do po 50 hiljada evra, a za postojeće do 100 hiljada evra i da će ta sredstva biti dostupna putem javnog konkursa koji je raspisan. Novac će ići za opremu, za višegodišnje zasade, za mlekare, sušare, mlinove, hladnjače, za ono što muči malinare ali i paore u Vojvodini, naveo je Krkobabić. Zadruge su početak priče za spas srpskog sela, revitalizacija zadruga je glavni cilj kome ćemo da težimo. Svako selo treba da ima školu, ambulantu, poštu, crkvu i zadrugu. Istakao je i da oko 30 izlagača na Trgu Republike u Beogradu podržava oživljavanje zadruga.

Na sajmu je svoje umeće pokazalo i KUD JP "Pošte Srbije" "Đoka Pavlović". Osnovano je 1945. sa ciljem da kroz igru  i muziku okupi radnike i omladinu u PTT sistemu. KUD "Đoka Pavlović" je više od 70 godina postojanja dobilo prestižna priznanja za visoki umetnički nivo i predstavilo ime Beograda u svim delovima sveta. Predstavili su se spletom narodnih igara iz različitih delova Srbije.

Sajam se organizuje povodom Međunarodnog dana zadrugarstva, 1. jula, a poljoprivredni proizvođači iz Srbije izložili su proizvode, od poljoprivrednih i zanatskih, do umetničkih. Na sajmu je nekoliko desetina zadruga iz svih krajeva predstavilo svoje proizvode. Jasmina Golubović, kao predstavnik Udruženja “Miris zavičaja” iz Bele Palanke, koje broji oko trideset članova, bila je danas jedna do vrednih domaćica koja je svoj štand ulepšala ručnim radovima i ukusnim specijalitetima. Udruženje je osnovano 2006. godine. Bavi se zaštitom i očuvanjem starih umetničkih zanata i belopalanačke kuhinje i običaja. Kako nam je istakla Jasmina, cilj udruženja je da formira zadrugu, koja će im pomoći da svoje proizvode na jednostavniji način plasiraju na tržište.

Udruženje “Miris zavičaja” je osnovalo Centar za stare i umetničke zanate, pokrenuli su sajam starih i umetničkih zanata. Svake godine, drugog vikenda u avgustu mesecu održavaju se “Dani banice”, ove godine dvanaesti put po redu. Ova manifestacija u Beloj Palanci okupi više od stotinu takmičara u pripremanju banice, kao i nekoliko hiljada posetilaca. Banica je beskvasna pita sa razvijenim korama, punjena prevrelim sirom i zalivena mašću. Na samoj manifestaciji brojni posetioci mogu da uživaju u ukusu banice ali i u brojnim drugim specijalitetima belopalanačkog kraja. Po rečima Jasmine, domaćice najčeše kažu da naziv banica potiče od reči banuti, jer se banica može sem sirom, puniti bilo čime što je domaćici dostupno kada "banu" gosti.

Pored banice, Bela Palanka se odlikuje i autohtonom sortom paprike, koja nosi naziv Vrtka. Vrtka je lokalni naziv za papriku jedinstvenog ukusa, izgleda i mirisa. Nastala je kao rezultat specifičnih agroekoloških uslova belopalanačke kotline. Danas u Beloj Palanci ne postoji bašta u kojoj se ne uzgaja Vrtka, a njeno seme se prenosi sa kolena na koleno kao najveće blago. Naziv Vrtka je dobila prema svom obliku, zbog toga što se prilikom sušenja blago spiralno uvrće pri vrhu. Nezamenljiva je za pripremu tradicionalnih jela, za salate, kao pržena i punjena paprika. Upotrebljava se u svežem, ali najčešće u sušenom obliku, kao tucana ili mlevena paprika.

 

 

Последњи пут измењено petak, 30 jun 2017 19:56

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Мај 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31