Pčelinjak kod Manastira Vitovnica Pčelinjak kod Manastira Vitovnica Goran Đaković

Saveti iskusnih pčelara na početku nove sezone. Ovo nemojte raditi jer ćete pogrešiti Истакнут

Аутор  mar 13, 2018

Pčelari uvek iščekuju prve izlete pčela, krajem zime i rano u proleće, da bi videli s čime raspolažu na početku sezone. Za vreme prvih proletnjih izleta, po letu pčela i njihovom ponašanju, mogu oceniti kakva je njihova pčelinja zajednica. Ako pčele brzo i živo ulaze i izlaze iz košnice i donose cvetni prah, pčelari mogu tada zaključiti da je društvo zdravo i da ima maticu. Ako pak, izvlače puno mrtvih pčela ili ako se pčele zadržavaju na poletaljci ili se tromo kreću, znak je da zajednica nije dobro zimovala. Takva društva je potrebno obeležiti i onda kada temperatura u hladu poraste do 17oC pregledati društvo.

Na početku proleća, pre nego što procvetaju voćnjaci, trebalo bi izbegavati otvaranje košnica radi pregleda jer su tada dnevne temperature vazduha nedovoljno visoke (u najvećem broju slučajeva), pa može doći do prehlade legla i uklupčavanja matice, kao i zbog nedostatka nektarne paše može doći do grabeža.

 

U ovo vreme pčele je najbolje prihraniti (ukoliko im nedostaje hrane), medno – šećernim pogačama, jer davanje sirupa nije preporučljivo zbog nedostatka pčelinje paše i može izazvati grabež.  Sirup ne treba davit takođe jer u to vreme temperatura vazduha pada nisku tako da se pčele održavaju u klubetu i sirup veoma ohladi. Kako tu tom slučaju  pčele ne deponuju u saće datu hranu desi se i da ukisne tako da je potpuno nepotrebno ovakvu hranu davatis savetuju iskusni pčelari.

Najbolje je pčelama dati pogaču spravljenu od jednog dela tečnog meda i četiri dela šećera u prahu (po težini). Med treba da bude malo zagrejan. Ne treba direktno grejati med, već treba posuda sa vodom da se zagreva do oko 50oC. Med se meša dok se ne dekristališe i zagreje toliko da se u njega može staviti prst (a da se ne opeče). Šećer u prahu treba da bude nešto topliji (držati ga u toploj prostoriji) i bez grudvica. U šećer se uspe tečan med i mesi se sve vreme dok se ne homogenizuje sa medom. Uzima se 80% šećera u prahu, 19% tečnog meda i 1% umereno tople vode (radi lakšeg mešanja). Kada je sve dobro izmešano. O smese se prave pogače veličine po želji i se potom stavljaju u najlonsku foliju.

 

 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јун 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30