FOTO TANJUG: Ministar Nedimović nakonferenciji u organizaciji AGROPRESS-a FOTO TANJUG: Ministar Nedimović nakonferenciji u organizaciji AGROPRESS-a Goran Đaković

Novi Sad: Nedimović, Krkobabić: Zadrugama uskoro niz pogodnosti Истакнут

Аутор  maj 18, 2017

Udruženje novinara za poljoprivredu AGROPRESS i Kompanija Dunav osiguranje na 84. međunarodnom sajmu poljoprivrede organizovali su radionicu „Uloga zadruga u razvoju poljoprivrede Srbije“, kojoj su prisustvovali ministri Branislav Nedimović i Milan Krkobabić.

U poslednje vreme u teškom su položaju zemljoradničke zadruge koje posluju i rade izvan žitorodnog rejona jer im se smanjuje delatnost zbog devastiranja područja na kome posluju i rade, istakao je Goran Đaković, predsednik Udruženja novinara za poljoprivredu AGROPRESS, i tom prilikom dodao, da su u poslednje vreme u teškom položaju zemljoradničke zadruge koje posluju i rade izvan žitorodnog rejona jer im se smanjuje delatnost zbog devastiranja područja na kome posluju i rade.

Obraćajući se prisutnima ministar poljoprivred Nedimović je rekao da je pored prerađivačke industrije zadrugarstvo jedan od prioriteta u oblasti agrara.

On je naglasio da udruživanjem u zadruge poljoprivrednici lakše dolaze do tržišta i lakše i po boljim uslovima prodaju svoju robu.

Samostalnim nastupima poljoprivrednici postaju samo proizvođači jeftine sirovine i žrtve raznih mešetara kada je u pitanju cena, ali udruživanjem u zadruge oni dobijaju mnogo bolje uslove za prodaju i to udruživanje ministarstvo će maksimalno podržati, rekao je Nedimović.

Po njegovim rečima, Ministarstvo poljoprivrede je predvidelo davanja u delu zadrugarstva.

On je dodao da zbog loših iskustava iz prethodnog perioda u prošlom veku poljoprivrednici se teško odlučuju da stupaju u zadruge.

Tako nešto bi trebalo promeniti, možda i sam naziv zadrugarstva, pronaći neki drugi naziv, ali najbitnije je da se radi na udruživanju poljoprivrednih proizvođača, naveo je ministar.

U ime organizatora radionice, obratio se direktor Direkcije za prodaju neživotnih osiguranja u Dunav osiguranju Goran Mačkić koji je kazao da svoj društveni aktivizam ta kompanija pokazuje i kroz organizovanje pomenutih radionica i edukaciju poljoprivrednika o značaju osiguranja.

Ako znamo da biljna proizvodnja u Srbiji iznosi 3,5 milijarde dinara na godišnjem nivou onda se vidi koliko je bitno i značajno osiguranje te proizvodnje, naglasio je Mačkić.

Kada je reč o zadrugarstvu, Mačkić je rekao da je ono veoma važno, jer se udruživanjem ukrupnjuju individualna poljoprivredna gazdinstva i stvaraju uslovi za osiguranje useva i repromaterijala koji su poljoprivrednicima potrebni za proizvodnju.

Mačkić je kazao da tokom trajanja sajma Dunav osiguranje nudi niz popusta za osiguranje useva i plodova i na osiguranje životinja, a ti popusti iznose 10 odsto.

Pored toga, prema njegovim rečima, sva fizička lica koja uz osiguranje useva i plodova sklope i ugovor o paketu „Čuvar kuće“ imaće popuste od 15 odsto.

Ministar bez portfelja zadužen u Vladi Srbije za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je danas u Novom Sadu da je konkurs za oživljavanje zadrugarstva u Srbiji objavljen i da se odnosi i na sve postojeće, i na nove zadruge.

Vlada Srbije je za novoformirane zadruge namenila do po 50 hiljada evra, a za postojeće do 100 hiljada evra.

"Danas je veliki dan za zadrgarstvo. Procedura za konkurisanje za ova sredstva biće krajnje jednostavna, trudili smo se da budemo atipični i da bude što manje papirologije", kazao je Krkobabić na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Po njegovim rečima, u komisijama koje će odlučivati o dodeli državnog novca zadrugama putem konkursa biće “kvalitetni ljudi”, s poljoprivrednih fakulteta, iz Srpske akademije nauka i umetnosti, kao i minimalan broj činovnika iz Ministartsva poljoprivrede.

"Ta komisija treba na zaista kvalitetan način da odobri sredstva onim zadrugama koje imaju valjane programe", rekao je Krkobabić.

Ponovio je da projekat obuhvata oko 500 sela u kojima će biti formirane nove zadruge.

"Ovo je prva godina i poslužiće nam kao model da izvučemo ključne pouke. Biće tu novca i za vojvođanske zadruge, ali pretežno ćemo se bazirati na pet nerazvijenih regiona na jugu Srbije", dodao je on.

Nakon prve godine, dodao je Krkobabić, plan je da se još intenzivnije radi na oživljavanju zadrugarstva i udruživanja u poljoprivredi.

"Program je zaista ambiciozan, i podrazumeva osnivanje 500 zadruga za tri godine. 25 miliona evra nije malo i to su najveća sredstva koje je jedna vlada u Srbiji, uzimajući u obzir i Kraljevinu Srbiju, pa SFRJ, pa nadalje, izdvojila za subvencije zemljoradnika i srpskog seljaka", kazao je Krkobabić.

Cilj je da se poljoprivrednicima koji imaju male posede omogući da formiranjem zadruga, postanu jači i perspektivniji robni proizvođači.

"Koncept zadrugarstva je širi od same poljoprivredne zadrge. Mi ćemo razvijati i stambeno, uslužno i proizvodno zadrugarstvo", dodao je Krkobabić.

 VIDEO: https://www.facebook.com/agrobiznismagazinsrbija/ 

Izvor: Tanjug, Beta, Dnevnik

Последњи пут измењено petak, 19 maj 2017 09:08

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Фебруар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29