Ilustracija: Mlada ovca Ilustracija: Mlada ovca Goran Đaković

Ključni momenti kod jagnjenja ovaca Истакнут

Аутор  jan 14, 2017

Iako se ovce lako jagnje, gubici pri jagnjenju na našim gazdinstvima su do 20 pa i više procenta, pa je i uspeh ovčarske proizvodnje u mnogome zavisi od uspeha zimskog jagnjenja. Da bi imali bolji uspeh u jagnjenju neophodno je da osim pripreme,  veću pažnju posvetimo na prihvat i negu jagnjadi neposredno po jagnjenju.

Nakon što se ojagnji, jagnjadima se očisti nos i usta od sluzi. Ako je jagnjenje bilo teško i dugotrajnu, jagnje moramo odmah podići za zadnje noge (da izbaci plodovu vodu iz usne duplje i sprečiti njen prodor u pluća). Plodova voda može za nekoliko minuta izazvati gušenje, ili za  2-3dana upalu pluća od koje jagnje može da ugine. Pupčana vrpca pri jagnjenju se sama kida, ukoliko je mi ne presecamo dezinfikovanim makazama (5-7 cm od trbuha) i dezinfikujemo jodnim preparatima.

 Mokru prostirku treba ukloniti, i zameniti novom suvom jer vlažna prostirka prouzrokuje razvoj mikroorganizma koji su osnov za razvoj određenih zaraznih bolesti. Majkino vime treba oprati toplom vodom i obrisati suvom, čistom krpom. Prve mlazeve  kolostruma treba izmusti u posebnu posudu. Jer uglavnom se u njih nalazi veći broj  mikroorganizma, koji prouzrokuju smetnje pri varenju hrane u želucu. Kad je porođaj tekao bez poteškoća, zdrava vitalna jagnjad dići će se za 10-15 min. i tražiti sisu. Slabom i sitnom podmlatku potrebno je pomoći da prihvate sisu. Jednom rukom se podiže jagnje a drugom se pridržava vime da bi je jagnje što lakše prihvatilo. U težim slučajevima, kolostrum se pomuze i daje jagnjadima da popije vodeći računa o temperaturi mleka koja mora biti od 37-380 C. Jagnje mora popiti kolostrum što pre a najkasnije 24 ha nakon poroda. Kolostrum sadrži antitela koja mu obezbeđuje pasivan imunitet koji je  osnov budućeg  aktivnog imuniteta. Istovremeno on čisti probavni trakt. Ako ovca ne prihvati jagnje...

Ostatak teksta pročitajte u Agrobiznis magazinu: www.agrobiznis.rs

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Октобар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31