Branislav Nedimović tokom posete Indiji Branislav Nedimović tokom posete Indiji Goran Đaković

Nedimović naljutio uvoznike poljoprivredne mehanizacije Истакнут

Аутор  apr 07, 2018

Kako Agrobiznis magazin saznaje, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović naljutio je uvoznike poljoprivredne mehanizacije jer je pordat IMT indijskom TAFE koji će sada značajno uticati na situaciju na tržištu poljoprivredne mehanizacije. Naime ova kompanija već je najavila obnavljanje proizvodnje traktora koji će svakako biti pristupačniji od onih koji dolaze iz uvoza. Kada se ovome doda i najava ministra Nedimovića da će traktori koji se proizvode u Srbiji biti dodatno subvencionisani, to će svakako uticati na drastično smanjenje tražnje za traktorima iz uvoza koji su inače i prilično skupi. Stručnjaci smatraju da će cifra od 5000 traktora godišnje, ako se ostvare planovi o ulaganjima u IMT, biti nedovoljna jer je potražnja za ovakvim traktorima ogromna. Poljoprivrednici iako emotivno vezani za IMT kao domaći brend, naravno žale što više nije u domaćem vlasništvu, ali su sa druge strane zadovoljni jer je prodat vlasnicima iz prijateljske Indije i jer će ponovo kupovati traktore proizvedene u Srbiji i imati na raspolaganju rezervne delove. 

Odgovarajući na pitanja novinara INSAJDER-a Šta je do sada sprečavalo investiciju Tafea zamenik direktora kompanije „Tafe“ za evropsko tržište Kamal Ahuđa je rekao:  „Pa, verujem da postoje određeni ljudi kojima verovatno ne odgovara ovo, u smislu da smo im direktna konkurencija. Mi smo uvek imali konkurenciju, konkurencija je zdrava pod uslovom da je na fer način, a ne na način da se eventualno izbegava plaćanje carina kroz neke malverzacije. U svakom slučaju, ako se neko time bavi to jeste problem, i naravno da njima neće biti u interesu da jedan Tafe, koji je do sada plaćao 15 posto carine, sada bude još konkurentniji. I to neće više biti ni Tafe, nego će to biti IMT“, istakao je on.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je za Radio-televiziju Srbije rekao da su indijskoj kompaniji TAFE prodati brend, intelektualna svojina i lokacija u Jarkovcu kod Sečnja, ali da lokacija na Novom Beogradu nije prodata i da ostaje u stečajnoj masi.

"Dobro je što TAFE ima istu platformu kao što je imao i IMT, a to je platforma Ferguson-a. Mislim da smo na dobrom putu", istakao minsiatar je Nedimović. Kako je ocenio, TAFE je u Srbiji zbog potražnje traktora na prostoru cele Jugoistočne Evrope. "Tržište koje je Srbija otvorila je tržište Ruske federacije, imamo i poseban Sporazum o trgovini sa Turskom, mnogo je zemalja u igri, mnogo njih koje potražuju ovu vrstu robe", istakao je Nedimović. Govoreći o mogućnosti otvaranja novih radnih mesta i stručnosti radne snage, Nedimović je rekao da je Srbija ranije bila poznata po proizvodnji mehanizacije namenjene poljoprivredi. "Postoji tradicija, postoje srednje stručne škole, imamo koncept novog, dualnog obrazovanja, što je jako važno", ocenio je on.

 

Ko je gazdarica TAFE-a i IMT-a

Retko ko zna da je kompanija TAFE jedan od svetskih lidera u proizvodnji traktora, a još manje se zna, barem na našim prostorima, da je nova gazdarica IMT-a predsednica i glavna izvršna direktorka Mallika Srinivasan, prema našim izvorima iz Indije, poznata kao strateg, preduzetnik i po svojoj posvećenosti da sve bude izvrsno. Takođe, za nju se kaže da je doprinela unapređenju poslovanja u Indiji, naročito u oblasti mašinske industrije.

Gospođa Srinivasan je član Izvršnog odbora poslovne škole Hyderabad u Indiji, član Upravnog odbora Indijskog instituta za tehnologiju Chennai i Instituta za menadžment Bharathidasan u Trichy.  U Upravnom odboru je AGCO korporacije iz SAD, kao i TATA Steel Limited i TATA Global Beverages.

Tokom sposete međunarodnom sajmu hrane u Indiji, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, Branislav Nedimović, sreo se između ostalog sa rukovodstvom TAFE-a, koje je predvodila gospođa Mallika Srinivasan, kao i sa predstavnicima Mahindre. TAFE i njene podkompanije ne proizvode samo traktore. Bave se takođe i ostalom poljoprivrednom mehanizacijom, među kojima su i kombajni, zatim dizel motorima, plastikom, zupčanicima, baterijama, hidrauličnim pumpama, cilindrima, a imaju i plantaže i prodaju franšizama.

Od proizvodnje samo jednog traktora 1961. godine, TAFE je danas došao do toga da ima fabrike u Indiji, Kini i Turskoj, 12 hiljada zaposlenih i godišnji obrt od 2,5 milijarde USD. Godišnje je Srbija uvozila 300 do 400 traktora od TAFE-a.

 

Poljoprivreda je važan sektor srpske privrede, a njen doprinos BDP-u i dalje je visok, uglavnom zbog plodnog zemljišta i povoljnih prirodnih uslova, kao i kontinuiranog značaja ruralne ekonomije Srbije. Poljoprivrednicima u Srbiji su potrebne nove poljoprivredne mašine, kao što su traktori itd., A oživljavanje IMT-a značajno će pomoći u jačanju poljoprivrednog sektora Srbije. Gospodin Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede posetio je proizvodni pogon TAFE u Maduraiu tokom nedavne posete Indiji u novembru 2017. godine podseća ambasadorka Chauhan  dodaje “IMT je bio najprepoznatljiviji traktor u svim bivšim jugoslovenskim republikama i bio je okosnica poljoprivredne mehanizacije u regionu. TAFE je deo grupe Amalgamations sa godišnjim prometom od 2,5 milijardi dolara i treći je najveći proizvođač traktora u svetu. Amalgmations su oduvek bile na čelu tehnoloških inovacija kroz brojne asocijacije sa svetski poznatim korporacijama koje su lideri same po sebi. Amalgmations imaju izuzetno snažnu tehnologiju i proizvodnu infrastrukturu. Vremenom, ona se fokusirala na odnose sa vodećim proizvođačima iz celog sveta, učvrstila partnerstva i radila na tehnološkom učinku. TAFE je partner IMT-a već više decenija kada su započeli tehnološku saradnju 1962. godine.”

 

NJ.E. Narinder Chauhan, ambasadorka Indije u Srbiji 

U eksluzivnoj izjavi za Agrobiznis magazin ambasadorka Barider Chauchan kaže da je TAFE, najstariji igrač u regionu i da godišnje prodaje u regionu oko 750 traktora i ubuduće će proizvoditi IMT”  traktore za jugoistočnu Evropu kao i druga tržišta sa kojima Srbija ima Sporazume o slobodnoj trgovini. “Nadamo se da će proizvodnja početi uskoro, jer TAFE planira da proizvodi oko 5.000 traktora u prvih pet godina. TAFE će nabaviti novu opremu za proizvodnju traktora koji ispunjavaju sadašnje standarde proizvodnje i standarde produktivnosti ističe ambasadorka Indije u Srbiji.

Saradnja Indije i Srbije i naši budući odnosi              

Indija i Srbija dele bliske veze prijateljstva i saradnje i postoji mnogo zajedničkih atributa u našoj kulturi, filozofiji i tradiciji. Privredna saradnja između Indije i Srbije dobila je znatan podsticaj kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio Indiju i učestvovao na ekonomskom samitu Vibrant Gujarat u januaru 2017. godine i razgovarao o saradnji u različitim oblastima, uključujući odbranu, poljoprivredu, turizam, IT itd. na međunarodnim forumima. Svi neophodni sporazumi su uspostavljeni, uključujući Bilateralni sporazum o unapređenju i zaštiti investicija (BIPA), Konvenciju o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja (DTAC), Sporazum o trgovini, sporazum o avio uslugama, Sporazum o turizmu, Memorandum o razumevanju u poljoprivredi,  “Nadamo se da ćemo uskoro imati više poseta visokog nivoa sa obe strane” zaključuje ambasadroka Chauhan.

 

 

 

Последњи пут измењено subota, 07 april 2018 13:13

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јануар 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31