Ilustracija: Iz arhive Agrobiznis magazina Ilustracija: Iz arhive Agrobiznis magazina

Ishrana bremenitih ovaca Истакнут

Аутор  sep 02, 2020

Mnogi stočari su već pripuštali ovnove u svoja stada ovaca, a pojedini će čekati hladniji period i kraći dan. Ukoliko ste u prvoj grupi, treba da obratite pažnju na kondiciju svojih grla najboljom i najprimerenijom ishranom njihovom stanju.

Kako smo ranije pisali, bremenitost kod ovaca traje pet meseci (150) dana. Dnevni prirast ploda je u prvim mesecima mali i tada se hrane uobičajenim obrocima. Zbog porasta ploda hrana mora biti kvalitetna jer se životinji smanjuje zapremina buraga. U prvih 3,5 do četiri meseca nakon oplodnje, ovce nemaju povećane potrebe u ishrani i obrok u ovom periodu treba da se zasniva na kvalitetnoj paši ili senu (livadsko seno 70 odsto, lucerkino 30 odsto). Seno treba pripremati od trava i leguminoza koje su košene u optimalnoj fazi razvića i sušene u povoljnim vremenskim uslovima, navodi stručnjak za stočarstvo Poljoprivredno stručne služne Knjaževac Neđeljko Pipović.Osim sena, u ishranu bremenitih ovaca treba uvrstiti i određenu količinu kvalitetne silaže. Trebalo bi koristiti 1-1,5 kg sena i tri do četiri kilograma kvalitetne silaže. Ako je seno dobrog kvaliteta, njegova količina se može smanjiti na pola do kilogram dnevno, a silažu povećati na četiri do pet kilograma dnevno.

Ne preporučuje se potpuno izbacivanje sena iz obroka. Uz silažu (uglavnom se koristi kukuruzna) ovcama treba davati i stočnu kredu (10 gr/dnevno/grlu) da bi se izbegla pojava acidoze.Kako savetuje Pipović, silaža treba da bude što boljeg kvaliteta - silirani materijal mora da bude sitniji nego za ishranu krava, i to 0,5 do jedan centimetar, kvalitetna fermentacija, ne sme se dozvoliti da silirani materijal ima primesa zemlje zbog buternog vrenja. Ne sme se koristiti pokvarena, plesniva i smrznuta silaža, jer može doći do poremećaja u varenju, naduna, pobačaja, uginuća i tako dalje.Ishranu treba pojačati na oko šest nedelja pred jagnjenje kada dolazi do intenzivnog razvoja ploda. Potrebno je, pored uobičajenog obroka, postepeno u isti uvoditi kukuruznu ili neku drugu prekrupu (150-300 gr) uz dodatak određene količine suncokretove sačme (15 odsto).

Izvor:https://www.agroklub.rs/stocarstvo/obratite-paznju-na-ishranu-bremenitih-ovaca/62644/

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Октобар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31