Одштампајте ову страницу
Krava na ispaši Krava na ispaši Olivera

Kako FAO pomaže i srpskim stočarima? Истакнут

Аутор  feb 07, 2018

Praktični priručnik Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija u vezi sa stočnom bolešću kvrgave kože od sada je dostupan i na srpskom jeziku.

To će veterinarima olakšati način postupanja u situacijama kada se susreću s ovom bolešću.

Besplatan priručnik je veterinarima dostupan i na engleskom, ruskom, makedonskom, turskom i albanskom jeziku, a uskoro će biti prevedeni na ukrajinski i rumunski jezik, navodi se u saopštenju FAO dostavljenom Tanjugu. 

"Bolest kvrgave kože može naneti ozbiljne ekonomske gubitke poljoprivrednicima, posebno malim farmerima koji se u velikoj meri oslanjaju na pojedinačne životinje. Osim toga, bolest može imati ozbiljne posledice po trgovinu zemalja izvoznica", izjavio je Danijel Beltran-Alkrudo iz FAO. 

Bolest kvrgave kože poznata je već duže vreme, ali je bila ograničena isključivo za područje supsaharske Afrike. 

Međutim, od 2015. godine prisutna je na Balkanu, a u 2016. godini njeno širenje zaustavljeno je u Crnoj Gori i Srbiji. 

U priručniku se mogu naći informacije o samoj bolesti, kliničkim znakovima, geografskoj distribuciji, epidemiologiji i načinima prenosa. 

Navedeni su detalji bitni za diferencijalnu dijagnostiku, postmortalne nalaze, laboratorijsku potvrdu, kao i terensku dijagnostiku, kao i preporuke za prikupljanje i transport uzoraka s terena do laboratorija. 

Opisani su postupci u slučajevima postavljanja sumnje i/ili potvrđivanja slučajeva bolesti, kao i načini podizanja svesti o ovoj bolesti i nadzora nakon pojave bolesti.

 

izvor : https://www.b92.net