ilustracija: poljoprivrednik Boža Divnić ilustracija: poljoprivrednik Boža Divnić Milica Lukić

Boža Divnić očekuje 500 litara mleka dnevno Истакнут

Аутор  apr 28, 2017

Sa trenutnom proizvodnjom su zadovoljni a kada okončaju sve radove na novoizgrađenom objektu za smeštaj muznih krava, šestočlana porodica Divnić iz Beomuževića kaže biće još zadovoljnija.  Decenijama već uz voćarsku uspešno se bave i stočarskom proizvodnjom. Trenutno je na farmi preko20 grla od čega 16 muznih krava pretežno simentalske rase a ima i crno – belog holštajna.

''Ja sam bio veliki proizvođač maline, na preko 2 hektara, ali je došlo do pada proizvodnje. Međutim radosniji sam kada u našu kuću svaki dan uđe neki dinar. Recimo ako dnevno dobijete 4.000 dinara od mleka pa tako 30 dana onda je lako izračunati koliki je taj novac. Iako se možda nekome čini da to nije puno ali je to siguran novac, dok kod druge proizvodnje ako se desi vremenska nepogoda ona može sve da uništi. Ovako ja u štali imam živo grlo koje može da donese izvesnu sumu novca pa da premosti troškove u domaćinstvu'', kaže Boža Divnić.

Kako nam je rekao u ovom delu valjevskog kraja su idelani uslovi za bavljenje stočarstvom. Zemlja je plodna i uz dobre agrotehničke uslove postižu se veoma dobri prinosi svih ratarskih kultura. Na svom imanju proizvodi kukuruz, pšenicu, soju, suncokret. A od dobre i kvalitetne stočne hrane zavisi i količina mleka. Trenutni prosek po kravi na ovoj farmi je 20 litara mleka ekstra klase. Veću količinu mleka očekuje kada bude završio novi objekat čiju je izgradnju započeo tokom prošle godine.

''Ovde bi bilo i više muznih krava međutim problem su cene pa mnogi nisu našli veliku računicu umlečnom govedarstvu. I pored svega mi smo pre nekoliko godina rešili da proširimo proizvodnju i podignemo novi savremeni objekat. Nadamo se da ćemo uspeti tokom godine da ga završimo i uselimo. U njemu će moći da bude smešteno 20 muznih krava, a pod jednim krovom će biti mešaona za hranu, laktofriz za mleko, prihvatilište za telad. To će nam olakšati rad a procena je da će dnevna proizvodnja mleka biti do 500 litara'', navodi Divnić i dodaje da jeipak potrebno dosta ulaganja.

Prema projektu do sada je u izgradnju nove farme uloženo 4,2 miliona dinara a za završetak radova potrebno je još oko milion dinara. Neophodno je uraditi vezove, izmuzište, podove.

Divnić je među prvim proizvođačima koji je sa nekadašnjom Direkcijom za poljoprivredu i robne rezerve grada Valjeva, pre nekoliko godina sklopio ugovor o zanavljanju prema kojem je uzeo pet steonih junica simentalske rase a vratio 20 teladi. To je kaže bio dobar podstrek za razvoj mlečnog govedarstva na ovom području.

Последњи пут измењено petak, 28 april 2017 12:36

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31