Ilustracija: Nikola Pivić Ilustracija: Nikola Pivić Milica Lukić

Nikola Pivić: Zadovoljan sam kvalitetom svoga stada Истакнут

Аутор  dec 19, 2017

Na studijskom putovanju u Češkoj, upoznali smo i Nikolu Pivića iz sela Veselinovac kod Valjeva. Nikola na svom poljoprivrednom gazdinstvu ima oko 150 ovaca i oko 50 domaćih i Alpino koza. U poslu mu, kako nam je istakao, pomaže porodica. Ide ka tome da proizvodi finalne proizvode, odnosno mleko i sir.

Selo Veselinovac nalazi se na desnoj obali reke Kolubare, nedaleko od Valjeva. Glavno zanimanje meštana ovog sela jeste gajenje voća i povrća, naročito bostana. Sa svojim bostanom rado su viđeni u Valjevu i na susednim tržištima.

Kako nam navodi Nikola, na velikoj farmi ovaca i koza u Češkoj video je primer kako su finalni proizvodi lepo upakovani i vakumirani, sa različitim dodacima, u parčićima od oko 30 g i smatra da je to proizvod koji tržište traži.

Za sada proizvodi priplodni materijal i malu količinu sira od viška mleka za vreme laktacije. Dosta su radili na poboljšanju rasnog sastava, tako da je zadovoljan kvalitetom svoga stada. Ženske jariće ostavlja za priplod a muški idu u klanicu.

Više od 60 % ovaca porodice Pivić jagnji se dva puta godišnje. Tome kaže najviše doprinosi kvalitetna prirodna ishrana. Šest meseci stado boravi u objektu, hraneći se koncentratom koji oni prave, u koji ide najmanje 25 % ječma, a ječam je bogat vitaminom E, tako da uz pomoć dobrog koncentrata prirodnim putem, ovce se jagnje dva puta godišnje. Hrane ih dva puta dnevno, odnosno ujutru i uveče. Ujutru dobijaju silažu u količini od oko 1,5 kg po grlu i oko pola kilograma koncentrovane hrane, a uveče dobijaju seno. U objektu se nalaze pojilice, voda je iz dubinskog bunara, hemijski i bakteorološki ispravna.

„Na farmi u Češkoj ljudi su više fokusirani na mleko i mlečne proizvode, dok je kod nas osnovni cilj proizvodnja priplodnog materijala. Zastupljena je istočno-frizijska rasa, dok je na mojoj farmi virtemberška rasa“ , dodaje Nikola. Kako je saznao, farmeri su zadovoljni ovom rasom jer je prilično mlečna i to ispunjava njihove potrebe.

Virtemberška rasa ovaca spada među najcenjenije rase postale pod uticajem merina. Merino virtemberg je krupna rasa, snažne konstitucije, živahnog temperamenta, smera proizvodnje meso-vuna, mada je i proizvodnja mleka dobro izražena. Virtemberška ovca se odlikuje dosta dobrom proizvodnjom mleka. Plodnost ove rase je takođe dobra. Od 100 ovaca u boljim zapatima dobije se 120-150 jagnjadi.

 

Последњи пут измењено četvrtak, 21 decembar 2017 14:18

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јул 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31