Ilustracija: pčelinjak Ilustracija: pčelinjak Milica Lukić

Danas ne otvarajte košnice! Истакнут

Аутор  avg 02, 2017

Kako smo jutros videli na društvenim mrežama, kod iskusnog pčelara Slobodana Jevtić, u pčelinjaku su se pojavile pčele tuđice. Kako bi sprečio opasnost koja je pretila, Slobodan je morao odmah da preduzme odgovarajuće mere. 

Jutros sam morao da odradim jedan posao na pčelinjaku, počeo sam u 6:30h a završio u 7:15h. Razlog za pojavu grabeži je previsoka temperatura, zvrcanje tuđice i napadanje lutajućih pčela, navodi Slobodan. 

Pčele tuđice mogu biti vrlo opasne za pčelinje društvo za vreme i posle njegovog pregleda. Svako otvaranje košnice, kako bi se izvršila kontrola zdravstvenog stanja, oduzela stara i dodala nova matica, obavilo preuređenje pčelinjeg gnezda ili oduzeo višak meda, može da podstakne pčele iz drugih društava ili društvo koje se pregleda da uzimaju (kradu) izloženi med.

Pčelama tuđicama su naročito podložni nukleusi i slaba društva. Do grabeži retko dolazi za vreme paše, ona se produžuje sve dok pčele koje u njoj učestvuju ne izumru. Grabež otežava rad sa pčelama i povećava troškove pčelarenja, obično doprinosi širenju bolesti, a može da dovede i do propasti matica, pa i čitavih društava.

Kako navodi Slobodan, zaštita od tuđice je moguća usled manjeg otvaranje košnica. Kod prihrane pčela obavezno voditi računa. 

Napad tuđica je lako sprečiti, ali, kada jednom počne, teško ga je zaustaviti. Za njegovo sprečavanje je važno: da se med nikada ne drži van košnice u opremi koja nije dobro zaštićena od pčela ili u otvorenim zgradama, da se u vreme kada se grabež može izazvati nikada ne izlažu pristupu pčela tela košnice, krovovi i drugi delovi koji se tek uzeti od društava, da se s pčelama ne radi kad su u blizini zgrade, u kojoj je posle paše istresan med. Preporučeno je izbegavati da se nastavci iz kojih je istrešen med i druga oprema koja je služila za istresanje meda, kada imaju tragove meda, budu pristupačni pčelama. Rad koji se mora obavljati sa pčelama treba brzo završiti i sa najmanjim mogućim uznemiravanjem.

Kako bi se zaustavio započeti napad tuđica, treba preduzeti sledeće mere: prestati sa radom na pčelinjaku, poubijati sve tuđice ili ih na drugi način sprečiti da se vrate u svoje košnice, jer će one učiniti da se poveća broj pčela koje učestvuju u napadu. Neophodno je suziti let jakih društava i sa pčelinjaka ukloniti sva slaba društva.

I za sprečavanje, i za zaustavljanje grabeži je dobro da se sva oprema održava u ispravnom stanju i svi delovi dobro spajaju. Razumna upotreba vlažnih krpa protivu grabeži omogućuje da se u svako doba mogu obaviti svi potrebni poslovi sa pčelama, uključujući tu i smenu stare matice. Kada mali broj pčela počne da napada, rad treba prekinuti i ponovo početi kada se pčele smire.

Progresivna (tiha) grabež između pčelinjih društava je češća pojava nego što se misli. Kod ove grabeži, pčele jednog društva ulaze u košnicu drugog i bez otpora uzimaju med i nose u svoju košnicu. Kada se to primeti, društvo od kojeg se uzima med, treba skloniti sa pčelinjaka i ako je potrebno, popuniti njegovu rezervu meda.

Последњи пут измењено sreda, 02 avgust 2017 07:36

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јул 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31