Ilustracija: Živorad Pavlović Ilustracija: Živorad Pavlović Milica Lukić

Živorad Pavlović: Od poljoprivrede se može živeti Истакнут

Аутор  dec 21, 2017

Na studijskom putovanju u Češkoj, upoznali smo i Živorada Pavlovića iz sela Gornja Bukovica kod Valjeva. Živorad na svom poljoprivrednom gazdinstvu ima 20 junadi, 10 krava, 6 junica i malo ovaca.

Gornja Bukovica je naseljeno selo grada Valjeva u Kolubarskom okrugu, gde se meštani pretežno bave voćarstvom i ratarstvom. Selo je dobilo ime po drveta bukva, koje je i danas najčešće šumsko drvo u ovom selu. U selu se nalazi crkva Svetog Nikole.

Krave su simentalske rase, sve su umatičene, kao i junice. Grla koja ne odgovaraju priplodu i proizvodnji mleka Živorad prodaje klanicama.

Simentalska rasa goveda ubraja se u najzastupljenije rase goveda u Srbiji. Ova rasa daje kvalitetno meso i mleko. Posebno je prikladna za manje farme koje imaju kombinovanu proizvodnju. Telesna masa krava je od 600 do 750 kg.

Kako nam je istakao naš sagovornik, prosečan prinos mleka na njegovom gazdinstvu je 15-17 litara. Celokupnu količinu mleka prerađuje u sir i kajmak.

          

U toku letnjeg perioda krave su na ispaši, a zimi ih hrani koncentratom koji pravi od svojih žitarica, dokupljuje stočno brašno i suncokret. Takođe, ima i seno, ali nedovoljnu količinu lucerke i kravarice, pa u ishrani grla pretežno koristi obično livadsko seno.

Muža krava je mašinska, sa centralnom muzilicom i kantama. Živorad na gazdinstvu ima duplikator za kuvanje mleka, siraški sto i posude za razlivanje za pravljenje kajmaka i sira.

          

Duplikatori se koriste za pasterizaciju mleka, pavlake i mlečnih napitaka, fermentaciju mleka kod proizvodnje jogurta i druguh mlečnih proizvoda.

Kako nam navodi naš sagovornik, od poljoprivrede se može živeti. Bitna je radna snaga, iz moje porodice na gazdinstvu radi njih četvoro. Dosta nam znače subvencije od države. Živorad je dobio novčana sredstva od ministarstva poljoprivrede na konkursu za mlade poljoprivrednike.

 

Nikola Pivić: Zadovoljan sam kvalitetom svoga stada

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/stocarstvo/item/3445-nikola-pivic-zadovoljan-sam-kvalitetom-svoga-stada

 

Последњи пут измењено četvrtak, 21 decembar 2017 07:08

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31