Larva i matična mleč pre vađenja Larva i matična mleč pre vađenja Goran Đaković

Kako nastaje matični mleč, a kako ga treba koristiti savetuje pčelarka koja ima iskustvo 45 godina u ovom poslu! Истакнут

Аутор  avg 01, 2017

Za Agrobiznis magazin, Radinka Despotović, vlasnica preduzeća „Bimed“, pokazala je postupak kako se dolazi do krajnjeg proizvoda u pčelarstvu, odnosno matičnog mleča. Postupak se započinje vađenjem rama iz pčelinjeg društva. Ram se donosi u prostoriju gde se počinje sa postupkom dobijanja matičnog mleča. Prvo se skinu poklopčići, kako bi larve ostale čiste. Pristupa se postupku vađenja larvi. Odstranjuje se jedna po jedna larva i vadi matični mleč, navodi Radenka.

Miko Despotović, supruga Radinka i ćerka Danijela.

Naša firma je bazirana samo na pčelama i pčelinjim proizvodima. Mi ne proizvodimo mnogo meda, navodi Radinka. Sav potencijal i snagu usmerili su ka proizvodnji matične mleči, propolisa i polenovog praha. To je ono po čemu su nadaleko poznati. Proizvodi su isključivo prirodnog porekla, bez dodataka hemijskih supstanci. Među njihovim proizvodima, izdvaja se propolis mast, proizvod sa velikom koncentracijom propolisa. Propolis mast je jako lekovit proizvod, koji rešava sve probleme na koži. Matična mleč je najsavršeniji proizvod za imunitet čoveka. Dopire do svake ćelije u ljudskom organizmu. Kako nam je istakla Radenka, postoje naučno istraživački radovi koji ukazuju na to, da kada bi čovek jeo matičnu mleč radi prevencije, ne bi mogao da oboli od opakih bolesti.

Najsavršenija operacija u proizvodnji matične mleči jeste postupak kada se larva od pčele presađuje u kućice, takozvane matičnjake. Pčele nastave da hrane larvu sa matičnom mleči. Kada se matica leže, ona jede samo matičnu mleč. U ovom procesu, larva pčele se preobrazi u maticu. Kada se pogleda značaj matičnog mleča u pčelinjem društvu, pčela se transformiše u maticu i nije više proizvedena pčela. Matica živi 5-6 godina, a pčela radilica živi 2-3 meseca. Svaku kućica se napuni matičnim mlečom i stavi se po jedna larva, koja se preobrazi u maticu. Ram se vraća u košnicu. Nakon 56-72 sata postupak se ponavlja. Vadi se mleč, a larve se odstranjuju i bacaju.

Sledeća operacija kojoj se pristupa jeste sam postupak vađenja matičnog mleča iz kućica. Po jednom društvu, proizvede se oko 6-8gr matičnog mleča.

Svoje proizvode predstavljaju širom Bosne i Hercegovine, i van zemlje. Mnogobrojne nagrade znak su da idemo u pravom smeru. Ono što je bitno reći, jeste da mi mnogo ulažemo u nauku i edukaciju. U svojoj biblioteci imaju puno naslova raznih svetskih autora-istako nam je Miko.

VIDEO POGLEDAJTE NA LINKU:

https://www.youtube.com/watch?v=0FxrjJPlZNo&feature=youtu.be 

Matični mleč u službi očuvanja imunog sistema

Matični mleč sadrži esencijalne hranljive sastojke neophodne za održavanje dobrog zdravlja. Sadrži sve vitamine B-komleksa, vitamine A, C, D i E, sve aminokiseline, proteine i minerale. Najveći je izvor pantotenske kiseline (vitamina B 5) koji je do sada pronađen. Matični mleč se zbog svog hemijskog sastava smatra se eliksirom mladosti, izuzetan je biostimulator, imunomorulator, regenerator.

Matični mleč sprečava razvoj bakterija i povećava snagu imunološkog sistema. Pospešuje oporavak, ublažava anksioznost i potištenost, otklanja nesanicu, pomaže da se normalizuju telesne funkcije, usporava proces starenja, poboljšava moć pamćenja, koristi se u prevenciji karcinoma. Žene koje teško podnose menopauzu takođe bi trebalo da koriste matični mleč.
Takođe, sadrži kompleksna jedinjenja koja stimulišu ženske i muške žlezde, te deluje kao prirodni hormon. Pokazao se blagotvornim u lečenju steriliteta. Jača seksualnu sposobnost.

Nakon 15 do 30 dana uzimanja matičnog mleča  u kontinuitetu, potrebno je napraviti pauzu i istom vremenskom periodu. Razlog zbog kojeg je neophodno  praviti pauzu je antibakterijsko svojstvo matičnog mleča.

Maksimalna dnevna doza za odrasle osobe je 1 gram i nikako više od toga.  Ako se matična mleč koristi za prevenciju dovoljno će biti čak 200-500 mg dnevno, zavisno od vašeg zdravstvenog stanja.


Uzima se sa plastičnom ili drvenom kašikom i drži pod jezikom 5 do 10 minuta. Na taj način se lagano otapa u ustima, apsorbuje u krvotok i deluje na ceo organizam. Pored svih  dobrih osobina, trebalo bi naglasiti da je matični mleč siguran za upotrebu samo ako se ne koristi dugoročno. U suprotnom, može da izazove nuspojave i ozbiljne alergijske reakcije kao što su osip,oticanje grla i stomacne tegobe.Imuni sistem poslednja je linija odbrane koja se aktivira kada infekcija već prodre u organizam.

Propolis je prirodni antibiotik, jer ima jako antibiotičko dezinfekciono dejstvo. Primenjuje se kod upalnih procesa uha, grla, nosa, usne duplje, gornjih disajnih puteva, odnosno za podizanje opšteg stanja organizma. Efikasan je kod čireva, uboda, kod ekcema, psorijaze, kod gljivičnih oboljenja kože.  Propolis sadrži 50% smole, 30% voska, 10% eteričnih ulja, 5% cvetnog praha, brojne vitamine i minerale, organske kiseline, polifenole, flavonoide.

Последњи пут измењено utorak, 01 avgust 2017 14:59

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Октобар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31