Ilustracija: traktor Ilustracija: traktor Milica Lukić

Uskoro Prvi sajam zadrugarstva u Srbiji Истакнут

Аутор  jun 13, 2017

U Republici Srbiji, prema podacima Agencije za privredne registre, trenutno je aktivnih oko 1.600 zemljoradničkih zadruga. U zemljama Evropske unije ima više od 90 miliona članova zadruga, a u svetu više od 800 miliona. U Evropi zadruge su postale najbolji sistem za dovođenje malih proizvođača u ravnopravnu pregovaračku poziciju sa velikima. Međunarodna godina zadrugarstva bila je 2012, međutim u Srbiji to nije propraćeno na adekvatnom nivou.

Zadrugarstvo kao oblik organizovanja poljoprivrednika ima veoma dugu i bogatu tradiciju. Brojne su prednosti ovakvog načina organizovanja. U uslovima usitnjenog poseda u poljoprivredi (kao što je to slučaj kod nas) samo putem organizovanja u zadruge može se preći na savremeniji i efikasniji tržišni način poljoprivredne proizvodnje.  Članovi zadruga mogu da osnaže svoju tržišnu poziciju kroz inovacije proizvoda, smanje rizik poslovanja, smanje troškove transakcija, olakšaju pristup resursima i inputima.

Ministar bez portfelja zadužen u Vladi Srbije za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je da je Vlada Srbije za novoformirane zadruge namenila do po 50 hiljada evra, a za postojeće do 100 hiljada evra i da će ta sredstva biti dostupna putem javnog konkursa koji je raspisan. U budžetu za 2017. godinu, prema rečima Branislava Nedimović, ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, obezbeđeno je 2,2 milijarde dinara za veća ulaganja u izgradnju i rekonstrukciju prerađivačkih kapaciteta s ciljem da se smanji prodaja sirovina, a na domaćem i stranom tržištu poveća konkurentnost s proizvodima više faze prerade. Računa se i na novac iz evropskih fondova. Međutim, jedna zadruga, kao pravno lice, obično nema finansijski potencijal da sama finansira izgradnju skladišnog prostora ili prerađivački kapacitet koji će uvećati vrednost konačnog proizvoda. Veće šanse imaju objedinjene dve ili više zadruga, koje mogu formirati, zakonom predviđenu, složenu zadrugu. Ali zadrugari često to ne mogu da učine ni uz pomoć kredita. Zato bi država morala da sprovede poseban program za investiranje prema zadrugama i svim poljoprivrednicima i drugima koji žele da se udruže.

Organizovanim delovanjem kroz zadruge olakšava se uvođenje marketinga (uvođenje i brendiranje novih proizvodа) i dr. Zadruge omogućavaju privredni razvoj i ekonomsku korist, kako lokalnim zajednicama, tako i društvu kao celini. Doprinose zaustavljanju migracije seoskog stanovništva iz sela u gradove.  Zadruge podstiču konkurenciju i otvaranje tržišta, olakšavaju da  proizvodi i usluge zadrugara izađu iz lokalnih okvira i uključe se u regionalnu ili nacionalnu mrežu. Na taj način se povećava obim poslovanja, poslovna efikasnost i što je najbitnije povećava dobit.

Najveći problemi s kojima se suočavaju zemljoradničke zadruge su: što je negativna slika da su zadruge ostaci prošlosti, a zapravo su nosioci razvoja i budućnosti, da su prostor za razvoj sive ekonomije, kao i izuzetno težak pristup tržištu kapitala, a posebno kod poslovnih banaka, jer ne raspolažu imovinom, a poslovna dobit pored toga što je mala raspodeljuje se na  zadrugare, koji u ovoj fazi razvoja nisu spremni da jemče svojom imovinom za zadružne poslove.

Promocija zadrzgarstva prvi je korak u kreiranju bolje slike u javnosti  o vrednostima zadružnog delovanja, kao i afirmaciji privrednika, poljoprivrednika i drugih da kroz organizovan oblik deluju u cilju boljeg pozicioniranja na tržišt, ekonomskog i privrednog rasta.

Cilj projekta:

  1. Podizanje svesti u javnosti o zadrugama i njihovom doprinosu društveno-ekonomskom razvoju.
  2. Promovisanje formiranja i rasta zadruga među pojedincima i institucijama - radi ispunjenja njihovih zajedničkih ekonomskih potreba i za društveno-ekonomski napredak.
  3. Javno zagovaranje kod vlada i zakonodavnih tela da utvrde politiku, donesu zakone i obezbede sprovođenje zakona za formiranje i rast zadruga.

Preliminarni program:

Vreme realizacije: 30. jun 2017. godine

Trajanje manifestacije: od 10 do 17 sati

Lokacija: Trg Republike, Beograd

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Мај 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31