Poljoprivredna mehanizacija Poljoprivredna mehanizacija Olivera

Mašinske zajednice, prstenovi i usluge Истакнут

Аутор  apr 27, 2018

Savremena poljoprivredna proizvodnja se ne može zamisliti bez produktivne mehanizacije. Preduslov za korišćenje takvih mašina je obezbeđenje uposlenosti, dobra organizacija rada obučenost rukovaoca, tačno definisani odnosi.
Razvijene zemlje koriste prednosti ovog načina organizovanja, stimulišu rad MP, usluge nisu oporezovane i smatraju se ugovorenom proizvodnjom. Nabavka opreme je najkraći put prema mogućim uštedama. Ona je investicija kod koje se mora sagledati razvoj da bi bila isplativa za duži period. Jedna od mera za smanjenje troškova mehanizacije, je povećanje korišćenja opreme preko granice gazdinstva. U našim uslovima treba sagledati mogućnost za udruživanje i zajedničko korišćenje opreme.

Privatni preduzetnici su vlasnici skupe produktivne opreme. Oni prodaju svoje usluge pojedinačne opreme, ali i usluge kompletnog radnog procesa (siliranje, navodnjavanje, prihrana, skidanje useva itd).

U svom radu su primorani zbog konkurentnosti da rade sa najproduktivnijim mašinama visoke tehnologije. Samim tim, i njihove kalkulacije i periodi otpisa se razlikuju u odnosu na obične poljoprivrednike. Koristeći usluge specijalizovanih preduzimača poljoprivrednici dobijaju aktuelna znanja.

Mašinski prstenovi poljoprivrednim proizvođačima pružaju mnoge prednosti, a navažniji su ušteda energije, veće produktivnost, i veći profit.

Da bi jedan MP „živeo“ i razvijao se, neophodno je obezbediti njegovo pozitivno poslovanje, što se pre svega postiže velikim angažovanjem mašina, odnosno ostvarenjem velikog godišnjeg obima rada mehanizacije MP. Međutim, ne sme se zanemariti uticaj čoveka. Nagomilana loša iskustva stvorila su nepoverenje seljaka prema svemu što je zajedničko. Zbog toga, pored neophodnosti da se odgovarajućim aktima jasno i precizno definišu poslovi i zadaci, prava i obaveze svih članova udruženja, veoma je važno da na čelu MP bude zaista stručan čovek, koji uživa ugled i poverenje svih članova Udruženja.

U Nemačkoj imaju tri organizaciona oblika, od kojih najširu primenu ima mašinski prsten:

Mašinske zajednice (Maschinengemeischaften), udruženi seljaci koji zajednički nabavljaju mašine, a pojedinačno ih koriste na svojim gazdinstvima;

Mašinski prstenovi (Maschinenringen), kooperativne organizacije zasnovane na nabavci pojedinih mašina i razmeni obavljanja radnih operacija između gazdinstava na bazi plaćanja usluga;

Preduzeća za obavljanje mašinskih usluga (Gewerbliche Lohnunternehmen), gde preduzetnik sam kupuje mašine i radi sa njima usluge.

Formiranje mašinskih prstena u Srbiji je oblik interesnog udruživanja od posebnog značaja za male poljoprivredne proizvođače. Odgovarajućim direktnim i indirektnim podsticajima od strane Ministarstva
poljoprivrede, omogućilo bi se brže i efikasnije formiranje mašinskih prstena, a time i povećanje njihove konkurentnosti.

 

Ukoliko o ovim temama želite da budete redovno informisani, pretplatite se na AgroBiznis magazin. Godišnja pretplata je samo 1800,00 dinara i uključuje 12 izdanja i sve poštanske troškove. Prijavite se putem telefona 011/4052-117, 060/0712-350 ili na imejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. U toku je akcija, svaki novi pretplatnik dobija poklon iznenađenja. Za više informacija o našim posebnim izdanjima PČELARSKI PODSETNIK, kao i LEKOVITO BILJE posetite www.agrobiznis.rs 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Март 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31