Mihailo Tripković, direktor Turističke organizacije Sjenice Mihailo Tripković, direktor Turističke organizacije Sjenice Goran Đaković

Jedno mesto u Srbiji je sve popularnije, a najviše stranih gostiju dolazi iz Poljske Истакнут

Аутор  apr 22, 2018

Tokom našeg putovanja po Pešteru posetili smo i Sjenicu, mesto gde turisti sve češće vole da borave, naročito u letnjem periodu. To, kako kažu turističi radnici nije dovoljno, već žele da uposle kapacitete i u zimskom periodu. Sve ovo ne bi bilo moguće bez prirode kava je na Pešteru, vazduh i voda čisti, ljudi vredni, a pomogla je i država, ističe većina naših sagpvrnika. Jedni ističu da pored Ministarstva poljoprivrede, koje daje subvencije kako za ovce tako i za krave, značajnu ulogu ima i Ministarstvo trgovine kojim rukovodi ministar Rasim Ljajić jer zahvaljujući inisijatvama kojoj dolaze iz ovog resora turizam na Pešteru dobija na zamahu. Sve to nam potvrđuje i činjenica da zaista ovo mesto postaje značajna turistička destinacija. Možda ćete i pogoditi da ovde vojvođani najviše dolaze, alisiguran sam nećete, ni pretpostaviti da su po brojnosti, poljaci na drugom mestu. O svemu ovome u narednim redovima u razogovru sa Mihailom Tripkovićem koji je direktor Turističke organizacije Sjenice i sam poljoprivredni proizvođač – stočar tako da mu je lako da razume potrebu i mogućnost da se spoje aktivnosti u poljoprivrednoj proizvodnji, odnosno proizvodnja hrane koja će biti najbolje plasirana kroz turističke kapacitete. Razgovor sa gospodinom Tripovićem sam započeo na novom mostiću u gradskom parku, a završio pored Carske džamije čije se renoviranje privodi kraju.

Kakva je perspektiva razvoj turizma u Sjenici?

Svedoci smo da je u prošloj i pretprošloj godini došlo do povećanja broja poseta turista u našem kraju. Pred nama je jedan lep objekat “Sjenička kuća” koji može da posvedoči o uspešnoj infrastrukturnoj godini Turističke organizacije i lokalne samouprave Sjenice, naravno uz podršku Ministarstva turizma. Ono što je evidentno i sigurno jeste da je broj turista svake godine sve veći i trenutno su svi raspoloživi smeštajni kapaciteti popunjeni 100%, tj. tokom lepih, jesenjih i letnjih dana u Sjenici se uvek traži mesto više, ležaj više za goste.

Kanjon Uvca, jedna od atrakcija u okolini Sjenice

O svemu više u novom broju Agrobiznis-a za maj 2018. 

 

Koliko otprilike možete da smestite gostiju u jednom trenutku?

Maksimum naših kapaciteta u samom gradu je oko 500 ležajeva, koji se odnosi na hotelski i privatani smeštaj. Do pre samo nekoliko godina je postajao problem da se sugrađani afirmišu i da počnu da se bave turizmom, izdavanjem smeštaja, kategorizacijom svojih objekata. Od prošle godine su oni prepoznali značaj svea toga i  uz našu podršku i pomoć izvršili su kategorizaciju svojih smeštajnih kapaciteta. Sada imamo mogućnost da preporučimo već oko 20 objekata u privatnom smeštaju koji su kategorizovani i koji pružaju svoje usluge svim potencijalnim turistima. Dakle to je turizam u domaćoj radinosti, odnosno smeštaj i kapaciteti u seoskom turizmu.

Hotel Borovi u Sjenici nudi sjeničke specijalitete iz proizvodnje sa sopstvenih farmi

Nalazimo se ispred objekta u izgranji koji finansira Republika Srbija, o čemu se radi?

To je Sjenička kuća, etno – turistički kompleks. Put od ideje do realizacije ovog projekta je prilično dug i vezuje se na par generacija, tj. predstavnika lokalne samouprave. Ovaj projekat je zaustavljalo to što nije moglo da se dođe do idejnog rešenja. Ovo što vidite je sjenička kuća sa kraja 19. i početka 20. veka, tj. ovo je njena replika naravno nešto većih dimenzija. Ono što nju, na prvi pogled, karakteriše je izuzetno strm krov, pokriven šindrom, drvetom, i videćete na njoj nigde nema odžaka.

Sjenička kuća u centralnom parku

Zašto nema odžaka?

To je karatkeristična gradnja sjeničkih kuća. Odžak nikada u njima nije postojao, ložište je bilo ognjište, a sa ognjišta se dim slobodno širio u gornji deo kuće, odnosno ispod krova je izlazio, recimo  kao ispod poklopca. Upravo to je ono što je omogućilo dugovečnost drveta na krovu. Na taj način se drvo impregnira i to je održavalo po stotinu godina te krovne konstrukcije, koje su bez problema odolevale dugim sjeničkim zimama i snegovima po kojima je ovaj kraj i poznat.

 

Pita sa sjeničkim sirom 

Odakle najviše gostiju dolazi?

Oko 70% su nam gosti iz Vojvodine jer smo njima izuzetno zanimljivo područje, a ostatak gostiju je iz inostranstva. Kada je reč o gostima iz inostranstva, izdvojio bih goste iz Poljske, koji čine ogromne grupe, a već su prve počele da dolaze. Od ukupnog broja gostiju oni zauzimaju nekih 20% kapaciteta.

 

Uskoro će biti završeno renoviranje carske džamije

Последњи пут измењено nedelja, 22 april 2018 05:58

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Септембар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30