Ilustracija: U planu je povećanje stočnog fonda Ilustracija: U planu je povećanje stočnog fonda

Kako da uspešni poljoprivrenici postanu još uspešniji Истакнут

Аутор  jun 13, 2020

Domaćinstvo Vukićevća iz Samaila poljoprivrednom proizvodnjom se bavi više decenija. S kolena na koleno, prenose znanje i proširuju proizvodnju. Ovo petočlano domaćinstvo opstaje sopstvenim radom. Ipak, povoljniji krediti omogućili bi im da obnove mehanizaciju.

Posla ima od ranog jutra. Dobrom organizacijom, Vukićevići sve postižu. Imaju dovoljno za sopstvene potrebe, ali i za prodaju.

"Može da se živi, ali da je teško, teško je. Meni je drago što su deca nastavila dalje da rade, da proširuju, vidim da su privrženi poljoprivredi," kaže Mirjana Vukićević, nastariji član domaćinstva.

Mladi Vukićevići pokušavaju da očuvaju tradiciju. Sigurni su da uz pomoć države mogu da prošire proizvodnju.

Petnaestogodišnja Nikoleta Vukićević voli da živi na selu. "Lepo je," kaže ona, "imamo lepe običaje i trudimo se da ih prenesemo.
Njen brat, Nikola Vukićević, dodaje:" Hteo bih da proširim stočni fond , još ako bi bilo nekih povoljnih kredita da napravim još štala i da s kupim novu mehanizaciju".

Vukićevići imaju sedam krava, sedam hekatara sopstvene zemlje, a obrađuju još petnaest hektara iz zakupa. Mišljenja su da na selu može lepo da se živi.
" Značio bi mi neki povoljniji kredit sa dužim grejs periodom i povoljnijom osnovnom kamatom," kaže Aleksandar Vukićević.

Osnovna im je proizvodnja mleka, ali sada se orijentišu na jagode jer su to, kažu, prve pare u toku godine. Na 25 ari imaju desetak hiljada sadnica, planiraju da dupliraju broj.

Vukićevići rado prihvataju savete poljoprivrednih stručnjaka, kako bi unapredili proizvodnju. Bili su i domaćini Dana polja strnih žita, koje je organizovala Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Kraljevo.

Izvor:https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/srbija-danas/3985660/sta-je-potrebno-da-bi-uspesni-poljoprivrednici-postali-jos-uspesniji.html

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Октобар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31