Postupak posle muže Postupak posle muže ceca

Postupak posle muže Истакнут

Аутор  nov 04, 2016

Posle muže je neophodno da se sise zaštite i dezinfikuju. Treba izbegavati dezinfekciju sa vodenim rastvorima dezinficijenasa koji se prave neposredno pred nanošenje. Period izmedu dve muže je kritičan za prodor mikroorganizama i razvoj patološkog procesa u mlečnoj žlezdi. Sisni kanal je neposredno nakon muže opušten i delimično otvoren tako da postoji mogućnost prodora mikroorganizama iz spoljne sredine. Da bi se to sprečilo potrebno je sise odmah nakon muže dezinfikovati sredstvom koje ima sposobnost zatvaranja sisnog otvora. Izmedu dve muže sise su izložene razlicitim nepovoljnim uticajima spoljašnje sredine, pre svega klimatskim. S toga je važno da se sise zaštite i spreči nepovoljno dejstvo klimatskih faktora kao što je jako dejstvo sunčevih zraka, zatim uticaj vlage ili izrazite hladnoće.

2 Коментара

 • dush
  Линк коментара dush petak, 25 novembar 2016 13:11

  Tekst sadrži samo jednu meru, a to je zštita papila. Međutim, to nije dovoljno. Dobar stočar zna mnogo više od ovoga što je napisano.Šta je sa uređajem za mužu na primer. Kako se on pere i održava na pravi način. Kada se govori o postupku posle muže treba svakako i taj deo objasniti. Više obratiti pažnju sledeći put. Uredniče imajte to u vidu.

 • Dejan Dedijer
  Линк коментара Dejan Dedijer petak, 04 novembar 2016 09:58

  Sveži jodni rastvori su jedan od najboljih načina za dezinfekciju namakanjem sisa nakon muže.
  Sfinkter papile,tj mišić koji zatvara sisni kanal ,se vraća u prvobitno stanje za oko 10 do 15 min nakon muže. Sam kanal nije posebno relaksiran i različit. Poenta je da se kravi onemogući leganje na podlogu u periodu od tih 15 min. To se postiže isporukom obroka tik pred mužu na vezu,odnosno odmah po povratku iz izmuzista.
  Ne sporim kvalitet sredstava za dipovanje koja načine skramu po namakanju i fizički zatvaraju kanal,ali nije dokazano da su kvalitetnija i bolja zaštita od klasičnih jodnih dipera.
  Da zaključim, poznavanje tehnologije muže, suva i čista podloga i poštovanje standardnih muznih rutina su svakako osnovna preventiva mastitisa.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 1. Popularno
 2. Aktuelno
 3. Komentari

 

Kalendar

« Фебруар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29