Ilustracija: košnice Ilustracija: košnice Milica Lukić

Naši srednjoškolci izumeli "pametne košnice" Истакнут

Аутор  jul 13, 2017

Specijalni ramovi sa senzorima za košnice, koji svaku košnicu pretvaraju u pametnu, a pčelarima daju mogućnost da prate stanje u njima i reaguju na svaki problem, proizvod je koji je kragujevačkim srednjoškolcima doneo prvo mesto na Nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija.

Specijalni ramovi sa senzorima za košnice, koji svaku košnicu pretvaraju u pametnu, a pčelarima daju mogućnost da prate stanje u njima i reaguju na svaki problem, proizvod je koji je kragujevačkim srednjoškolcima doneo prvo mesto na Nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija.

"Lego buzz", kako je objasnila Jovana Mališić, specijalizovana je za pravljenje ramova koji se ubacuju u košnice i daju pčelarima važne informacije o stanju pčela.

U ram je ubačen mali kompjuter sa kamerom, mikrofonom i senzorima za temperaturu i vlažnost, a preko interneta, povezan je sa određenom veb adresom.

Na tu adresu šalje informacije sa kamere, mikrofona i senzora, pa pčelar može da vidi sve podatke.

- Ima i 'livestream' sa ulaza u košnicu, gde mogu da primete pojedine parazite koji se vide na pčelamai ranije dijagostikuju neku bolest. Mogui da čuju rojenje, koje je baš glasno, kao i da vide da li su temperatura i vlažnost odgovarajuća - objasnila je Jovana za Tanjug.

Dodaje da će se potruditi da postignu što bolji rezultat u takmičenju sa mladim evropskim preduzetnicima.

Sama ideja da se posvete unapređenju pčelarstva, rodila se tako što su, svesni da su pčele važan deo ekosistema, čitali o tzv. poremećaju kolapsa kolonije, zbog koga he broj pčela znatno smanjen, pa su želeli da pokušaju da reše problem.

Pred polazak u Brisel, ministar Knežević nagradio ih je knjigama Ive Andrića "Znakovi pored puta", a svakome od njih napisao je ličnu posvetu.

Izvršni direkrtor organizacije Dostignuća mladih u Srbiji, koja 12 godina sprovodi sprovodi programe preduzetničkog obrazovnja u školama i programe finansijske pismenosti, Darko Rovčanin kaže da je da je važno da se i kod dece i kod roditelja promene principi razmišljanja kako bi preduzetništvo postalo jedno od najvaznijih tema za karirejni razvoj mladih.

- Želja nam je da do 2020. godine program bude dostupan u svim školama, da svaka ima treniranog profesora koji može ovakvu vrstu aktivnosti da sprovodi u školi - rekao je Rovčanin.

Takmičenje koje se ove godine održava u glavnom gradu Belgije sledeće godine biće održano u Srbiji.

Rovčanin ističe da je to prvi put da se evropsko takmičcenje najboljih učeničkih kompanija održava van Evropske unije.

- Posle nepunih 15 godina od osnivanja organizacije došli smo u situaciju da budemo organizatori takmičenja za 40 timova iz 40 zemalja što je divna prilika da pokažemo ko smo i šta sve možemo da uredimo - rekao je on.

Inače, obrazovni program Dostignuća mladih u Srbiji pruža učenicima priliku da kroz mnoštvo praktičnih aktivnosti uz podršku nastavnika - mentora steknu upravljačke i organizacione veštine, sposobnost timskog rada i saradnje kao i da ojačaju ambicije.

Program je deo Decenije preduzetništva, a Ministarstvo privrede ga je podržalo sa 8,3 miliona dinara.

Izvor: www.blic.rs

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јул 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31