Ilustracija: Market u Srbiji Ilustracija: Market u Srbiji Goran Đaković

EU ujednačava kvalitet hrane, a šta sa nama? Истакнут

Аутор  okt 02, 2017

Evropska unija je rešila da stavi tačku na dvostruke standarde u proizvodnji hrane za istočno i zapadno tržište. Do kraja godine biće utvrđeni jedinstveni standardi za ispitivanje prehrambenih proizvoda i za ta istraživanja na raspolaganju je milion evra, izjavila je Vera Jurova, evropska komesarka za pravosuđe i potrošače. 

Jurova je, u izjavi za Dojče vele rekla da prodaja dva različita proizvoda u istom pakovanju jedne za "bogate" druge za "siromašne" članice EU dovodi potrošače u zabludu.

Predsednik Evropske komisije je sredinom septembra saopštio da se ovakva praksa više neće tolerisati na tržištu EU. Odlučeno je da komisija neće predlagati novo zakonodavstvo kojim bi se ovaj problem rešio, ali da će se iskoristiti svi postojeći propisi kako bi diskriminacija potrošača bila prekinuta.

U Srbiji se ovim povodom još nije oglasio niko od nadležnih, iako je poznato da su ovakvi proizvodi i na našem tržištu. Goran Popović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže da potrošačke organizacije nemaju novac za uporedna istraživanja.

- Poslednje istraživanje dvadesetak proizvoda iz potrošačke korpe 2011. godine pokazalo je da postoje razlike u kvalitetu. I tada smo ukazivali na ovaj probblem. Država bi trebalo ozbiljnije da se uključi, kako bismo i mi profitirali na ovom talasu koji su pokrenule članice EU. 

Pitanje diskriminacije potrošača prva je pokrenula Slovačka, a jedno od najsveobuhvatnijih istraživanja uradila je Hrvatska, kada je ustanovljeno da su oko 60% ispitanih proizvoda Hrvati plaćali skuplje nego potrošači u Nemačkoj, a samo kod 4 od 26 ispitanih artikala nije nađena razilka ni u kvalitetu ni u ceni.

Izvor: www.ekapija.com 

Последњи пут измењено ponedeljak, 02 oktobar 2017 08:16

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јул 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31