Za ljubitelje kućnih ljubimaca, jedan recept protiv buva Danijel

Za ljubitelje kućnih ljubimaca, jedan recept protiv buva Истакнут

Аутор  mar 25, 2016

Skoro da nema vlasnika psa koji ne muči muku sa buvama. Često kupanje psa nekim od preparata nije preporučljivo, specijalne ogrlice protiv kožnih napasnika su relativno skupe, a one jeftinije izazivaju i alergiju. Kako, onda, izaći na kraj sa buvama?

Jedno od rešenja protiv psećih buva, a koje nema "hemije" u sebi, jeste - limun. Evo, proverenog recepta za to.

Četiri do pet limuna sameljite i stavite ih u litar vode da se krčkaju. Po potrebi, dolivajte po malo vode. Smesu kuvajte sve dok se ne pojave brojne kapljice ulja. Ohlađenu smesu četkom, potom, nanesite na dlaku psa. Ovaj tretman ne smeta psu ali ga buve - nikako ne vole.

Kako izbeći papagajsku bolest

Živahni, veseli, ljupki i pričljivi papagaji, često veoma lepih boja i omiljeni kućni ljubimci mogu da prenesu na čoveka prilično neprijatnu - papagajsku bolest. Zato je dobro znati kako se ova bolest prenosi, koji su njeni simptomi i kako se leči.

Papagajska bolest, čiji je izazivač bakterija klamidija, prenosi se na čoveka udisanjem zaražene prašine iz ptičijeg kaveza, prilikom čišćenja ili direktnim kontaktom sa obolelom pticom. Znaci da je ptica obolela su perje bez sjaja i smanjena živahnost, a i papagaj je previše miran i apatičan.

Simptomi kod čoveka veoma su slični simptomima gripa, što može da zavede lekara i onemogući pravilnu dijagnozu. Bolest se leči antibioticima.

Preventiva se sastoji u tome da pri kupovini nove ptice obavezno obratite pažnju da li je vesela i sjajnog perja, što je jedan od znakova dobrog zdravlja.

 

Autor: Dušan Marinović

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јун 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30