ilustracija: sajam poljoprivrede ilustracija: sajam poljoprivrede Milica Lukić

Na predstojećem sajmu Poljoprivrede u Novom Sadu konferencija „Uloga zadruga u razvoju poljoprivrede Srbije“ Истакнут

Аутор  apr 18, 2017

Obaveštavamo vas da će se 18. maja 2017. godine na 84. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, sa početkom u 11 časova, održati konferencija pod nazivom „Uloga zadruga u razvoju poljoprivrede Srbije“.

U poslednje vreme u teškom su položaju zemljoradničke zadruge koje posluju i rade izvan žitorodnog rejona jer im se smanjuje delatnost zbog devastiranja područja na kome posluju i rade.

Zemljoradničke zadruge su 90-tih godina bile dominantne u izvozu junadi, jagnjadi i maline. Imajući u vidu da je proizvodnja junadi i jagnjadi na istorijskom minimumu i da praktično izvoz je zanemariv, može se oceniti da su ovi zadružni proizvodi nestali sa stanovišta izvoza. Izvoz maline preuzeo je krupni kapital, a tri najveće zemljoradničke zadruge koje su bile nosioci proizvodnje, širenja iste i izvoza su likvidirane, a to su ZZ Arilje, ZZ Kotraža i ZZ Bajina Bašta.

Kao što je poznato, posle mnogo napora u Republici Srbiji donet je nov Zakon o zadrugama i jednogodišnja primena istog ukazuje da su problemi slične prirode kao i u sprovođenju prethodnih zakona o zadrugama. Kamen spoticanja predstavlja uknjižba zadružne svojine koja je i dalje spora i prati je mnogo problema. Pored uknjižbe zadružne svojine sve više se javlja direktora zadruga i zadrugara koji ističu ograničenja iz Zakona vezana za korišćenje zadružne svojine od strane zadrugara

Zadrugarstvo u svetu ima izuzetno značajnu ulogu, koju su prepoznali Svetska trgovinska organizacija i Evropska unija, koje su u obavezujućoj pravnoj formi svojim članicama naložile da mere koje donose u cilju razvoja poljoprivrede budu donete na takav način da se određeni deo sredstava usmeri na razvoj zadrugarstva.

U Španiji iz zajedničkog agrarnog budžeta Evropske Unije koji je usvojen još 2014. godine za period od sedam godina, a u koji Španija po prvi put više daje nego što uzima, čak 250 miliona evra odlazi na podsticaj zadruga, i to je direktna pomoć. Međutim, Kraljevina Španija, svoje zadruge podržava i tako što 50 odsto proreza na prihode zadruga, usmerava na razvoj zadruga. Takođe, zadruge su u povlašćenom položaju, kada je u pitanju plaćanje pdv-a, jer su umesto opšteg pdv-a, 25 odsto koliko je u Španiji, one plaćaju pdv 20 odsto.

Za razliku od Španije u poslednjih sedamdeset godina zemljoradničko zadrugarstvo u Srbiji razvijalo se u različitim drušveno-ekonomskim uslovima i poprimalo je obeležja vremena koja su se prenosila i imala direktan uticaj na rad i poslovanje. Globalno se može oceniti da zemljoradničko zadrugarstvo nije bilo prepoznato kao nosilac ruralnog razvoja, a samim tim i poljoprivredne proizvodnje, to je i logično jer zemljoradničko zadrugarstvo najbolje rezultate daje u čistoj privatnoj svojini, pri čemu se mora imati u vidu da je u Republici Srbiji do 2000-tih godina bila dominantna društvena svojina, koja je privatizovana od strane krupnog kapitala, a čime su zadruge još više potisnute sa tržišta proizvoda i usluga. U Republici Srbiji ima registrovano 1568 zemljoradničkih zadruga od kojih je u 2015. godini, 1099 podnelo finansijske izveštaje poslovanja, što ukazuje da je od ukupnog broja oko 2/3 zemljoradničkih zadruga aktivno. Na osnovu podnetih finansijskih izveštaja može se konstatovati da su zemljoradničke zadruge u 2015. godini ostvarile poslovni prihod od 68,3 milijardi dinara, što odgovara preko polovine ukupne vrednosti procenjene proizvodnje merkantilnog kukuruza u Republici Srbiji u 2016. godini, a na bazi cena sa Produktne berze iz Novog Sada.

Последњи пут измењено četvrtak, 27 april 2017 13:34

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Октобар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31