Domaće prerađevine od mesa Domaće prerađevine od mesa Goran Đaković

Ko ima kvalitetno meso i prerađevine u Srbiji? Истакнут

Аутор  apr 09, 2019

„Srpski kvalitet“ je dobrovoljna oznaka kvaliteta srpskih proizvoda regulisana Uredbom o označavanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nacionalnom oznakom višeg kvaliteta „Srpski kvalitet“ (Sl.Glasnik RS 90/2016). Namenjena je za označavanje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u sektoru proizvodnje i prerade mleka, mesa, voća, povrća, žitarica, uljarica, grožđa i meda (osim za označavanje jakih alkoholnih pića, vina i aromatizovanih proizvoda od vina).

Oznakom „Srpski kvalitet“ mogu da se označe poljoprivredni i prehrambeni proizvodi koji su proizvedeni od domaće sirovine i koji se svojim posebnim svojstvima jasno razlikuju od proizvoda iste kategorije, odnosno imaju kvalitet viši od proizvoda iste kategorije u smislu relevantnih propisa.

Ovu oznaku za sada nosi 9 sertifikovanih i označenih proizvoda domaćih industrija mesa, članica Asocijacije za razvoj kvaliteta mesa i proizvoda od mesa. Članice Asocojacije za razvoj kvaliteta mesa i proizvoda od mesa su: Carnex Industrija mesa Vrbas,  Industrija mesa Topola iz Bačke Topole, Yuhor iz Jagodine, Zlatiborac, Beograd, Moricz, Jermenovci i Neoplanta, Novi Sad.

 

„Naša Asocijacije je osnovana krajem 2016. godine i ove godine ima  šest članica. Izuzetno nam je drago da smo do sada uspeli da završimo sertifikovanje čak 9 proizvoda, oznakom „Srpski kvalitet“, a to su  Carnex Domaća mesnata slanina, Selection pašteta sa komadićima mesa, Selection pašteta sa dimljenom slaninom i Domaća sarma, Ljuti kulen i Izletnička Industrije mesa Topola, Zlatiborac Kraljevska salama i Pileća delikates salama i Yuhor Domaćinska pašteta grubo usitnjena,“ izjavila je Tamara Penjić, predsednica Asocijacije i izvršna direktorka Industrije mesa Carnex.

„U  toku je sertifikacija dodatna dva proizvoda od koji je jedan proizvod Industrije mesa Carnex – Rustik, a drugi  Neoplantina Vojvodjanska slanina, za koje planiramo da do kraja maja zavrsimo sertifikaciju,“ dodala je Tamara Penjić.

 

Najvažniji razlozi za osnivanje Asocijacije za razvoj kvaliteta mesa i proizvoda od mesa su pre svega razvoj, zaštita i promovisanje višeg kvaliteta proizvoda od mesa na tržištu Republike Srbije, kao i promovisanje mesne prehrambene industrije strateški orijentisane na proizvodnju proizvoda kvaliteta višeg u odnosu na industrijske standarde i propisane minimalne zakonske uslove za pojedine vrste prehrambenih proizvoda.

Oznakom „Srpski kvalitet“ su jasno označeni i diferencirani proizvodi industrije mesa koji su proizvedeni od sirovine srpskog porekla i imaju do tri osobine koje su značajno bolje od minimuma definisanih Pravilnikom o kvalitetu mesa i proizvoda od mesa. Ovo je još jedna potvrda da imamo kvalitetnu industriju mesa, koja u pojedinim kategorijama može da parira i vrhunskim svetskim proizvodima.

Последњи пут измењено utorak, 09 april 2019 04:44

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јул 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31