Ilustracija: med Ilustracija: med Milica Lukić

Saveti: Kako pravilno skladištiti i čuvati med? Истакнут

Аутор  jul 18, 2017

Posle vrcanja tj. centrifugiranja meda, potrebno je obratiti posebnu pažnju o smeštaju i čuvanju meda. Prvo treba odabrati pravu posudu u koju se med smešta. Potrebno je da se posude mogu dobro zatvoriti i smestiti u suve prostorije, u kojima nema vlage. Posude za med, moraju biti čiste i bez ikakvih mirisa, a ako se radi o manjim količinama, najbolje je sipati ga u staklene, glazirane ili emajlirane posude.

Ako je emajlirana posuda oštećena, to mesto treba premazati vrelim voskom, kako ne bi došlo do oksidacije lima. Kod većih količina meda, koristi se limena burad, koja moraju biti od nerđajućeg lima ili glazirana. Zreo med, ako se ispravno čuva, može ostati nepromenjen godinama. Nektar cvetova, sokovi plodova i slatki sokovi, koje izlučuju insekti, sami po sebi nisu med, oni to postaju, tek pošto ih pčele prerade dodajući im ferment invertazu. Sam nektar u sebi sadrži od 28 % do 79 % vode i sve dok se sadržina vode u njemu ne smanji na oko 20%, to nije pravi zreo med. Takođe, veoma je bitno da količina vode u medu bude pod kontrolom.

Med ne treba vrcati nezreo, odnosno onaj koji u sebi sadrži više vode, nego što je dozvoljeno. Za merenje sadržaja vode u medu, koriste se posebne sprave, kao što su hidromer i refraktomer. Ako u medu ima više vode, nego što je normalno, a šećera u nedovoljnim količinama, u njemu se razmnožavaju kvasne gljivice, a šećer se raspada na ugljen dioksid i alkohol.

Više o pomenutoj temi možete pročitati u novom izdanju Agrobiznis magazina za jul mesec. 

Kako da razlikujete pravi od lažnog meda, možete pročitati na linku ispod:

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/stocarstvo/pcelarstvo/item/2516-kako-da-razlikujete-pravi-od-laznog-meda

 

 

Последњи пут измењено utorak, 18 jul 2017 06:15

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Мај 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31