ilustracija: jagnjad ilustracija: jagnjad Milica Lukić

Svrljiško jagnje kod porodice Vasić Истакнут

Аутор  maj 04, 2017

Svrljiška oblast predstavlja geografsku celinu u istočnoj Srbiji, u kojoj centralni deo zauzima Svrljiška kotlina. Njeno područje nalazi se u prvoj polovini toka Svrljiškog Timoka i omeđeno je sa svih strana visokim planinskim vrhovima Svrljiških planina, Kalafata i Tresibabe. Sa južne strane dominantan je venac Svrljiških planina, koji se dužinom od oko 25km pruža obodom cele kotline. Na jugozapadnoj strani, Svrljiška kotlina okružena je planinom Kurilo sa najvišim vrhom Kalafat i njenim ograncima koji je odvajaju od Niške i Južnomoravske kotline. Na severu su planine Devica i Tresibaba, međusobno odvojene klisurom Svrljiškog Timoka. Pored prelepog kraja, ovde je i povoljna klima. Planinski je kraj, nadmorske visine 1600 m. Na četvrtom kilometru od Svrljiga nalazi se selo Beloinje, smešteno kraj puta ka Babinom zubu u podnožju Stare planine. Poseduje izuzetno povoljne klimatske uslove.  Beloinje ima oko 80 kuća i oko  300 stanovnika.

Dosta mladih je ostalo na selu i videlo perspektivu u poljoprivredi, blizu im je Svrljig. Njih nekoliko se bavi stočarstvom, pre svega ovčarstvom, u celom selu postoji oko 500 ovaca, ostali  meštani se bave ratarstvom.  Prilikom posete Svrljigu, imali smo priliku da obiđemo gazdinstvo Gorana Vasića iz tog sela, koji  ima 52 godine, individulani je poljoprivrednik. Školovao se za trgovca, ali pošto u struci nije bilo posla, okrenuo se poljoprivredi, kao i njegov preci, jer je bio ubeđen da može da se živi od ovčarstva. Gaji svrljišku ovcu, a uz to se još bavi i turizmom. Ističe da mu je smeštajni kapacitet,  za sada, svega četiri sobe, gde može da boravi oko 8 osoba, i da mahom dolaze ljudi iz Beograda i Novog Sada. Po njemu turizam ima velike šanse, jer svrljiški kraj ima šta da pokaže. Što se ovčarsva tiče, konkretno svrljiške ovce, Goran ih ima 96 i 30 jagnjadi. U poslu mu pomažu supruga i ćerka, Julijana i Milijana.  Međutim pored njihove pomoći Goran ima i jednog radnika iz Beograda, koji je došao tu da radi kod njega. Pored gajenja ovaca, on obrađuje i oko 15 hektara zemlje, 10 njegove i 5 hektara ima u zakup. Najviše uzgaja kukuruz , žito i detelinu zbog stočne hrane. Iz sopstvenih sredstava sve finansira, ali dodaje da dobija subvenciju za 70 grla koja su mu umatičena.  Kada je letnje vreme potrebno je oko 4 litra  vode svrljiškoj ovci, dok je zimi  ta potreba za vodom duplo manja, i dodaje da prodaje ovce od Niša, Bora pa sve do Beograda, uglavnom su to ženska umatičena grla.

Nešto više o samoj ponudi što se turizma tiče ispričala nam je njegova supuga Julijana, koja je zadužena za sve svrljiške specijalitete. Istakla je, da njihovi gosti imaju priliku da probaju jedinstvene proizvode od sira, kao što su pite, proja, belmuž koji je poznat kao poseban srvljiški specijalitet, koji smo imali prilike i mi da probamo.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јун 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30