Čoloada na meru Čoloada na meru Goran Đaković

Švajcarci grade u Srbiji fabriku čokolade Истакнут

Аутор  mar 05, 2020

Svečano postavljanje kamena temeljca povodom izgradnje fabrike Barry Callebaut održano u je Novom Sadu. Ovaj vodeći svetski proizvođača visokokvalitetnih čokolada i kakao proizvoda, čije se sirovine nalaze u svakoj četvrtoj čokoladi, a njihovi klijenti su najpoznatiji svetski konditori, fabriku će graditi na parceli koja se nalazi kraj Zrenjaninskog puta. Podsetimo, planirano je da fabrika u početku ima kapacitet od 50.000 tona proizvoda godišnje i da uposli 100 radnika. Predviđeno je da ukupan obim investicije u Srbiji tokom petogodišnjeg perioda dostigne 50 mil EUR (56,7 miliona švajcarskih franaka).

Vučić: Veliki i važan dan, 100 porodica živeće lakše

Obrativši se zvanicama na svečanosti postavljanja kamena-temeljca za novu fabriku čokolade, Vučić je rekao da je ovo veliki i važan dan i da će posle ovog 100 porodica živeti lakše i bolje i da je za nas 100 radnih mesta veliko. Inženjeri zaposleni ovde imaće evropske plate, daleko više od srpskog proseka... Vučić je dodao i da je reč o investiciji vrednoj 50 miliona evra, a da će uz ovu fabriku baš tu na istom placu biti izgrađena i Akademija čokolade preneo je portal www.kurir.rs

Srpska konditorska industrija ostvarila je rekordne rezultate u 2017. godini. Statistika pokazuje da je izvoz slatkiša iz naše zemlje tokom prošle godine skočio za 20%, dok je uvoz opao. Prevedeno u novac, srpska konditorska industrija plasirala je u druge zemlje robu vrednu 150,6 miliona USD, dok je godinu dana pre toga izvoz bio 128 miliona dolara. Zabeležen je rast izvoza svih vrsta konditorskih proizvoda, a najviše, za 24%, izvoz keksa, biskvita i vafli, dok je plasman čokolada i bombona porastao za 18%. Kapaciteti ove grane su veći od domaćih potreba, pa oko trećina godišnje proizvodnje ide u izvoz. Primenjuju se evropski standardi i postignut je evropski kvalitet proizvoda sa stalnim ulaganjima u nove tehnologije i širenje asortimana. Od svih tržišta regiona, na tržištu Srbije je najveći intenzitet konkurentske borbe lokalnih, regionalnih i multinacionalnih kompanija. To je kod jakih igrača u konditorskoj industriji Srbije razvilo konkurentske prednosti, koje poslednjih godina dolaze do izražaja, pre svega u izvozu u zemlje regiona.

Srpska konditorska industrija ostvarila je rekordne rezultate i u 2017. godini. Statistika pokazuje da je izvoz slatkiša iz naše zemlje tokom prošle godine skočio za 20%, dok je uvoz opao. Prevedeno u novac, srpska konditorska industrija plasirala je u druge zemlje robu vrednu 150,6 miliona USD, dok je godinu dana pre toga izvoz bio 128 miliona dolara. Zabeležen je rast izvoza svih vrsta konditorskih proizvoda, a najviše, za 24%, izvoz keksa, biskvita i vafli, dok je plasman čokolada i bombona porastao za 18%. Kapaciteti ove grane su veći od domaćih potreba, pa oko trećina godišnje proizvodnje ide u izvoz. Primenjuju se evropski standardi i postignut je evropski kvalitet proizvoda sa stalnim ulaganjima u nove tehnologije i širenje asortimana.

Od svih tržišta regiona, na tržištu Srbije je najveći intenzitet konkurentske borbe lokalnih, regionalnih i multinacionalnih kompanija. To je kod jakih igrača u konditorskoj industriji Srbije razvilo konkurentske prednosti, koje poslednjih godina dolaze do izražaja, pre svega u izvozu u zemlje regiona.

 

Последњи пут измењено četvrtak, 05 mart 2020 09:02

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јануар 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31