Ilustracija: poljoprivredna mehanizacija Ilustracija: poljoprivredna mehanizacija Milica Lukić

Koliki je godišnji promet poljoprivredne mehanizacije u Srbiji? Истакнут

Аутор  jun 01, 2017

Slaba tačka domaće poljoprivrede - mehanizacija, dobila je podsticaje na ovogodišnjem sajmu poljoprivrede koji je protekao u znaku mašina.

Počev od poljoprivrednih grdosija, poput D`on Dira, Krone, Verstaile..., pa do mašina za proizvodnju hrane. Pojačano interesovanje poljoprivrednika za ponudu mehanizacije usledilo je nakon najave Ministarstva poljoprivrede da će se nabavka traktora subvencionisati do iznosa od 1,2 miliona dinara. Bilo je čak i zainteresovanih za kupovinu prikazanih eksponata, a podsticaj za sklapanje poslova dali su Ministarstvo poljoprivrede, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, Razvojni i Garancijski fond. Procenjuje se da je za vreme trajanja sajamske manifestacije 19 firmi, članica Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, prodalo mašina u ukupnoj vrednosti od oko pet miliona evra. Nije zanemarljiv ni podatak da vrednost profaktura, izdatih za potrebe apliciranja za dodelu subvencija namenjenih nabavci poljoprivredne mehanizacije, premašuje 10 miliona evra.

Poljoprivrednici su bili veoma zainteresovani za podsticaje za nabavku mehanizacije kao i za naš konkurs za mlade poljoprivrednike. I EU dan, kada su predstavljeni IPA projekti i novosadski EU info point, takođe je prošao odlično - kaže koordinatorka sajamskog nastupa Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Jasmina Miljković.

Prema podacima koji su se mogli čuti na 84. Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, ukupna vrednost mehanizacije prodate u 2016. godini iznosila je oko 70 miliona evra.

Za vreme trajanja sajma ostvaren je promet od oko 15 miliona evra, što je petina ukupnog godišnjeg prometa poljoprivredne mehanizacije realizovanog u 2016. To znači da je gotovo 20 odsto ukupnog prometa generisano zahvaljujući sajmu - ocenio je Boris Nadlukaš, izvršni direktor Novosadskog sajma.

Ovako veliko interesovanje posetilaca sajma za izloženu mehanizaciju ne treba da čudi, s obzirom na to da su se na novosadskoj izložbi našli najbolji svetski brendovi traktora, kombajna i prskalica. Posebnu pažnju posetilaca privukao je kombajn za silažu nemačkog proizvođača Krone. Model big X 700, na štandu ITN Agro Tech, mamio je poglede ne samo zbog svoje veličine, već i zbog performansi i tehnologije koja obezbeđuje rad po visokim ergonomskim standardima, ali i cene od 370.000 evra. Poljoprivredni analitičar Čedomir Keco smatra da je u "traktorizaciji" Srbije u toku tiha borba prodavaca - nudi se istočna, dalekoistočna i zapadna tehnologija, ali o prodaji odlučuju cene.

Učinak trgovaca na sajmu za sve što su prodali ne prelazi 15 miliona evra, što i nije malo imajući u vidu zastoje u prodaji kukuruza i pšenice. Naša gazdinstva na obnovu mehanizacije godišnje potroše oko 96 miliona evra, ali se više izdvaja za hemijsku zaštitu useva, oko 106 miliona evra - ističe Keco.

Pored trgovaca mehanizacijom i stočnom hranom, na štandovima se mogla naći i ponuda banaka i osiguravajućih kuća. Najviše su se nudili beskamatni krediti za kupovinu mehanizacije, zatim za kupovinu zemljišta, izgradnju silosa, hladnjača, kao i podnih skladišta. Izložba stoke, za koju je Ministarstvo poljoprivrede izdvojilo 25 miliona dinara, bila je prilika da se čuju kritike, pre svega uzgajivača, koji su ukazali na potrebu modernizacije stočnih hala uvo|enjem, između ostalog, rashladnih uređaja. Najviše ideja izneli su neformalno predstavnici Opštine Svilajnac, odakle dolaze brojni uspešni stočari. Ove godine, prvi put u istoriji sajma, održana je  aukcija stoke, čiji je pokrovitelj bio Grad Zrenjanin. Najvišu cenu od 4.650 evra dostigao je bik Kokan, a prodato je još šest grla.

Svesni činjenice da se prodaja kvalitetne stoke u Srbiji i dalje organizuje na pijacama, te da nemamo povratne informacije ni o genofondu, niti o karakteristikama i kvalitetu prodatih grla, rešili smo da održimo aukciju. Ovo je pilot projekat, a plan je da nastavimo sa ovom delatnošću tokom cele godine - istakao je Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma.

Izvor: www.naslovi.net

Последњи пут измењено četvrtak, 01 jun 2017 07:18

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31