Kukuruzni plamenac ili kukuruzni moljac Kukuruzni plamenac ili kukuruzni moljac Goran Djakovic

Leptir je nekada lep, ali u ovim slučajevima je znak prisustva opasnih štetočina Истакнут

Аутор  mar 18, 2017

 

Naslov: Kukuruzna (pamukova) sovica

Ova štetočina je izuzetno polifagna, napada više od 250 gajenih biljaka. Prisutna je ne samo na kukuruzu, već i na drugim biljkama kao što su paprika, paradajz, suncokret, soja, duvan, boranija...Rasprostranjena je u Evropi, Aziji, Africi i Australiji. To je migratorna vrsta koja leti i do 500 km. Broj generacija u toku jedne godine varira i kreće se od 1-7 ali u našim klimatskim uslovima ima 2-4 generacije. Ženka je žućkaste boje dok je mužjak zelenkasto-sive boje. Gusenice mlađeg razvojnog stadijuma skeletiraju lišće dok od trećeg stadijuma prelaze na generativne ograne. U jednom plodu paradajza ili paprike se može naći više gusenica tako da dolazi do kanibalizma. Pored direktnih šteta od gusenica, mogu se javiti i indirektne koje se ogledaju u masovnijoj pojavi gljivičnih oboljenja posle njihovog napada.

Leptiri lete noću, posebno ih privlači svetlost. Hrane se sokovima napuklih plodova, nektarom cvetova...Prezimljava u stadijumu lutke u zemljištu na dubini od 4-8 cm. Leptiri izlaze krajem aprila i u maju.  Lete od maja do oktobra. Let traje 17-20 dana. Ženka položi oko 500 jaja na gornju stranu lišća, cvetove i plodove. Sveže položena jaja su bele boje a pred piljenje postaju braonkasta. Razvoj jedne generacije se završi za oko mesec dana.

Na dinamiku populacije utiče više faktora. Ne voli hladna i zbijena zemljišta i zastupljenija je tamo gde je černozem. Masovnija kopulacija je pri suvom i toplom vremenu. Ukoliko su temperature izuzetno niske u zimskom periodu to se negativno odražava na procenat prezimljavanja. Za let leptira je potrebno suvo vreme.

Zaštita: Pregledom parcela se utvrđuje brojno stanje jajnih legala na listu ili plodu i samim tim se određuje pravi momenat za tretman. Pri izboru preparata voditi računa da su oni ovilarvicidnog delovanja. Tretiranje obavljati u večernjih satima jer neki preparati gube svoje dejstvo razgradnjom na svetlosti i usled visokih temperatura. Od preparata koristiti Coragen 0,20 l/ha, Affirm 1,5 kg/ha, Avaunt 0,25 l/ha a ukoliko je potpuno piljenje larvi Alverde 0,25 l/ha.

 

Kukuruzni plamenac (Ostrinianubilalis)

Kukuruzni plamenac ili kukuruzni moljac je štetočina koja se javlja na više od 200 gajenih biljaka. Na kukuruzu može izazvati velike štete jer napada sve nadzemne delove. Osim kukuruza, javlja se i na drugim ratarskim kulturama konoplja, hmelj, sirak, suncokret, paprika, paradajz, kao i na jabuci...Ima širok areal rasprostranjenosti, prisutan je svuda gde se kukuruz gaji, Pomoravlje, Vojvodina, kao i u ostalim delovima sveta. Najveće štete uzrokuju larve koje se grane mladim lišćem. Nakon polaganja jaja uvlače se u pazuh lista. Prave štete na metlici, dršci klipa, ubušuju se u stabljiku. Kada se razmota list vide se oštećenja u vidu rupica. U stabljici prezimi gusenica. Druga generacija gusenica oštećuje klip, zrno, buše stabljiku koja se lomi i pada. Ima 2 generacije godišnje, retko 3.

Ženka je u odnosu na mužjaka nešto krupnija i svetlije boje. Leptiri su krem boje sa dve tamne poprečne pruge nepravilnog oblika. Leptiri su noćni insekti, lete na svetlost. Gusenice su karakteristične sa izrazito tamnom glavom. Jaja su bele boje. Ženka polaže jaja u grupama, oko 30 na jednom mestu.

Kukuruzni plamenac velike štete pričinjava i na paprici. Gusenica se ubušuje u stabljiku koja se lomi. Gusenice se ubušuju i u plodove nanoseći velike štete. Takvi plodovi nemaju nikakvu tržišnu vrednost. Na mestu ubušivanja izbacuje ekskremente.

Zaštita:Let leptira se prati postavljanjem feromonskih klopki. Na osnovu broja napadnutih biljaka kao i gusenica određuje se momenat za tretiranje. Od insekticida se koriste isti kao i u zaštiti protiv kukuruzne sovice. Najvažnije je sprovesti zaštitu pre ubušivanja gusenica u stabljike. Takođe je važno uništavanje kukuruzovine na parcelama pre početka sezone. Trebalo bi je zaorati jesenjim oranjem da ne ostane na površini. Veoma važno je i poštovanje plodoreda.

Razlike između kukuruznog plamenca i kukuruzne sovice

Gusenice sovice su zelenkaste, žute ili crvenkasto smeđe boje dok je gusenica plamenca prljavo sive boje. Na telu gusenica sovicenema dlačica ili ima veoma retkih dlačica dok se na gusenici plamenca, na leđnoj strani nalaze bradavičaste izrasline koje su najčešće sive boje gde iz svake bradavice izbija po jedna dlačica.

 

Tamara Mihailović

 

 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Мај 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31