Ilustracija: romanovska ovca Ilustracija: romanovska ovca Milica Lukić

Romanovska rasa ovaca u Srbiji Истакнут

Аутор  avg 11, 2017

Romanovska ovca je nastala u Rusiji sredinom 19. veka, u dolini Volge, u Jaroslavskoj oblasti, a ime je dobila po okrugu Romanovo-Borisoglebsk, okolina današnjeg grada Tutaev. Danas je u svetu Romanovska ovca ubedljivo najplodnija rasa ovaca.

U jednoj godini se od jedne ovce, kada se jagnje svakih 6 meseci, dobija u proseku od četiri do šest jagnjadi, što je popriličan broj, i do sada u praksi, ni jedna druga rasa nije postigla taj rezultat. Ova ovca je sitnije građe. Prosečna telesna masa ovaca iznosi oko 50 kg, a ovnova oko 70 kg. Imaju malu uglastu glavu sa zaobljenom lobanjom, i kratkim ustima kao, i repom koji iznosi od 10 do 15 cm. Visina grebena ovaca je od 60 do 62, a ovnova oko 64 ili 65 cm. Veoma su stabilne konstitucije, imaju kratke noge i veoma sitne kosti zbog kojih se lako jagnje. Takođe, odmah po jagnjenju, novorođena jagnjad su veoma vitalna i počinju jesti već sa 5 do 7 dana, što je dosta ranije od jagnjadi drugih rasa. Prosečna težina jaganjaca sa 90 dana iznosi 22-25 kg uz adekvatnu ishranu.

Vuna je veoma gruba, ima plavičasto siv izgled. Jagnjad se rađaju crna s belim tufnama, manjim ili većim, na glavi i na donjim delovima nogu. U starosti od 1-3 meseca, crna boja jagnjadi se menja u belu. Ovce ove rase veoma rano polno sazrevaju. Mlada grla su polno zrela sa 5-6 meseci, a u priplod ženska grla ulaze sa 10-12 meseci. Muška grla u priplod ulaze prvi put kada navrše 18 meseci starosti.

Kod ovaca ove rase, dosta dobro je izražena sposobnost za proizvodnju mleka. U laktacionom periodu od 100 dana, ovce u proseku proizvedu 100-150 kg mleka, a rekorderke proizvedu i po 200 kg mleka, pa i više.

Zbog visoke plodnosti, relativno dobre proizvodnje mleka i velike vitalnosti, ovce ove rase su uvezene u različite krajeve naše zemlje, radi ukrštanja sa domaćim rasama ovaca, gde su ostvareni veoma različiti rezultati.

Od januara 2015. godine je u oba uzgajivačka programa, i u Srbiji i u Ap Vojvodini, romanovska rasa ovaca priznata, kao rasa na našim prostorima, i uvrštena u oba odgajivačka programa. Sada je ove ovce moguće matičiti, i ostvarivati subvencije na njih. Po prvi put ove godine 27. juna je na farmi u Kuzminu rađeno licenciranje ovnova romanovske rase ovaca u Srbiji. Profesionalan pristup selekciji, i struci matične službe Agrotima pre svega, zatim selekcionara iz Regionalne organizacije, kao i instituta i departmana za stočarstvo su iznad svakog svetskog nivoa i za svaku pohvalu.

Gospođa Marina Vladilenovna, vodeći ruski selekcionar u svom autorskom tekstu navodi, da su stada elitnih produktivnih ovaca, u strogo kontrolisanim uslovima pod selekcijskim nadzorom (zvanično potvrđeni rezultati), dala najbolje rezultate kod Srba. Najplodnija ovca na svetu u našem je posedu i dala je 11 jagnjadi, u dva jagnjenja za godinu dana. Mi smo ponosni na to i nastavljamo dalje u širenju populacije elitnih ovaca u Srbiji, promociji rase i očuvanju svih rasnih odlika Carske ovce na način kakav ona zaslužuje.

 

Pogledajte kako izgleda farma Grada Minhena!
 
Последњи пут измењено četvrtak, 17 avgust 2017 14:55

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31