Ilustracija: Svaki savet dobro dođe Ilustracija: Svaki savet dobro dođe

Ako selite košnice, ovo morate da znate Истакнут

Аутор  jun 08, 2020

Selidba je jedan od najtežih, najrizičnijih i najodgovornijih poslova na pčelinjaku i može izazvati veliki stres kod pčela. Ona podrazumeva dobru organizaciju za pripremu, utovar, transport, istovar i postavljanje košnica na novo mesto.Mnogi će pčelari sa zadovoljstvom držati svoje košnice na jednom mestu tokom cele godine, no savremeno pčelarstvo okrenuto ekonomičnosti i produktivnosti kojem većina proizvođača meda i teži, ne može se ni zamisliti bez selidbe pčela na više paša.

No, preseljenje je jedan od najtežih, najrizičnijih i najodgovornijih poslova na pčelinjaku i može izazvati veliki stres kod pčela. Ona podrazumeva dobru organizaciju za pripremu, utovar, transport, istovar i postavljanje košnica na novo mesto, a naravno, pre svega najbitnije je pronaći dobru i odgovarajuću lokaciju.Selidba u krugu manjem od tri kilometra može predstavljati problem budući da pčele skupljačice poznaju krajolik u kom se nalaze i vraća će se direktno nazad na prvobitno mesto svoje košnice gde će se skupiti u klupko na tlu jer nisu mogle pronaći svoju košnicu. Selidba na veću udaljenost, na primer, na novo mesto koje se nalazi izvan njihovog uobičajenog područja paše, pčele neće prepoznati i bez poteškoća će se same orijentisati.Dan pre premeštanja potrebno je pregledati sve košnice da nemaju kakve pukotine ili otvore kroz koje bi pčele mogle da izađu.

Uveče, kada pčele prestanu da izleću, košnicu je potrebno dobro nadimiti kako bi se one nasisale meda i bile mirne prilikom utovara i transporta. Na leta košnice potrebno je staviti mrežu, papir na kom se probuše rupe ili mokar sunđer kako bi dobijale vazduha, a opet da ne bi mogle da pobegnu iz nje, piše Bee informed.Iako se selidba većinom obavlja nešto pre mraka i u noći zbog nešto nižih temperatura, ako ih iz nekog razloga premeštate danju, držite ih zatvorene prethodne noći i ne otvarajte košnicu dok ih potpuno ne preselite. Za vreme vrućeg dana, osigurajte im puno vode prskajući ih kroz gazu u redovnim razmacima.Prenos košnice na novu lokaciju ili utovar na prevozno sredstvo je osetljiv deo i potrebno ga je obaviti uz što manje uznemiravanja pčela. Dobro je da taj posao obave bar dve osobe, a pomoć kod transporta zavisi od samog terena i može biti u vidu transportnih kolica, bilo onih specijalizovanih za premeštaj košnica ili običnih.

Otvoreni kombi ili manji kamion idealan je za selidbu, jer se košnice tako lako provetravaju, a moguće ih je staviti i veći broj. Zbog mogućeg jačeg vetra, potrebno ih zavezati i na njih staviti kakav teži predmet (ciglu).Istovar na željenu lokaciju takođe treba da se obavi sa što manje stresa za pčele, a kako navodi David A. Kušman, pre istovara ih je potrebno ostaviti barem pola sata da se smire kako ne bi došlo do naglog izleta, gubitka orijentacije i slično.

Mala napomena, uvek je potrebno kod pripreme za selidbu i samog transporta nositi zaštitno pčelarsko odelo!

Izvor:https://www.agroklub.rs/pcelarstvo/kako-pripremiti-kosnice-za-selidbu-i-transport/60494/

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Октобар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31