ilustracija: živinarstvo ilustracija: živinarstvo Milica Lukić

Koliko je razvijeno živinarstvo kod nas Истакнут

Аутор  maj 23, 2017

Već godinama srpsko tržište suočeno je sa velikom proizvodnjom konzumnih jaja. Sve ono što se proizvede domaćinstva, u Srbiji ne mogu da potroše, a samo mali deo ode u izvoz. Direktor Poslovne zajednice živinara Srbije Rade Škorić kaže da je ovo samo jedan od problema sa kojima su suočeni ovdašnji živinari, jer u kontinuitetu postoji višak ovog proizvoda.

„Na velikim farmama, u industrijskoj proizvodnji, ima blizu 4,5 miliona koka nosilja, a procenjuje se da je godišnja proizvodnja oko 1,5 milijardi konzumnih jaja. Osim toga, na porodičnim gazdinstvima ima 1,5 do dva miliona koka, čija se jaja ne prodaju, već služe za ličnu potrošnju. U protekle dve godine Srbija je u proseku izvozila 30 do 35 miliona komada jaja godišnje, što je deset puta više od uvoza. Ponekad je to parametar, koji kaže da je to dobro, međutim ja često kažem da je  loše, jer znači da nismo bili interesantno tržište, čak ni za Makedoniju, od koje smo tradicionalno uvozili jaja. Najviše jaja Srbija izvozi u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju'', kaže Škorić.

Naš sagovornik navodi i da se za potrebe domaće prehrambene industije, kao poluprerađen proizvod (žumanac u prahu, osušeno jaje u prahu), uveze preko  70 miliona jaja i da je to velika šteta,  jer u Valjevu postoji fabrika, jedina u našoj zemlji, koja bi to mogla da preradi, ali iako povremeno ima minimalnu proizvodnju, ona nažalost uglavnom ne radi. Kada bi pomenuta količina uvezenih jaja bila apsorbovana sa domaćeg tržišta, to bi bio dobar nivo, koji bi regulisao tržište konzumnih jaja tako da cene ne bi često padale ispod cene koštanja, zaključuje Škorić.

O pomenutoj temi možete više pročitati u novom broju Agrobiznis magazina.

 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Април 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30